Programul politic al PNL-PDL: Noul partid se pronunţă pentru o politică a valorilor – demnitate, libertate

Partidul Naţional Liberal care va fi creat în urma fuziunii PNL cu PDL reprezintă partidul modernizării României şi va fi un apărător al demnităţii umane, libertăţii şi solidarităţii, se arată în proiectul programului politic al acestei formaţiuni.
Romania TV
25 iul. 2014, 16:52
Programul politic al PNL-PDL: Noul partid se pronunţă pentru o politică a valorilor - demnitate, libertate

Documentul cuprinde viziunea politică a partidului în mai multe domenii şi zone de interes importante pentru societatea românească. Noul partid se pronunţă pentru o politică a valorilor – demnitate, libertate, dreptate, solidaritate.

„Libertatea este o valoare centrală pe care o respectăm. (…) Libertatea individuală are o singură limită: respectul pentru libertatea celuilalt. Libertatea nu este un cec în alb pentru lipsa unor reguli de convieţuire. Dreptul la a fi liberi include şi obligaţia răspunderii individuale. Numai un stat care asigură libertatea propriilor cetăţeni este un stat puternic”, se arată în documentul amintit.

În viziunea noii formaţiuni politice statul nu trebuie să intervină decât atunci când o persoană nu-şi poate asigura un trai demn şi nu primeşte ajutor din partea apropiaţilor sau a comunităţii din care face parte iar organizaţiile private dedicate acestui scop se află în imposibilitatea de a întreprinde măsuri în favoarea sa.

Modernizarea statului este, în optica Partidului Naţional Liberal care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, un element ce ţine de voinţa politică.

„Capacitatea de progres a României depinde de voinţa politică reformatoare îndreptată împotriva sistemului clientelar, dezvoltat în timpul regimului comunist şi continuat de partidele de stânga. Funcţionarea statului se bazează pe buna guvernare, pe primatul legii şi pe administrarea judicioasă şi responsabilă a finanţelor publice”, arată proiectul de program politic.

Liberalii reuniţi în noua formaţiune se pronunţă pentru respectarea instituţiilor democratice şi apreciază că România de mâine trebuie să se bazeze pe trei piloni: statul subsidiar cu rol de regulator al proceselor din societate şi compensator al dezechilibrelor, societatea modernă constituită din cetăţeni demni, liberi şi responsabili şi societatea civilă ca mediator între stat şi cetăţeni.

Membrii noii formaţiuni politice consideră că redobândirea încrederii cetăţenilor în Parlament, Guvern şi justiţie reprezintă o responsabilitate a partidelor.

„În acest sens, susţinem o revizuire a Constituţiei care să aibă ca obiectiv întărirea definiţiei proprietăţii private şi a independenţei justiţiei, respectarea demnităţii umane, asigurarea unei separaţii funcţionale şi a unui echilibru a puterilor”, susţin membrii partidului care va rezulta din fuziunea PNL cu PDL, potrivit proiectul de program politic.

De asemenea, aceştia şi-au stabilit ca obiective majore respectarea legii, consolidarea statului de drept şi reforma justiţiei.

„Corupţia subminează buna guvernare, încrederea în instituţii, siguranţa naţională, statul de drept şi drepturile cetăţenilor, încalcă demnitatea umană, afectează sectorul privat, produce dereglări ale pieţei şi generează costuri financiare ridicate din bani publici. PNL (PNL + PDL) susţine şi apără public, împotriva oricăror atacuri, independenţa justiţiei şi neintervenţia politicului în activitatea magistraţilor şi a tuturor profesioniştilor angajaţi în lupta împotriva corupţiei”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte politicile fiscale pe care acest nou partid le va promova, proiectul de program politic al formaţiunii, precizează că ele au la bază principiul încurajării antreprenoriatului şi asigurarea mijloacelor financiare pentru funcţionarea statului minimal. Se consideră că munca este prea mult impozitată în România, nivelul taxelor şi impozitelor este nesustenabil iar taxa pe valoare adăugată se situează la una dintre cele mari valori din Europa.

„Susţinem o reformă fiscală care să aibă în centrul său încurajarea muncii şi deopotrivă menţinerea deficitului bugetar în limitele necesare trecerii la moneda unică europeană”, se subliniază în proiectul de program.

Agricultura este privită de PNL (PNL+PDL) ca fiind o şansă pentru dezvoltarea României. Obiectivele majore ale acestui partid pentru dezvoltarea rurală urmăresc favorizarea competitivităţii agriculturii, asigurarea gestionării durabile a resurselor naturale şi combaterea schimbărilor climatice, obţinerea unei dezvoltări teritoriale echilibrate a economiilor şi comunităţilor rurale, inclusiv crearea şi menţinerea de locuri de muncă.

Pentru ca aceste obiective să fie atinse, noul partid care va rezulta din fuziunea liberalilor cu democrat-liberalii consideră că trebuie susţinută crearea unei clase de mijloc puternice şi competitive în agricultură, dar şi procesul de comasare a terenurilor agricole. Totodată, se apreciază în programul politic al formaţiunii, este necesară încurajarea transferului de cunoştinţe şi a inovării în agricultură, în silvicultură şi în zonele rurale. Modernizarea structurilor administrative, susţinerea cercetării agricole şi a formării profesionale a unor fermieri calificaţi, în vederea facilitării intrării acestora în sectorul agricol şi a reînnoirii generaţiilor, reprezintă o altă condiţie de atingere a obiectivelor majore în dezvoltarea rurală.

„Din perspectiva PNL (PNL + PDL), satul românesc în general, dar persoanele care trăiesc în mediul rural în mod special trebuie să fie în centrul politicii agricole. Degeaba avem câmpuri frumoase pe care se obţin producţii la nivel european dacă cei care locuiesc în mediul rural trăiesc din ce în ce mai greu. Nu este normal ca lanurile din jurul satului să arate mai curate, mai bogate şi mai frumoase ca satul românesc în sine”, susţine documentul citat.

Pe de altă parte, PNL (PNL + PDL) îşi asumă şi un proiect de modernizare a sistemului educaţional care presupune alocarea de resurse suficiente pentru educaţie şi pentru cercetare, descentralizarea în educaţie bazată pe principiul subsidiarităţii, aplicarea principiului finanţarea urmează elevul sau studentul. Modernizarea sistemului mai înseamnă, potrivit proiectului de program, accesul nediscriminatoriu, fără ingerinţe politice şi gratuit la educaţia preuniversitară şi eliminarea decalajelor de calitate dintre oraş şi sat.

Legat de politicile sociale, noul partid apreciază că acestea sunt strâns legate de conceptul economiei sociale de piaţă, care leagă libertatea economică de echitatea socială.

„Suntem pentru o politică în folosul familiei şi care recunoaşte contribuţia acesteia în societate. Nu este obligaţia statului de a-l îndruma pe cetăţean pe tot parcursul vieţii sale şi de a-l feri de orice risc. Obiectivele esenţiale ale politicilor noastre sociale sunt: protejarea cetăţenilor, de orice vârstă, faţă de sărăcie; măsurile sociale preventive de solidaritate, pentru aceia care nu-şi pot asigura prin forţe proprii existenţa; grija proprie în faţa necesităţilor şi asigurarea păcii sociale”, se precizează în documentul programatic menţionat.

În ceea ce priveşte sistemul de sănătate, se consideră că este necesară o regândire a reformei în acest domeniu, care să dea satisfacţie pacientului, dar să ofere şi medicului „o justă recompensă”.

„Sistemul asigurărilor publice de sănătate nu are resurse pentru acoperirea tuturor nevoilor pacientului. Este necesară completarea finanţării publice cu o finanţare privată. Suntem pentru introducerea unei asigurări complementare de sănătate, care să permită, în funcţie de contribuţia fiecăruia la schema privată de asigurare, servicii diversificate, condiţii mai bune în spitale, urmând ca sistemul public de sănătate să acopere nediscriminatoriu serviciile medicale şi tratamentele care să redea pacientului sănătatea”, se arată în proiectul de program politic.

La capitolul politică externă, poziţia noului partid este una de sprijinire „fără echivoc” a procesului de integrare europeană.

„Suntem totodată partidul euro-atlantic al României şi considerăm parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii drept o componentă fundamentală a politicii noastre externe. Apartenenţa României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord reprezintă unica garanţie durabilă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, iar relaţia privilegiată cu Statele Unite trebuie să rămână fundamentul politicii de securitate şi apărare a ţării noastre”, subliniază reprezentanţii partidului care va rezulta din fuziunea PNL-PDL.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
TAXA pe care o va plăti toată România. Decizie oficială luată de Guvern
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Cum să nu iei amendă de parcare în Sardinia. Legile sunt dure acolo
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”