„Castelanii” din Căciulata: 50% dintre locuitori trăiesc în case cu turnuri

Există în judeţul Vâlcea localitatea cu cei mai mulţi "castelani" din România. Jumătate din locuitorii staţiunii Căciulata trăieşte în "castele" sau cel puţin aşa le place să spună.
Romania TV
18 feb. 2012, 09:52

„Casele vechi din judeţul Vâlcea au, în mare parte, arhitectură brâncovenească. Camere înalte, geamuri în arcadă, iar în faţă, aşa cum în alte zone există tinda, la vâlceni s-a construit foişorul. Exact cum au bisericile pe care toţi le definim în arhitectură brâncovenească”, spune arhitectul Ion Cornea.

Foişorul brâncovenesc, însă, acea intrare cu arcade, la casele din judeţul Vâlcea are o înălţime similară întregului ansamblu, scrie Agerpres.

Mai puţin în Căciulata, unde foişorul a devenit turn şi se înalţă cu mult deasupra casei. Această „fiţă arhitectonică”, spune arhitectul Cornea, a apărut în Vâlcea după construcţia castelului Peleş din Sinaia.

„Probabil, un arhitect a fost fascinat de castelul regal şi s-a gândit ce ar fi să importe noul stil peste brâncovenescul local. Şi uite că a ieşit, fără a deveni deloc kitch, chiar a indicat o emblemă a locului. Nu doar în Căciulata avem asemenea inovaţii, mai există în judeţ, dar aici sunt cele mai multe”, spune specialistul.

Probabil că aglomeraţia de case cu turnuri brâncoveneşti din staţiunea Căciulata, situată chiar pe Valea Oltului, la ieşirea acestui râu din defileu, i-a determinat pe mulţi să facă speculaţii că arhitectura emblemă a oraşului are legătură cu muntele Cozia şi Mănăstirea Turnu.

Geografii spun că şi arhitectura copiază modele reliefale sau edificiile religioase, sau cel puţin se inspiră.

„Muntele Cozia este un munte model, structurat întocmai unui turn de veghe deasupra staţiunii Călimăneşti-Căciulata, are o geometrie aparte, de aceea probabil porneşte tot ansamblul de toponime – Turn, Turnişor, Turneanu. Mănăstirea aflată la baza lui se numeşte Mănăstirea Turnu şi, atunci, implicit, arhitecţii au dezvoltat inovaţia în această arhitectonică”, spune Ion Cristache, profesor de geografie.

Oricare ar fi explicaţiile, abundenţa de case-castel din zona Căciulata întregeşte farmecul acestei staţiuni de la baza masivului Cozia, pe malul Oltului, imediat la ieşirea din defileu.

Primarul din Călimăneşti – Căciulata, Ilie Amuzan, chiar dacă nu subscrie la niciuna din teoriile care motivează inovaţia brâncovenească a acestor locuinţe, este mulţumit că şi noile pensiuni sau case care se construiesc păstrează „turnul scărilor” ca element decorativ arhitectonic.

Staţiunea Călimăneşti – Căciulata este o staţiune balneo, cu izvoare minerale medicale, care în foarte scurt timp va beneficia de un Centru de expoziţii şi convenţii, un incubator de afaceri, o clinică modernă de cardiologie şi un complex SPA, construit cu fonduri europene.

Dacă în urmă cu zece ani era considerată staţiunea pensionarilor sau doar a celor veniţi la tratament prin sindicate, astăzi, prin mulţimea de terase, pub-uri, noi complexe hoteliere de 3 şi 4 stele se adresează tuturor turiştilor. Aici se poate face echitaţie, în curând croaziere pe râul Olt, se pot vizita cele trei mănăstiri de patrimoniu – Stânişoara, Turnu şi Cozia, ultima fiind una dintre cele mai vechi din România, locul unde este înmormântat Mircea cel Bătrân, dar şi fratele regelui Carol al II-lea de Hohenzollern, prinţul Carol – Mircea.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Veste proastă pentru fanii „Las Fierbinți“! Un mare actor își ia adio de la serial!
Fanatik.ro
Amestecul ușor de făcut care îți va lăsa oglinda din baie curată lună. E mai bun decât soluțiile scumpe de curățare
Capital.ro
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Alertă de escrocherie! Ce nu trebuie să facă clienții Digi România pentru a se proteja de hackeri
Adevarul
Zelenski, între Churchill și Chaplin: „Cine sunt eu? Sunt președintele Ucrainei”
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
Bestia din Caracal, plătit lunar de stat. Câți bani primește Gheorghe Dincă
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Gabriela Oțil a dezvăluit totul, după defilarea fără sutien: ”Când mă prinde, mă dezbracă!” 🫢🫣
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Cum arată, de fapt, cele mai scumpe apartamente din Dubai! Nimeni nu se aștepta la asta: „Finisaje mai prost realizate ca aici am văzut doar..”
Capital.ro
Ungaria umilește România din nou. Ungurii ne dau lecții. Fenomenul a explodat
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Băiat din Cluj-Napoca devine viral prin gestul său de onoare și responsabilitate după ce zgârie accidental o mașină
MediaFlux
MAJORĂRI ale PENSIILOR de 90%! Daniel Baciu, anunță
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'