PROGNOZA METEO. Săptămâna începe cu temperaturi caniculare şi ploi răzleţe

Începem săptămâna cu vremea călduroasă, local caniculară după-amiaza, în special, în sudul şi estul Moldovei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde mercurul în termometre va urca la umbra până la 37 de grade Celsius.

RomaniaTV.net
03 aug. 2014, 14:31
PROGNOZA METEO. Săptămâna începe cu temperaturi caniculare şi ploi răzleţe

Luni, pragul critic de 80 al disconfortului termic va fi depăşit în zonele de câmpie şi pe arii restrânse în cele de deal şi de podiş. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în zonele de munte, unde local se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină, iar cantităţile de apă, pot depăşi izolat 15 l/mp. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice îşi vor face apariţia, pe arii restrânse, mai ales în orele amiezii în vest şi centru.
De vreme caniculară au parte luni şi bucureştenii, mai ales după-amiază când disconfortul termic va fi accentuat, iar termometrele vor arata 35…36 de grade la umbră.

Marţi, vremea râmâne călduroasă în cea mai mare parte a ţării, local caniculară în sud-est unde se vor inregistra 35 de grade Celsius, la umbră. Totusi instabilitatea atmosferica se va accentua, astfel ca norii de furtuna se vor inmulti si vor aduce averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales după-amiaza, local în zonele de deal şi de munte şi pe arii mai restrânse în celelate zone. Seara aceste fenomene isi vor face aparitia in regiunile vestice, unde ploile pot avea şi caracter torenţial, vor fi vijelii si va cadea grindina. Izolat cantităţile de apă vor depăşi 25…30 l/mp şi va cădea grindină. In aceste conditii in estul transilvaniei si in unele localitati din Dealurile de Vest, temperatura nu va trece de 26 de grade.

Vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele si in Bucuresti, unde maxima termica va fi de aproximativ 34 de grade Celsius. Este posibil ca spre seara locuitorii Capitalei sa se mai racoreasca pentru ca se inmultesc norii si vor fi posibile ploi de scurtă durată, tunete, fulgere si rafale de vant.

Miercuri vom avea o vreme în general instabilă. Nori amenintatori vor acoperi cerul şi, mai ales după-amiaza şi seara, acestia vor lasa ploi, insotite de fenomene electrice, vant intens pe arii xtinse în vestul, sud-vestul şi centrul ţării şi local în rest. De asemenea, se vor strange cantităţi importante de apă vor şi va cădea grindină. Temperaturile scad, mai ales în jumătatea de vest si nu vor fi mai mult de 23…25 de grade în Banat, Crişana şi Maramureş, pe cand în sudul Moldovei, Bărăgan şi în partea continentală a Dobrogei termometrele mai strang si in aceats zi temperaturi ridicate, adica 34 de grade la umbra. 
Bucureştenii au parte de aer respirabil miercuri, când în termometre se vor strange in jur de 32 de grade dupa orele pranzului, iar spre seară şi la începutul nopţii ploua. Vorbim de ploi de vara, cu tunete, fulgere si unele rabufniri ale vantului.

A doua jumatate a saptamanii aduce in jumătatea vestică a ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, instabilitate atmosferică accentuată, astfel vor fi înnorări ce vor aduce averse însoţite de fenomene electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, cantităţile de apă vor fi însemnate şi va cădea grindină. În restul teritoriului, vremea ramane călduroasă, iar fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala, pe alocuri, mai ales după-amiaza şi seara. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22 şi 33 de grade.