Paştele, acasă la Moş Crăciun: Cum este sărbătorită Învierea Domnului în Laponia

Moş Crăciun şi vecinii săi din Laponia sărbătoresc şi ei Paştele, într-un mod asemănător cu românii. Finlanda, ţara în care se găseşte cea mai mare parte a regiunii Laponia, a împrumutat multe tradiţii din religia ortodoxă.

19 apr. 2014, 21:53
Paştele, acasă la Moş Crăciun: Cum este sărbătorită Învierea Domnului în Laponia

Cei mai mulţi finlandezi sunt de religie luterană şi doar 1% din ei sunt ortodocşi. Cu toate astea, biserica Ortodoxă este a doua ca importanţă din Finlanda, iar influenţa ei asupra tradiţiilor de Paşte este extrem de mare.

În zilele de azi, luteranii participă la slujba de Învierea Domnului din noaptea de Paşte din bisericile ortodoxe într-un număr chiar mai mare decât ortodocşii.

La fel ca la noi în ţară, şi în Finlanda, şi prin urmare în Laponia, casa lui Moş Crăciun, sărbătoarea Paştelui a devenit comercială şi peste tot se regăsesc iepuraşii, puii şi ouăle de ciocolată. Acasă, copii se distrează desenând felicitări de Paşte, împodobind copăcei cu ouă şi colorând ouă.

În unele zone din vestul Finlandei, Paştele ne aduce aminte de… Halloween, întrucât copiii se costumează în diverse personaje şi merg pe străzi cerând dulciuri. Oamenii fac focuri în Sâmbăta Mare, o tradiţie care porneşte din credinţa că flăcările vor îndepărta vrăjitoarele între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.

În duminica Paştelui, familiile se adună la masă, servind miel şi multe alte specialităţi împrumutate din tradiţia ortodoxă.

Printre activităţile inedite de Paşte din Laponia se numără admiratul aurorei boreale sau schiatul.