JOHN VENN, prelatul care a revoluţionat ştiinţa

JOHN VENN este celebrat de Google cu un doodle animat pe 4 august. Motorul de căutare sărbătoreşte 180 de ani de la naşterea lui John Venn.
Filip Stan
03 aug. 2014, 22:14
JOHN VENN, prelatul care a revoluţionat ştiinţa

JOHN VENN (n. 4 august 1834 – d. 4 aprilie 1923) a fost un logician și filozof englez. Este celebru pentru introducerea așa-numitei diagrame Venn, utilizată în diverse domenii ca: teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică. Google sărbătoreşte pe 4 august 180 de ani de la naşterea lui John Venn.

John Venn s-a născut în 1834 la Hull, Yorkshire. Mama lui, Martha Sykes, originară din Swanland, în apropiere de Hull, a murit când John era fraged copil. În momentul nașterii lui John, tatăl său, Henry Venn, păstorea parohia din Drypool, lângă Hull. El provenea dintr-o familie distinsă. Tatăl său, bunicul lui John, reverendul John Venn, fusese paroh la Clapham, în sudul Londrei. El a condus așa-numita sectă Clapham, un grup de creștini evangheliști, care se întâlneau în biserica sa și propovăduiau reforma închisorilor și abolirea sclaviei și a sporturilor violente.

Henry Venn însuși a jucat un rol important în mișcarea evanghelistă, mai precis în cadrul Societății pentru Misiuni în Africa și Orient, ce fusese fondată în 1799 de clerici evangheliști ai Bisericii Anglicane și care fusese rebotezată în 1812 Societatea Misionară a Bisericii pentru Africa și Orient (Church Missionary Society for Africa and the East). Henry Venn a fost secretar al Societății începând din 1841. El s-a mutat la Highgate, lângă Londra, unde și-a continuat activitatea până la moartea sa în 1873.

JOHN VENN a primit o educație strictă. Familia îl destinase carierei clericale, conform pildei bunicului și a tatălui. După ce a învățat un timp la Școala Highgate, a fost înscris în 1853 la Colegiul Gonville and Caius din Cambridge. El l-a absolvit în 1857 și, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent la acest colegiu. El a fost hirotonisit diacon la Ely în 1858 și a devenit preot în 1859. În 1862 s-a întors la Cambridge, ca profesor de științe morale.

Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, el devenind autorul a trei cărți cu acest subiect: The Logic of Chance („Logica aleatoare”, 1866), o introducere în teoria probabilității de frecvență, Symbolic Logic („Logica simbolică”, 1881), în care a prezentat, printre altele, diagramele care îi poartă numele, și The Principles of Empirical Logic („Principiile logicii empirice”, 1889).

În 1883 Venn a fost ales membru al Societății regale din Londra. În 1897, el a scris o carte de istorie a colegiului în care a învățat și predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349-1897″. El a început o compilație de note biografice ale studenților de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883-1958), și publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 și 1953.

A murit în 1923, la vârsta de 88, la Cambridge, și a fost îngropat în cimitirul din apropierea Bisericii Trumpington, astfel că astăzi se împlinesc 180 de ani de la naşterea lui John Venn.

Ce reprezintă DIAGRAMA VENN, inventată de JOHN VENN

Metoda diagramelor Venn reprezintă o modalitate de verificare a validităţii inferenţelor (imediate şi mediate) prin reprezentări grafice. Metoda in sine constă în intersectarea unui număr de cercuri, fiecare cerc reprezintă un termen al inferenţei. Doi termeni ai unei propoziţii categorice de tipul „Toţi S sunt P” – SaP, sunt reprezentaţi prin metoda diagramelor Venn prin două cercuri intersectate corespunzătoare celor 2 termeni: S şi P. Întrucât raţionamentul este de tipul SaP, sfera lui S din afara sferei lui P este vidă, şi este haşurată, partea de intersecţie dintre S şi P reprezintă întregul univers de discurs al lui S – şi implicit reprezentarea propoziţiei categorice.

În cazul inferenţelor mediate (silogismele), conform primei legi silogistice, avem 3 termeni: termenii extremi S şi P şi termenul mediu M. Reprezentarea grafica constă în intersectarea celor trei cercuri corespunzătoare termenilor. Pe această diagramă sunt reprezentate grafic, exclusiv premisele: modul silogistic corespunzător este valid dacă şi numai dacă prin reprezentarea grafică doar a premiselor a rezultat automat reprezentarea grafică a concluziei.

Asemănările şi diferenţele dintre câini şi pisici, explicate printr-o diagramă VENN


Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn a devenit celebru prin crearea diagramelor Venn, cu aplicaţii în domenii diverse, precum teoria mulțimilor, teoria probabilităților, logică, statistică și informatică. Diagramele Venn reprezintă un mod de a descrie relaţiile de incluziune şi excluziune dintre clase/ seturi.

 

UPDATE. VIDEO şi FOTO. Un avion Boeing-777 malaysian s-a prăbuşit în Ucraina. Toţi cei 298 de pasageri au murit
zoom

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn s-a născut pe data de 4 august 1834, în Hull, Yorkshire, într-o familie de preoţi cu tradiţie.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a primit o educație strictă, el fiind pregătit pentru a se dedica carierei de preot, aşa cum era tradiţia familiei. John Venn a absolvit Colegiul Gonville and Caius din Cambridge în 1857 și, la scurt timp după aceea, a fost ales profesor asistent în această instituţie.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. De asemenea, John Venn a fost hirotonisit ca diacon la Ely în 1858, devenind preot în 1859. În 1883 John Venn a renunţat la meseria de preot după ce şi-a dat seama că anglicanismul nu corespunde concepţiilor lui filosofice.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Principalul domeniu de interes al lui John Venn a fost logica, despre care a scris mai multe cărţi. Printre acestea se numără „The Logic of Chance”, „Symbolic Logic” şi „The Principles of Empirical Logic”.

 

UPDATE. VIDEO şi FOTO. Un avion Boeing-777 malaysian s-a prăbuşit în Ucraina. Toţi cei 298 de pasageri au murit
zoom

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a scris în 1897 o carte de istorie a colegiului în care a învăţat şi predat, numită „Istoria biografică a Colegiului Gonville and Caius, 1349 – 1897”. De asemenea, John Venn a început o compilaţie de note biografice ale studenţilor de la Universitatea din Cambridge, continuată mai târziu de fiul său, John Archibald Venn (1883 – 1958), şi publicată în Cantabrigienses Alumni, în 10 volume, între 1922 şi 1953.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. John Venn a murit în 1923, la vârsta de 88 de ani, la Cambridge.

Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Filosoful şi logicianul englez John Venn, sărbătorit de Google. Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba, prin așa-numitele doodle-uri, un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea. Pentru luni, Google propune un joculeț interactiv prin care ilustrează logica diagramelor Venn.


DailyBusiness
Combinaţia de alimente preferată de români vara, desfiinţată de un reputat medic: „Un calvar digestiv”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Este despărțirea anului în show-bizz-ul românesc! Adrian Brîncoveanu confirmă separarea de Andreea Marin! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Anastasia și-a contestat notele la Evaluarea Națională iar rezultatul final a uimit-o. Nota primită a făcut-o să devină unică în județ
Capital.ro
Respins! Lovitură pentru George Simion. Decizia judecătorilor CCR de azi, 10 iulie, e definitivă
Playtech.ro
Temperatura ideală în casă în zilele de foc: cum să eviți șocurile termice și factura uriașă la curent
DailyBusiness
Europa arde! Incendii uriașe în Franța, Spania, Italia și Grecia. Mii de hectare mistuite, localnici disperați
Adevarul
Ce se schimbă pentru coasigurați de la 1 august: cum rămâi asigurat și ce trebuie declarat la ANAF pentru CASS
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Orașul cu cele mai multe ajutoare sociale. Surpriza e uriașă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 10 iulie 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 11,99 milioane de lei la Loto 6/49
Cancan.ro
Caz de antrax la spitalul Matei Balș! Mama a murit, iar fiul suferă în spital. Cum au luat boala
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Capital.ro
Adio, maestre! Marele artist a murit. A fost unul dintre cei mai iubiți comedianți
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
stirilekanald.ro
De ce a omorât-o Robert Lupu pe Teodora, de fapt! Răsturnare de situație: NU o voia înapoi, ci altul era motivul
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
O nouă taxă de la 1 august! Românii, obligați să plătească 2.340 lei pe an către stat
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciocolata ar putea ajunge un bun de lux – se scumpește masiv ingredientul de bază