Ucraina: Nu există militari ruşi în Crimeea, afirmă ministrul apărării de la Moscova

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a afirmat miercuri că, în Crimeea, peninsulă rusofonă din sudul Ucrainei, nu se află în prezent militari ruși și că toate informațiile apărute în acest sens sunt 'provocări', potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
05 mart. 2014, 13:03
Ucraina: Nu există militari ruşi în Crimeea, afirmă ministrul apărării de la Moscova

Fotografiile și imaginile video cu militari în uniforme fără însemne distinctive, aflându-se pe teritoriul Ucrainei și afirmând că ei sunt din Rusia, ‘sunt evident o provocare’, a afirmat ministrul rus într-o declarație de presă, citată de Interfax. ‘În prezent, nu există militari ruși în Crimeea’, a insistat Șoigu.

Anterior, surse militare ucrainene, citate de AFP, au afirmat că forțele ruse au preluat, în cadrul unei operațiuni care nu a implicat schimburi de focuri, controlul asupra a două baze de lansare a rachetelor în Crimeea — la Fiolent, în apropiere de Sevastopol, și în Evpatoria, în vestul Crimeii.

Președintele rus Vladimir Putin a negat marți, în conferința sa de presă consacrată situației din Ucraina, orice prezență a armatei ruse pe teritoriul ucrainean, afirmând că trimiterea de trupe ruse în Crimeea ‘nu este necesară, pentru moment’. El a adăugat însă că o astfel de opțiune există, întrucât Rusia își rezervă dreptul de a recurge la ‘toate mijloacele’ pentru protejarea cetățenilor săi din fosta republică sovietică, în special din republica autonomă Crimeea unde 60% din locuitori sunt de origine rusă.