Moscova AVERTIZEAZĂ România din cauza declaraţiilor lui Băsescu despre Putin: „Sunt scandaloase şi jignitoare”

Incidentul referitor la interdicţia de survol al spaţiului aerian al României pentru avionul care îl avea la bord pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin nu este de natură să contribuie la dezvoltarea bunelor relaţii între cele două ţări, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, citat de Ria Novosti, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 08:13
Moscova AVERTIZEAZĂ România din cauza declaraţiilor lui Băsescu despre Putin: „Sunt scandaloase şi jignitoare”

Cred că, în astfel de circumstanţe, este greu să te aştepţi ca relaţiile bilaterale să continue să se dezvolte într-un mod constructiv în acelaşi spirit şi în acelaşi ritm‘, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Aleksandr Lukaşevici, citat de ITAR-TASS.

Potrivit reprezentantului MAE rus, conducerea României, inclusiv preşedintele, ‘îşi intensifică retorica antirusă, ca la comandă’. ‘Cele mai recente declaraţii publice jignitoare la adresa preşedintelui Rusiei sunt absolut scandaloase şi inacceptabile‘, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

‘Ne-am exprimat protestul nostru ferm faţă de România. Reprezentanţi ai autorităţilor române au încercat să aducă unele explicaţii, dar le găsim absolut neconvingătoare’, a afirmat acesta, menţionând că ‘astfel de incidente nu contribuie la construirea încrederii şi nu dau niciun motiv de a spera în relaţii bune, normale şi de bună vecinătate între ţările noastre’. ‘Deci, întrebarea cine este interesat în dezvoltarea cooperării noastre bilaterale ar trebui să fie mai degrabă adresată conducerii României şi nu a Rusiei’, a mai spus diplomatul menţionat, potrivit Ria Novosti.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a scris sâmbătă, 10 mai, pe contul său de Twitter că, la solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul său. ‘La solicitarea SUA, România şi-a închis spaţiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu mă lasă din nou să trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160’, a scris, pe contul său de Twitter în limba engleză, Dmitri Rogozin, care se afla în provincia separatistă Transnistria, într-o vizită necoordonată cu autorităţile Republicii Moldova.

Pe 13 mai, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre faptul că omologul său rus, Vladimir Putin a minţit când a spus că a ordonat retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina. „Cerem ca presedintele Putin sa-si respecte cuvantul. Toate informatiile arata ca nu a spus adevarul cand a informat opinia publica mondiala ca a ordonat retragerea trupelor de la granita cu Ucraina”, a declarat seful statului marti, intr-o declaratie sustinuta la Cotroceni dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta si cu ministrii membri ai Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) menita sa clarifice pozitia Romaniei fata de situatia din Ucraina.

„Putin are obligatia sa-si respecte cuvantul. Am afirmat ca nu cred ca presedintele Rusiei nu-si respecta cuvantui. Iata ca am avut prea multa incredere”, a subliniat Traian Basescu, care a susţinut că un alt element care pune sub semnul intrebarii corectitudinea lui Putin este legat de mesajul ca separatistii sa nu organizeze referendumuri pentru independenta.