Violenţa împotriva femeilor, condamnată oficial de Guvernul Ponta

În ultima şedinţa de guvern din 13 mai, a fost aprobat Memorandumul pentru semnarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul.

RomaniaTV.net
20 mai 2014, 10:20
Violenţa împotriva femeilor, condamnată oficial de Guvernul Ponta

Convenţia este practic un set de reguli pe care statele semnatare se angajează să le transpună în legislaţia naţională cu obiectivul de a oferi un cadru comun de combatere şi prevenire a acţiunilor de violenţă de orice fel împotriva femeilor.

Aderarea României la grupul de state care s-au angajat pentru semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul a fost privită cu foarte multă încredere de ONG-urile care militează împotriva violenţei asupra femeilor şi împotriva discriminării de gen.

Este cu siguranţă o veste bună pentru toate femeile din România şi din regiune, este de părere Ana Birchall, parlamentar de referinţă al României în reţeaua APCE (Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei) pe problema eliminării violenţei împotriva femeilor şi împotriva violenţei domestice. Iniţiativa Convenţiei de la Istanbul aparţine şi acestui grup de lucru din cadrul APCE care a avut, chiar de Ziua internaţională pentru lupta împotriva violenţei asupra femeilor, pe 25 noiembrie, o întâlnire la Bucureşti.

Deputatul PSD Ana Birchall a apreciat aprobarea cu celeritate a memorandumului pentru semnarea Convenţiei de către Guvernul Ponta. „Îi mulţumesc domnului prim ministru Victor Ponta atât pentru susţinerea şi sprijinul constant de care a dat dovadă faţă de semnarea şi ratificarea Convenţiei de la Istanbul, cât şi pentru condamnarea publică a tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor” a declarat deputatul Ana Birchall.

Convenţia va introduce în legislaţie măsuri foarte stricte împotriva actelor de violenţă comise asupra femeilor fie că vorbim de violenţă domestică, fizică, psihică, sexuală sau avortul şi sterilizarea forţată. Convenţia de la Istanbul conţine prevederi referitoare la informarea publică a femeilor asupra drepturilor lor, la educaţia femeilor, la instituirea ordinelor de restricţie şi la forte multe alte măsuri de prevenire şi combatere a violenţei de orice fel împotriva femeilor.

Următorul pas este semnarea memorandumului de către Preşedintele Traian Băsescu. Deputatul PSD Ana Birchall a lansat un comunicat prin care a făcut un apel către Preşedinţie să semneze acest memorandum cu celeritate pentru a nu bloca procesul de ratificare a Convenţiei de către Parlamentul României.