Mascota Campionatului Mondial de Fotbal de la Rio, cea mai faimoasă din istorie: Armadillo Fuleco VIDEO

Armadilul Fuleco este mascota Campionatului Mondial de Fotbal de la Rio din 2014. Numele său Fuleco provine de la Futebol (fotbal, în portugheză) şi Ecologia (ecologie), întrucât peste 90% dintre brazilieni au vrut ca mondialele de fotbal să fie prietenoase cu mediul.

RomaniaTV.net
09 iun. 2014, 16:23

Fuleco este un armadillo, cunoscut şi sub denumirea de tatu, un mamifer dotat cu o armură formată din plăci osoase şi cornoase mobile. Numele său a fost votat de brazilieni în proporţie de 48%, câştigând faţă de Zuzeco şi Amijubi.

Designul final pentru mascotă a fost ales după ce FIFA şi LOC au analizat 47 de propuneri create de şase agenţii braziliene diferite. Designurile au fost analizate prin intermediul unei cercetări realizate printre publicul ţintă, copiii brazilieni cu vârste între 5 şi 12 ani, favoritul lor fiind armadillo, creat de 100% Design.

Fuleco are o personalitatea veselă şi şarmantă. Este una dintre cele mai populare mascote ale fotbalului din istorie, mai ales întrucât reprezintă o specie pe cale de dispariţie.

Fuleco este un armadillo încrezător şi mândru. Deşi nu vorbeşte, este curios şi extrovertit, aventuros şi adoră să exploreze locurile în care merge. Precum toţi brazilienii, are o inimă mare, este foarte ospitalier şi, faţă de prietenii săi armadillo, este sociabil. Adoră să danseze pe orice tip de muzică, mai ales pe cea braziliană.

Armadillo brazilian (Tolypeutes tricinctus) este o specie endemică în Brazilia şi mai este cunoscut sub numele de tatu-bola (armadillo minge), deoarece se rostogoleşte într-o minge. Populaţia sa a suferit un declin de 30% în ultimii 10 ani. Acest animal trăieşte în savane şi în păduri uscate, unde vegetaţia este limitată la ierburi înalte, cactuşi şi tufişuri. Armadillo se hrăneşte cu furnici şi termite, pe care le poate mirosi printr-un strat de până la 20cm de pământ. Când detectează prada, sapă o groapă în pământ, îşi bagă nasul înăuntru şi o scoate cu limba sa lungă şi lipicioasă. Acesta mai mănâncă moluşte, viermi şi fructe. Armadillo brazilian este un animal mic, având circa 1,5 kilograme. Corpul său are o lungime de 35-45cm, iar coada are 6-8cm.