CRIZA UCRAINA: Uniunea Europeană impune SANCŢIUNI Kievului. Merkel se îndoieşte de oportunitatea acestora

Liderii europeni iau în discuţie, de urgenţă, impunerea de sancţiuni Ucrainei, după ce violenţele de la Kiev şi din alte oraşe ale ţării au escaladat, tinzând să se transforme într-un adevărat război.
Sânziana Stancu
19 feb. 2014, 16:13

Mai mulţi lideri europeni se pregătesc să impună, de urgenţă, sancţiuni Kievului, după ce luptele dintre manifestanţi şi forţele de securitate, din noaptea de marţi spre miercuri, din capitala Ucrainei şi din alte centre de protest din ţară, au devenit extrem de violente, soldându-se cu cel puţin 26 de morţi peste 250 de răniţi, scrie The Guardian.

"A fost găsit un consens privind impunerea de sancţiuni oficialităţilor ucrainene", a anunţat adjunctul ministrului polonez de Externe, Piotr Serafin. El le-a dat aceste informaţii reporterilor după ce premierul polonez, Donald Tusk, a avut consultări telefonice privind situaţia din Ucraina cu alţi lideri europeni, care sunt hotărâţi să impună această măsură.

Miniştrii de externe din câteva ţări europene merg joi la Kiev

Potrivit informaţiilor de ultimă oră, şefii diplomaţiei din Franţa, Germania şi Polonia vor merge joi dimineaţă la Kiev, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, a anunţat miercuri ministrul francez de externe, Laurent Fabius, potrivit AFP, citată de Agerpres. "Trebuie să se reia dialogul politic între opoziţie şi putere", a declarat şeful diplomaţiei franceze, în prezenţa secretarului de stat american John Kerry. Fiecare parte "trebuie să se mobilizeze în mod paşnic pentru a reveni la dialog", a adăugat ministrul.

Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au condamnat miercuri "acţiunile incalificabile şi inacceptabile" din Ucraina şi au dat asigurări că autorii acestora vor fi "sancţionaţi".

Evenimentele din ultimele 24 de ore justifică decizia Uniunii Europene privind sancţiunile. Există unitate deoplină între punctele de vedere ale oamenilor cu care premierul Tusk a vorbit", a mai precizat Serafin.

Merkel, mai puţin convinsă de eficienţa aplicării numai a sancţiunilor

Înainte de evenimentele din noaptea de marţi spre miercuri, cancelarul german Angela Merkel era mai puţin convinsă de eficienţa unor sancţiuni Ucrainei, ea privilegiind calea dialogului. Chiar dacă Merkel părea nehotărâtă, poziţia ei s-a schimbat după aceste evenimente, scrie The Guardian."Când miniştrii de Externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, va trebui ca ei să discute despre sancţiuni specifice care vor fi impuse Ucrainei, pentru a arăta astfel că noi (UE) suntem foarte serioşi şi pentru a se relua calea dialogului. Dar... numai sancţiunile nu sunt suficiente", a mai spus Merkel, adăugând că va fi necesar să se stea de vorbă şi cu opoziţia, şi cu guvernul şi preşedintele Ianukovici, pentru a aduce pacea în Ucraina.

 

Mai mulţi lideri europeni se pregătesc să impună, de urgenţă, sancţiuni Kievului, după ce luptele dintre manifestanţi şi forţele de securitate, din noaptea de marţi spre miercuri, din capitala Ucrainei şi din alte centre de protest din ţară, au devenit extrem de violente, soldându-se cu cel puţin 26 de morţi peste 250 de răniţi, scrie The Guardian.

„A fost găsit un consens privind impunerea de sancţiuni oficialităţilor ucrainene”, a anunţat adjunctul ministrului polonez de Externe, Piotr Serafin. El le-a dat aceste informaţii reporterilor după ce premierul polonez, Donald Tusk, a avut consultări telefonice privind situaţia din Ucraina cu alţi lideri europeni, care sunt hotărâţi să impună această măsură.

Miniştrii de externe din câteva ţări europene merg joi la Kiev

Potrivit informaţiilor de ultimă oră, şefii diplomaţiei din Franţa, Germania şi Polonia vor merge joi dimineaţă la Kiev, înainte de reuniunea de la Bruxelles a miniştrilor europeni ai afacerilor externe, a anunţat miercuri ministrul francez de externe, Laurent Fabius, potrivit AFP, citată de Agerpres. „Trebuie să se reia dialogul politic între opoziţie şi putere„, a declarat şeful diplomaţiei franceze, în prezenţa secretarului de stat american John Kerry. Fiecare parte „trebuie să se mobilizeze în mod paşnic pentru a reveni la dialog”, a adăugat ministrul.

Preşedintele francez, François Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, au condamnat miercuri „acţiunile incalificabile şi inacceptabile” din Ucraina şi au dat asigurări că autorii acestora vor fi „sancţionaţi”.

Evenimentele din ultimele 24 de ore justifică decizia Uniunii Europene privind sancţiunile. Există unitate deoplină între punctele de vedere ale oamenilor cu care premierul Tusk a vorbit”, a mai precizat Serafin.

Merkel, mai puţin convinsă de eficienţa aplicării numai a sancţiunilor

Înainte de evenimentele din noaptea de marţi spre miercuri, cancelarul german Angela Merkel era mai puţin convinsă de eficienţa unor sancţiuni Ucrainei, ea privilegiind calea dialogului. Chiar dacă Merkel părea nehotărâtă, poziţia ei s-a schimbat după aceste evenimente, scrie The Guardian.”Când miniştrii de Externe ai UE se vor întâlni la Bruxelles, va trebui ca ei să discute despre sancţiuni specifice care vor fi impuse Ucrainei, pentru a arăta astfel că noi (UE) suntem foarte serioşi şi pentru a se relua calea dialogului. Dar… numai sancţiunile nu sunt suficiente”, a mai spus Merkel, adăugând că va fi necesar să se stea de vorbă şi cu opoziţia, şi cu guvernul şi preşedintele Ianukovici, pentru a aduce pacea în Ucraina.

 

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Un gigant din Ungaria dă o nouă lovitură puternică pe piața din România. Va dezvolta o super afacere, în județul unde vor să se mute foarte mulți români
Capital.ro
S-a aflat de ce s-au anulat alegerile. Americanii au făcut urgent anunțul: „Actorul rău este...”
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Alertă maximă de la Google. Mare grijă când faci asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu, demascat. Pe cine conducea fostul președinte din culise: Să nu ne mai alintăm, el era șeful...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Lumea muzicii este în doliu! Îndrăgita artistă care a pierit la 66 de ani, după ce casa i-a fost cuprinsă de flăcări: „O forţă a naturii şi o apărătoare a drepturilor omului”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Diaspora are alți favoriți la prezidențiale. Ce scor surprinzător face Crin Antonescu în străinătate
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare