Mercenari străini luptă în Ucraina împotriva insurgenţilor proruşi

Societăţi militare private străine operează în Ucraina furnizându-le autorităţilor de la Kiev mercenari care luptă alături de trupele guvernamentale împotriva insurgenţilor proruşi din estul ţării, a denunţat vineri şeful statului major al forţelor armate ruse, Valeri Gherasimov, potrivit AFP, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
23 mai 2014, 10:42
Mercenari străini luptă în Ucraina împotriva insurgenţilor proruşi

Există dovezi ale participării unor societăţi militare private în evenimentele din Ucraina‘, a afirmat acesta, citat de agenţiile de presă ruse.

Potrivit informaţiilor de care dispunem, zeci de mercenari străini, printre care americani, participă la acţiunile militare de partea autorităţilor de la Kiev‘, a semnalat pentru agenţia Interfax o sursă din cadrul statului major al forţelor ruse.

Mai devreme, Ministerul Afacerilor Externe rus, citat de Interfax, semnalase că printre trupele guvernamentale ce luptau în oraşul Slaviansk, bastion al rebeliunii proruse, se aflau ‘străini care vorbeau în limba engleză’, adaugă AFP.

‘Pentru a zdrobi insurecţia (în estul Ucrainei), s-a format un grup de soldaţi. Ei posedă sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple şi avioane de luptă’, a afirmat vineri Valeri Gherasimov.

Moscova a denunţat în repetate rânduri prezenţa unor mercenari americani alături de trupele guvernamentale ucrainene, prezenţă pe care ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezminţit-o la mijlocul lunii martie.

Publicaţia germană ‘Bild am Sonntag’ a semnalat la începutul lunii mai că aproximativ 400 de mercenari ai societăţii americane Academi, cunoscută mai mult sub vechiul nume Blackwater, lupta împotriva insurgenţilor proruşi, adaugă AFP. ‘Bild am Sonntag’ a dezvăluit, de asemenea, că agenţi ai CIA şi FBI ajutau autorităţile de la Kiev să pună capăt rebeliunii din estul ţării, fără a se angaja totuşi în mod direct în înfruntări.