Avionul viitorului, cu motor de rachetă

Graţie sistemului folosit la rachete, avionul viitorului ar trebui să fie extrem de rapid şi nepoluant. În prezent, specialiştii de la Centrul german pentru zboruri aerospaţiale lucrează la proiectul care va permite construirea unui asemenea mijloc de transport. Peste patru decenii, o cursă pe ruta Germania-Australia ar putea dura doar 90 de minute.
Romania TV
01 feb. 2012, 19:31
Avionul viitorului, cu motor de rachetă

Deocamdată, în proiectul european CHATT, finanţat de la bugetul comunitar, specialiştii se concentrează pe găsirea unor soluţii privind depozitarea hidrogenului lichid în rezervorul viitoarei maşini de zbor.

Martin Sippel, coordonatorul proiectului, explică:

„Spaceliner, avionul cu motor de rachetă, ar putea arăta ca un Space Shuttle. Decolarea ar putea fi efectuată perpendicular, iar aterizarea orizontal. Un nivel ar putea fi destinat rezervorului, celălalt pasagerilor. Spre deosebire de Space Shuttle, avionul nu va zbura pe orbită şi nici cu o viteză la fel de mare, scrie Deutsche Welle

Deocamdată este destul de riscant. Spre deosebire de avioane, rachetele nu sunt atât de sigure. În vederea transportului de călători, vom avea nevoie de o tehnologie suficient de avansată încât siguranţa pasagerilor să nu mai reprezinte o problemă. În momentul de faţă, suntem de părere că ar fi necesară şi o capsulă de urgenţă care, în caz de pericol, să se poată desprinde de avion.”

 

Care vor fi avantajele viitorului mijloc de transport?

Martin Sippel: „Durata călătoriei se va reduce foarte mult. În loc de 30 de ore de zbor, cursa până în Australia ar putea dura 90 de minute. În plus, aparatul Spaceliner poluează mai puţin întrucât, la fel ca în cazul rachetelor, nu va degaja multe gaze nocive”.

 

Cât va mai dura până când noul tip de avion va fi dat în folosinţă?

Martin Sippel: „Cam 35-40 de ani. În primul rând va trebui să ne asigurăm că aparatul funcţionează la parametri optimi – siguranţa acestuia este marea noastră provocare. În principiu, realizarea unui avion cu motor de rachetă este posibilă, dar va trebui să devină posibilă şi din punct de vedere financiar. În acest proces ar trebui antrenat şi sectorul privat. Nu-mi pot imagina că statul va suporta toate cheltuielile”.

 

Ce probleme tehnice ar mai fi de rezolvat?

Martin Sippel: „Principalul aspect ar fi siguranţa motorului. Acesta va trebui îmbunătăţit. Nu vom construi un motor nou, ci va fi precum cel montat pe rachetele Ariane. O altă problemă ar fi fuselajul, expunerea la temperaturi mari. Va trebui să inventăm un sistem de protecţie astfel încât suprafaţa exterioară să nu se deterioreze chiar şi după un număr mare de zboruri efectuate. De asemenea, va trebui să găsim o soluţie privind depozitarea combustibilului în rezervor. Tocmai acesta este scopul actualului proiect european CHATT”.

 

Ce tip de curse va efectua avionul viitorului?

Martin Sippel: „Numai curse pe distanţă lungă întrucât Spaceliner va zbura la mare altitudine. Zgomotul pe care un asemenea avion îl va produce va fi destul de deranjant. De aceea vor exista piste speciale, amenajate la mare depărtare de zonele populate. Probabil în Europa va fi construit un singur aeroport pentru curse Spaceliner şi câte unul în Australia, SUA şi Asia”.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Consilierul lui Nicușor Dan anunță tăieri mai mari și mai rapide, după pachetul de austeritate al lui Bolojan. Cine ar putea suferi în plus
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Playtech.ro
Divorțul cu bătăi de cap din România – ce faci dacă unul dintre parteneri nu vrea să se despartă
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Forțele ucrainene au publicat imagini cu sistemul antiaerian „Raven” în acțiune
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, biciuit de Meghan. Regele Charles știe tot
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Playsport.ro
Unde sunt radarele fixe din România, detaliul esențial oferit de Poliția Română. Aici se...
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Elena Udrea! Autoritățile au luat decizia deja
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Case vândute cu 10.000 de euro aproape de București! Oferta momentului
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când dispare omul din om: psihopatia colectivă și fascinația pentru liderii fără milă