ICCJ: Procurorii nu au prezentat suficiente dovezi că Mazăre ar fi primit şpagă

Judecătorii de la Înalta Curte au motivat de ce l-au lăsat liber pe Radu Mazăre. Potrivit acestora, nu sunt suficiente probe că Mazăre ar fi luat mită.
Romania TV
14 apr. 2014, 12:44
ICCJ: Procurorii nu au prezentat suficiente dovezi că Mazăre ar fi primit şpagă

Judecătorii de la Înalta Curte au motivat de ce l-au lăsat liber pe Radu Mazăre. Instanţa susţine că DNA nu a avut nicio probă împotriva primarului constanţei. Mai mult, nu s-ar fi dovedit că Mazăre a primit şpagă.

În motivarea judecătorilor de la ICCJ, se arată că procurorii nu au strâns suficiente probe care să dovedească faptul că Radu Mazăre ar fi primit mită pentru a construi cartierul pentru nevoiaşi, deşi procurorul a adus un extras de cont care arată că suma indicată ar fi intrat în contul lui Mazăre, dar judecătorii au arătat că procurorii nu pot face legătura între sumă şi o eventuală mită.

‘Judecătorul de drepturi şi libertăţi, din examinarea actelor cauzei, reţine că procurorul nu a administrat, până în acest moment procesual, probe care să creeze suspiciunea rezonabilă privind primirea (modalitate de săvârşire a infracţiunii de luare de mită reţinută în cauză) de către inculpatul Mazăre Radu Ştefan a vreunei sume de bani, respectiv darea vreunei astfel de sume de către inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca în schimbul acesteia, inculpatul Mazăre Radu Ştefan să-i faciliteze câştigarea licitaţiei şi încheierea contractului de achiziţie nr. 10.240 din 22.12.2011 între Regia Autonomă ‘Exploatarea domeniului public şi privat’ Constanţa şi societatea Shapir Structure, al cărei reprezentant era inculpatul Morgenstern’, se arată în motivarea deciziei prin care instanţa a dispus pe 9 aprilie eliberarea lui Mazăre din arest.

Judecătoarea menţionează că omul de afaceri Elan Schwarzenberg este partener contractual al societăţii Melici Management şi că societatea acestuia a transferat în contul lui Radu Mazăre 95.000 de euro, date comunicate de LGT Bank din Lichtenstein.

De asemenea, din extrasul de cont emis de LGT Bank din Lichtenstein rezultă că, la data de 13 septembrie 2011, societatea Melici Management Inc. a transferat în contul lui Mazăre suma de 95.000 euro.

‘Aceasta constituie o realitate ce nu poate fi contestată, însă nu rezultă din probele administrate, până în acest moment procesual, că banii au fost primiţi de inculpatul Mazăre Radu Ştefan de la inculpatul Morgenstern Avraham, pentru ca acesta din urmă să câştige în condiţii ilicite licitaţia din 15.12.2011’, mai spune judecătoarea.

Magistratul notează că, din examinarea proceselor-verbale de redare a interceptărilor telefonice, ‘nu se desprinde vreun dialog purtat între Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern, respectiv Schwarzenberg Emilian din care să rezulte primirea vreunei sume de bani pentru a efectua demersuri în favoarea societăţii Shapir Structure’.

În plus, judecătoarea arată că nici din audierea martorilor de către procurori nu rezultă darea sau primirea sumei de 95.000 de euro pentru ca Radu Mazăre să favorizeze firma Shapir Structure.

‘În aceste circumstanţe, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în lipsa unor probe din care să rezulte suspiciunea că inculpatul Morgenstern Avraham a dat inculpatului Mazăre Radu Ştefan suma de 95.000 euro, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească, să îndeplinească ori să urgenteze îndeplinirea unui act act care intra în îndatoririle de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, propunerea de arestare preventivă formulată de procuror nu poate fi primită’, este concluzia instanţei.

Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi săptămâna trecută de procurorii DNA pentru fapte de corupţie.

‘La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social ‘Henri Coandă’, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)’, susţinea DNA într-un comunicat.

DNA preciza că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

‘În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre’, susţin procurorii.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Rusia se implică în alegerile din România. Kremlinul exultă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Alexia Eram şi iubi n-au pierdut deloc timpul pe litoral! S-au 'dezlănţuit' în mijlocul mulţimii! Atenţie, imagini interzise celor… singuri
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Lia Olguta Vasilescu, prima reactie despre preluarea sefiei PSD, dupa demisia lui Marcel Ciolacu
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele