Tragedia din Apuseni i-a speriat pe medicii din Iaşi

În urma tragicului accident aviatic din Apuseni, medicii din echipa de prelevare din cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi se tem să mai participe la acţiunile organizate în judeţele Moldovei. Aceştia spun că, dacă fiecare centru regional ar avea unităţi acreditate pentru transplant, nu ar mai fi nevoie de deplasarea medicilor de la Bucureşti.

29 ian. 2014, 16:58
Tragedia din Apuseni i-a speriat pe medicii din Iaşi

În urma tragediei din Apuseni, în care două persoane şi-au pierdut viaţa, unii dintre medicii ieşeni din echipa de prelevare de organe susţin că se vor gândi de două ori înainte de a mai participa la o astfel de misiune, scrie ziarulevenimentul.ro.

„Dacă mâine ar fi o prelevare de organe, medicii vor ezita, pentru că, după cele întâmplate, îşi doresc condiţii depline de siguranţă. Nu cred că un medic va dori să mai zboare, în condiţiile actuale meteorologice”, a declarat conf. dr. Camelia Bogdănici, medic în echipa de prelevare din cadrul Centrului Regional de Transplant.

Medicul susţine că echipa care efectuează prelevarea şi transplantul de cornee de la Spitalul „Sf. Spiridon” nu este remunerată.

„Medicii pleacă fie la Bacău, fie la Piatra Neamţ, fără să fie plătiţi sau să existe o contorizare a orelor petrecute în aceste deplasări. În toate aceste misiuni există acel grad de risc, pe care numai medicii şi-l asumă, pentru că nu există nicio asigurare în acest sens”, a mai precizat conf. dr. Bogdănici.

Citeşte şi Declaraţie cutremurătoare: Aura Ion era inertă, nu-şi putea mişca mâinile şi picioarele, dar ne striga pe nume

Medicul a cunoscut întreaga echipă medicală implicată în accidentul aviatic din munţii Apuseni şi susţine că riscurile ar fi mai mici dacă echipa medicală de la Bucureşti nu ar mai fi într-o cursă contra-cronometru şi ar opera împreună cu medicii din câteva centre din ţară, unde au început deja procedurile de acreditare pentru transplantul diferitor organe. Spitalul „Sf. Spiridon” şi Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” au ratat acreditarea pentru transplantul hepatic şi cardiac. Principalul motiv – medicii coordonatori nu îndeplineau condiţia de a avea efectuate 20 de intervenţii de transplant într-un an.

Accidentul aviatic petrecut săptămâna trecută l-a alertat şi pe managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, Ioan Bârliba, care a solicitat o întâlnire cu întreaga echipă medicală din cadrul Centrului Regional de Transplant Iaşi. Cu toate acestea, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr. Raluca Neagu Movilă, susţine că dacă în zona Moldovei ar fi solicitare pentru o nouă prelevare de organe, echipa ar fi pregătită să intervină.

Un avion de mici dimensiuni la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, săptămâna trecută, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.200 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În urma accidentului, şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Citeşte şi Dr. Calu, după accidentul aviatic: Mulţumesc lui Dumnezeu că am scăpat. Ce LECŢII DE OMENIE l-au impresionat