Monica Macovei cere PNL să sprijine schimbarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicită PNL să se alăture demersurilor democrat-liberalilor de a uşura simplifica procedura de ridicare a imunităţii parlamentarilor acuzaţi de către procurori de comiterea unor fapte de natură penală. Macovei susţine că liberalii au posibilitatea să demonstreze astfel că nu mai acţionează împotriva independenţei justiţiei.
Filip Stan
09 iun. 2014, 14:27
Monica Macovei cere PNL să sprijine schimbarea procedurii de ridicare a imunităţii parlamentare

Monica Macovei aminteşte că din nou parlamentarii au ignorat cererea de ridicare a imunităţii parlamentare în cazul senatorului PSD Marius Isăilă, în pofida indicaţiilor ce le-au fost transmise pe linie de partid.

„Ascunzând bilele în palmă, parlamentarii pot vota după bunul plac, chiar invers decât declară public ei sau șefii lor de partid. În urma acestui vot, parlamentarii corupți pot scăpa de arestarea preventivă sau percheziție, iar parlamentarii care sunt și miniștri sau foști miniştri pot scăpa de cercetarea penală. Procedura actuală face ca parlamentarii să fie deasupra legii, lucru inacceptabil într-o democrație. Electoratul trebuie să vadă cum votează „aleșii” şi din acest motiv votul pentru ridicarea imunității parlamentare trebuie să fie la vedere”, afirmă Monica Macovei pe site-ul propriu.

Europarlamentarul crede că situaţia poate fi schimbată dacă PDL şi PNL au poziţie comună, în condiţiile în care PSD se va opune oricărei modificări. „Voința politică a PSD de a-și apăra hoții și corupții și de fi împotriva justiției este clară și asumată deja prin atâtea voturi și declarații publice. Nu am așteptări de la mafia PSD. Protejarea corupţilor şi a baronilor care fură din banii publici a fost unul din motivele pentru care PSD a luptat să vină la putere„, consideră Macovei.

Ea cere liberalilor să demonstreze prin fapte ataşamentul faţă de independenţa justiţiei, susţinând propunerile PDL de modificare a regmului imunităţii:

„1. Votul pentru ridicarea imunității să fie electronic, la vedere, atât în Comisia juridică, cât și în Plen, pentru ca fiecare parlamentar să-și asume răspunderea pentru votul dat, iar opinia publică să poată vedea cum au votat ‘aleșii’;
2. Cererea de ridicare a imunității să fie votată in Plen în maximum 48 de ore de la trimiterea ei în Parlament;
3. Parlamentarii să nu analizeze dosare și probe, acesta fiind strict atributul judecătorilor, care trebuie lăsați să se pronunțe și asupra arestării preventive, și percheziției. La fel și în cazul procurorilor, când este vorba de urmărirea penală a parlamentarilor miniștri sau foști miniștri. Parlamentarii trebuie doar să se asigure că cererea procurorilor conține indicii privind comiterea unei fapte penale, iar acuzațiile aduse de procurori nu sunt pure invenții.

Macovei consideră aceste trei modificări drept minimale până când o nouă Constituţie va elimina complet imunitatea parlamentară în materie penală. „Parlamentul trebuie să fie un loc unde se fac legi drepte și egale pentru toți românii, nu un loc unde parlamentarii corupți scapă de justiție”, concluzionează Monica Macovei.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Ce a putut să facă Andreea Bălan în traficul nebun din București! Vedeta şi-a desfăcut picioarele şi…
Fanatik.ro
De cele restaurantele Burger King și McDonald’s sunt deseori apropiate unul de celălalt în mall-uri. Situația nu este una întâmplătoare
Capital.ro
România a pierdut o imensitate. A fost legenda țării. Era iubită de regi și președinți
Playtech.ro
Localitatea din România invadată de animale periculoase. Oamenilor le e teamă să iasă din case: „Am filmat azi una în curte”
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Se închid școlile! Acești elevi trec la cursuri în sistem online
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Desert delicios, cu vanilie și biscuiți. Prăjitura nu se coace
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Zeci de școli și grădinițe ÎNCHISE astăzi! Elevii care stau acasă. Lista completă
Cancan.ro
Speranță în tragedia lui Ganea! Mitică Dragomir, veste de ultimă oră despre fiul fostului fotbalist, internat în stare gravă: Am auzit că
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Interdicție istorică pentru șoferii pensionari! Se impune limită pentru cei de peste 68 de ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Prima decizie luată de președintele Nicușor Dan. Românii s-au enervat
MediaFlux
Cine este Mirabela Grădinaru. Detalii inedite despre prima doamnă a României
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plantele care te ajuta să dormi mai bine. Se găsesc foarte ușor și le poți pune în dormitor