Made în România: Au pus termopane unui castel vechi de un secol FOTO

Pe drumul ce urcă sinuos din Aleşd spre inima Munţilor Plopiş, străjuit doar de copaci ce parcă vor să atingă cerul, într-o poiană luminoasă stă ascuns un castel vechi de 120 de ani. Înconjurat de o pădure de brazi, după cum a fost dorinţa celui care l-a ridicat, groful Zichy Jenő, castelul a fost mulţi ani o gazdă perfectă pentru multe suflete, inclusiv cu sânge albastru.
Iulian Tudor
18 aug. 2014, 08:54
Made în România: Au pus termopane unui castel vechi de un secol FOTO

Acum, însă, castelul Zichy pare condamnat la singurătate, scrie ebihoreanul.ro. Ajuns în proprietatea măicuţelor Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, castelul are uşile închise pentru vizitatori. Ultimii oaspeţi care i-au trecut pragul au fost meşterii angajaţi de călugăriţe şi care, fără avizele cerute de lege, au început să renoveze castelul. Batjocorindu-i însă istoria şi amintirile.

Citeşte şi SCANDAL. Castelul Corvinilor, folosit într-o reclamă la o agenţie de pariuri din Canada

Cadou pentru nevastă

Groful Zichy Jenő (foto), membru al uneia dintre cele mai mari familii nobiliare prezente în Bihorul secolului XIX, a fost un politician maghiar umblat pe meleaguri îndepărtate. Preocupat de o carieră în administraţie şi diplomaţie, a făcut trei expediţii în China, Caucaz şi partea asiatică a Imperiului Rus, pentru a căuta urmele strămoşilor unguri. Totuşi, mai drag îi era să stea pe cele peste 17.000 de hectare de pădure pe care le avea în Bihor, în Munţii Plopiş.

În 1891, pe cel mai înalt punct al domeniului său, în locul numit Poiana Florilor, unde o cabană de vânătoare se făcuse scrum după un incendiu, groful Zichy a început construcţia unui castel. L-a numit Magaslak, în traducere „cuibul de pe înălţime”. Îşi dorea să rămână pe veci în acel castel, alături de soţia lui Kinga. „Iubita mea soţie, îţi trimit acest răvaş pentru a te invita să primeşti, cât mai curând, cadoul pe care ţi l-am pregătit cu mare, mare drag. Te aştept în noua noastră casă. Am găsit locul perfect şi castelul este deja aranjat pentru sosirea frumoasei mele neveste”, i-a scris Jenő soţiei sale, în 1894, când construcţia a fost finalizată.

Citeşte şi Mitul lui Dracula aduce profit de milioane de lei castelului Bran

Dorul, bată-l vina…

În aceeaşi scrisoare, groful i-a descris soţiei locul: „Noul nostru cămin este pe culmea unui deal îmbrăţişat de o pădure minunată, în mijlocul unei poieni împodobite cu mii de flori. Vom fi destul de departe de oraşul mare şi zgomotos, aşa că ne vom putea creşte în linişte copiii şi nepoţii. Nu te nelinişti că vom fi departe de casa noastră dragă, căci Ungaria va fi mereu cu noi. Te vei putea urca în cel mai înalt turn şi o vei privi de acolo… (…) Am făurit, astfel, o bijuterie pentru comoara mea cea mai de preţ”.

Totuşi, Kinga n-a fost atât de impresionată de castelul cu etaj şi mansardă, cu o sală de bal impozantă, un şemineu atent construit ori iatacuri luxoase. N-au impresionat-o nici simbolurile palatului: 365 de ferestre, câte zile într-un an, 53 de uşi (numărul săptămânilor dintr-un an) ori 12 turnuri şi turnuleţe. Legenda spune că femeia urca în cel mai înalt turn al castelului, din care vedea până la Debreţin, iar acolo plângea de dorul Ungariei. Aşa că cei doi soţi n-au rămas să-şi petreacă bătrâneţile în castelul bihorean.

Totuşi, Jenő nu s-a putut despărţi de locul său drag. Venea des în Poiana Florilor la vânătoare, căci pădurile din jur ascundeau numeroşi mistreţi şi cerbi. De cele mai multe ori era însoţit de feluriţi baroni din Budapesta.

Oaspeţi de soi

În ianuarie 1898, ziarul budapestan „Vasárnapi ujság” povestea o partidă de vânătoare de la Magaslak, la care a luat parte nimeni altul decât regele Milan I al Serbiei, fiul româncei Elena Maria Catargiu, rămase cunoscută în istorie ca amanta domnitorului român Alexandru Ioan Cuza. Potrivit articolului, regele sârb era pentru a doua oară într-un an la vânătoare în Poiana Florilor, „una din cele mai frumoase zone de pe Valea Crişului”. Ziarul arată şi o fotografie a vânătorilor cu prada lor şi mai scrie că toţi oaspeţii au petrecut cu lăutari ţigani.

În 1906, când Zichy Jenő a murit, castelul a rămas pustiu. În 1928, familia grofului l-a vândut întreprinderii forestiere „La Roche şi Darvas”, deţinută de evreul orădean Darvas Imre şi de bancherul elveţian Alfred La Roche. După 1948, castelul a fost naţionalizat şi transformat în hotel şi restaurant, iar în anii 70-80 a fost o atracţie turistică, umplându-se iar de lume, ca în vremurile bune. Numai că asta i-a adus şi dezavantaje, căci camerele au fost modificate după „stilul vremii”. Până şi parchetul din fiecare cameră a ajuns lemn de foc…

Nume uitat

În anii 90, o fundaţie româno-americană a încercat să cumpere castelul Zichy, pentru a-l transforma în sanatoriu. Guvernul a decis, însă, să-l dea în folosinţă gratuită Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, întemeiate de controversata Maică Mina (foto) iar în 2010 le-a făcut pe măicuţe şi proprietare. De atunci, călugăriţele stau prin rotaţie, câte 3-4, la castel.

În 1997, călugăriţele au strămutat în curtea castelului, din satul bihorean Subpiatră, o biserică de lemn datată 1770 şi trecută, la fel ca şi castelul, pe lista monumentelor istorice ale Bihorului. Astfel, castelul Zichy a ajuns cunoscut mai degrabă ca schitul Sfântul Ilie. Nici măcar pe lista monumentelor nu i s-a păstrat denumirea originală…

Din păcate, pierderea identităţii nu este singura pagubă a castelului. În 2008, călugăriţele au început reabilitarea exterioară a clădirii, împopoţonând clădirea cu tehnici specifice vremurilor moderne, care n-au nicio legătură cu istoria locului. Vechile geamuri şi uşile de lemn au fost înlocuite cu modernele termopane, chit că plasticul alb ordinar nu se potriveşte deloc cu clădirea veche de un secol.

Acoperişul a fost şi el schimbat cu unul de tablă, ce a ruginit rapid, iar pe faţadele castelului au fost pictate cruci şi alte simboluri ortodoxe. Colac peste pupăză, deşi se vede că sunt recent reabilitate, faţadele sunt deja pline de igrasie. Semn că s-a lucrat de mântuială…

În pădurea… betonată

Măicuţele au început să renoveze şi interiorul, însă deocamdată şi-au amenajat doar câteva cămăruţe. Cum anume, nu se ştie, pentru că nu lasă pe nimeni să le vadă. Pe sub poarta închisă formal cu un zăvor curge o alee lată de câţiva metri din beton, al cărei rol în mijlocul pădurii numai călugăriţele îl pot dezvălui! Doar că ele nu stau prea mult de vorbă cu vizitatorii. „Puteţi să intraţi, staţi cât vreţi”, a spus o măicuţă, dar întrebată dacă poate fi vizitat castelul în interior, femeia a dat repede înapoi: „Nu. N-avem binecuvântarea maicii stareţe…”. Apoi a intrat în castel, fără să mai spună vreo vorbă.

Pe ferestrele de la parter se zăreşte puţin şi din interiorul castelului, unde zac abandonate schele, găleţi şi felurite ustensile. Pereţii sunt spoiţi în alb, iar pe alocuri sunt deja îngălbeniţi. În sala de bal, şemineul a fost reabilitat, dar nu-i nimeni să-l anime. Pentru că, aşa cum pe vremuri a fost abandonat de cea pentru care a fost ridicat, acum l-au părăsit şi cei care ar trebui să-i ducă povestea mai departe.

 

 

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Scrisoarea unei viitoare mămici pentru Ilie Bolojan: „Am avut 3 joburi să ajung la cuantumul maxim al indemnizației” Răspunsul premierului
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Filmul îngrozitor al morţii Andei, tânăra care avea ordin de protecţie! Unde se ascundea de frica fostului iubit, a scos-o cu forţa
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cazul Caracal revine în atenție. Ultimul dosar deschis pe numele lui Dincă ridică noi semne de întrebare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Ionuț este fotbalistul de 30 de ani care a murit în accidentul de pe Centura Bucureștiului
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Se taie 10% de la pensionari, de la 1 august. Mamele, cei în concediu medical și cu ajutor social, șomerii plătesc această taxă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când te concediază un algoritm: inteligența artificială intră în HR și face ordine… fără inimă