Director Administraţia Apele Române: Suntem în stare de alertă pe bazinele aflate sub cod portocaliu

Directorul adjunct al Administraţiei Naţionale (AN) Apele Române, Ovidiu Gabor, a declarat, duminică, la comandamentul pentru inundaţii coordonat de vicepremierul Liviu Dragnea, la Palatul Victoria, că specialiştii instituţiei sunt în stare de alertă pe toate bazinele hidrografice aflate sub avertizare de cod portocaliu de ploi şi inundaţii - Banat, Jiu, Olt - unde, pe anumite zone, s-a instituit monitorizare severă, având în vedere apariţia unor fenomene de viitură rapidă cum s-au înregistrat sâmbătă noapte, pe râul Fetnic din judeţul Harghita.
Iulian Tudor
27 iul. 2014, 19:08
Director Administraţia Apele Române: Suntem în stare de alertă pe bazinele aflate sub cod portocaliu

„Suntem pregătiţi să intervenim în zonele pe care le administrăm. Avem toţi oamenii în dispozitiv, atât pe bazinele care sunt anunţate, cât şi pe celelalte bazine. Deci vorbim de bazinele Banat, Jiu, Olt. Problemele care pot apărea sunt în special pe râuri mici, râuri necadastrate sau în zone în care cad precipitaţii foarte mari cantitativ şi în care nu avem zona împădurită. (…)Suntem în alertă pe toate bazinele hidrografice din Transilvania, pornind din Someş, Tisa, Mureş, Crişuri, Banat, Jiu, Olt şi Argeş. Azi-noapte (sâmbătă noapte – n.r.) am avut un fenomen special pe râul Fetnic în judeţul Harghita, un fenomen de viitură rapidă care a durat trei ore şi jumătate. La ora 21.00 eram sub cote de atenţi, iar la ora 0.43 eram sub cote de atenţie, dar în intervalul acesta am avut o depăşire a cotei de pericol, nivelul râului a crescut cu 1,70 metri.(…) Am instituit un regim de monitorizare severă pe aceste zone, datorită faptului că sunt fenomene atipice’, a declarat directorul adjunct al AN Apele Române, scrie Agerpres.

Citeşte şi COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii pe mai multe râuri din ţară

Gabor a adăugat că în privinţa râului Fetnic, în zona localităţii Lupeni, va trebui găsită o soluţie pentru amenjarea unei acumulări nepermanente, ca şi în cazul pârâului Câinelui din zona de sud a ţării, urmând să-i prezinte în cursul zilei de luni vicepremierului Liviu Dragnea o propunere tehnică în acest sens.

Directorul adjunct al AN Apele Române a adăugat că, în mod normal, în această perioadă ‘ar fi trebuit ca rezervele pe care le avem în lacurile de acumulare să scadă, să le utilizăm pentru toate folosinţele’.

‘Deci dacă la 1 iulie aveam 3,9 miliarde de metri cubi de apă în marile acumulări şi trebuia să ajungem la finele lunii cu 3,7 miliarde de metri cubi, acum avem 4,5 miliarde de metri cubi. Deci am acumulat 150 de milioane de metri cubi şi am atenuat undele de viitură în acumulările pe care le gestionăm noi şi Hidroelectrica’, a declarat directorul adjunct de la Apele Române.

Gabor a explicat că, în perioada imediat următoare, Apele Române vor proceda la o serie de pregoliri pe salba de acumulări de pe râul Argeş.

‘ Şi căutăm să luăm toate măsurile să atenuăm undele de viitură în special în acumulările pe care le deţinem în zona Banatului. Avem Bistra, Poiana Mărului, mai avem încă opt milioane de metri cubi, la Valea lui Iovan de pe Cerna mai avem încă opt milioane de metri cubi. Cert este că toate acumulările pe care le avem la ora actuală, în România, sunt aproape de nivel normal de retenţie. Este un fenomen pe care nu l-am mai avut niciodată, să avem cel mai mare stoc de resursă de apă în acumulări’, a mai spus directorul adjunct al AN Apele Române.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
„Tragedie pe două roți în Vaslui: Tânăra Ionela, aflată la pragul căsătoriei, și-a anunțat destinul în ultimul ei mesaj online – ‘Viața este o călătorie frumoas
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'