UCRAINA: Forţele ruse au preluat, parţial, controlul asupra a două baze de rachete

UCRAINA: Forțele ruse au preluat controlul parțial asupra a două baze de lansare a rachetelor în Crimeea (sudul Ucrainei) și blochează în una din ele o clădire în care se află rachete, au afirmat miercuri surse militare ucrainene, citate de AFP.

05 mart. 2014, 13:39
UCRAINA: Forţele ruse au preluat, parţial, controlul asupra a două baze de rachete

UCRAINA: În ambele cazuri, la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, și în Evpatoria, vestul Crimeii, operațiunea se derulează fără schimburi de focuri, dar constituie un alt nivel în confruntarea dintre forțele ruse și ucrainene în peninsula rusofonă.

În cele mai multe cazuri, până în prezent, soldații ruși înconjurau bazele din Ucraina, fără a intra.

La Fiolent, membri ai forțelor ruse și manifestanți proruși au intrat în bază, situată în apropierea portului Sevastopol, unde se află dislocată Flota Rusiei din Marea Neagră, a indicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării în Crimeea, Volodymyr Bova.

ATAC rusesc asupra unei nave militare ucrainene

‘Soldații ruși sunt pe teritoriul unității, dar ei nu fac decât să blocheze partea unde se află rachetele’, a explicat acesta, adăugând că acolo ‘sunt rachete, dar ele sunt dezarmate’.

La Evpatoria, forțele ruse au intrat pe teritoriul bazei A4519, care a fost luată cu asalt marți seara de soldați și manifestanți proruși, dar aici rachetele și materialul strategic au fost deja evacuate. Postul de comandă și centrul de control de la bază sunt în continuare sub control ucrainean, a precizat în acest context un purtător de cuvânt al armatei Kievului, Oleksii Mazepa.

Unitatea a fost asediată marți după-amiază târziu de circa 20 de militari ruși, asistați de mai multe sute de manifestanți, care le-au cerut ucrainenilor să treacă de partea autorităților proruse ale republicii autonome, a indicat pentru AFP un responsabil de la baza din Evpatoria.

După izbucnirea unui conflict, dar fără să se ajungă la focuri de armă, comandamentul unității a primit un reprezentant al forțelor ruse pentru negocieri, a precizat Oleksandr Lomaka.

Ucraina: Nu există militari ruşi în Crimeea, afirmă ministrul apărării de la Moscova

Crimeea este controlată în mare parte de către forțe ruse, scrie France Presse.

Președintele rus Vladimir Putin a negat marți orice prezență a armatei ruse, menționând grupuri de ‘autoapărare’ și explicând că este foarte ușor să procuri uniforme ale armatei ruse.

Secretarul de stat american, John Kerry, a denunțat, la rândul său, la Kiev, ‘un act de agresiune’ din partea Rusiei, care, potrivit lui, ‘caută un pretext’ pentru ‘a invada’ Ucraina.

În noaptea de marți spre miercuri, responsabili ai Statului Major al armatei ucrainene au declarat agenției Interfax-Ukraina că forțele prezente în Crimeea nu aparțin doar Flotei ruse din Marea Neagră, ci și unor unități cu baza în special în Cecenia sau în regiunea Krasnodar, pe coasta rusă a Mării Negre.