DOSARUL ZILEI, EPISODUL 106: BARONUL MOLOŢ ŞI JONGLERIILE CU ASFALTĂRI

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.

RomaniaTV.net
28 aug. 2014, 10:37
DOSARUL ZILEI, EPISODUL 106: BARONUL MOLOŢ ŞI JONGLERIILE CU ASFALTĂRI

Omul de afaceri Viorel Catarama spunea despre politicienii din Romania ca actioneaza in retele mafiote care se lupta intre ele pentru banii publici. Nici Catarama nu e usa de biserica, dar aici are dreptate. Mergem astazi sa vedem „live” cum actioneaza aceste grupari politice mafiote. Vom lua ca studiu de caz micul judet Hunedoara.
Aici liberalii controleaza judetul de 10 ani prin intermediul baronului Mircea Molot, presedinte al Consiliului Judetean, iar PSD, mai slab politic, il are ca lider pe senatorul Cosmin Nicula. Dupa ruperea USL intre PNL si PSD, a izbucnit la Hunedoara razboiul, asezonat cu acuzatii dure de coruptie. Senatorul Nicula spune ca baronul Molot a fraudat banii de modernizare a drumurilor judetene.

Timp de 10 ani, Molot a cheltuit sume considerabile de bani pentru reabilitarea soselelor din judet, care insa, ca de obicei, trebuie peticite an de an. Pentru a putea pune mana pe milioanele de euro destinate asfaltarilor, sefii din consiliul judetean Hunedoara au pus la punct, pentru inceput, un mecanism ingenios de sifonare a banilor. Initial, bani destinati reparatiilor de drumuri erau cheltuiti prin compania Drumuri si Poduri SA Deva, o companie detinuta de consiliul judetean Hunedoara. In 2011, compania a intrat subit in faliment cu datorii de peste 10 milioane de euro.
In mod normal, o asemenea companie de stat nu avea cum sa dea faliment, deoarece primea suficienti bani de la judet! Insa, utilajele societatii si activele ei cele mai bune au fost preluate de compania privata DRUPO SRL, detinuta de controversatul afacerist Gabriel Doda. Acest Doda era protejatul PSD, mai exact al viceprimarului PSD al orasului Deva, Ovidiu Mos.

Acest Doda a capusat banii publici pentru asfaltari, inca de la inceputul anilor 2000, pe mana celor de la PSD. Baronul Molot a inchis ochii la afacerile lui Doda, deoarece a condus judetul alaturi de PSD-isti. Aveau asadar interese comune. In 2013, procurorii l-au arestat pe afaceristul Doda si pe viceprimarul Devei Ovidiu Mos pentru acuzatii de evaziune fiscala si constituirea unui grup de crima organizata. A fost un adevarat cutremur local! Conform documentelor oficiale, compania de constructii DRUPO a incasat in ultimii 7 ani circa 100 de milioane de euro din contracte publice. Cel mai generos a fost baronul Molot, care i-a platit lui Doda de la consiliul judetean milioane de euro. Insa, Doda a facut greseala sa se apropie prea mult de PSD, asa ca, in paralel, jupanul Molot si-a „dezvoltat” o alta firma de casa, detinuta de unul dintre prietenii si subordonatii sai politici.

Astfel, ca in basmele copilariei, in micul sat Vîşca, din comuna Vorţa, de care sigur nu ati auzit, exista o mica societate de constructii, numita Trans Construct Import Export SRL. Firma cu pricina este detinuta de un anume domn Emanoil Milica Pup – acest Milica, care nu ne spune nimic, a incasat insa peste 40 de milioane de euro de la consiliul judetean Hunedoara. Firma de la tara detinuta de Milica Pup a inceput din 2006 sa se umfle ca voinicul din poveste. In intervalul 2009 – 2011, firma de la Vîşca a incasat de la institutia condusa de seful sau politic Molot peste 140 de milioane de lei. In anii urmatori, Molot le-a servit alte si alte contracte de milioane. Sa tot faci afaceri in satul Vişca! In final, afacersitul Pup a devenit viceprimarul comunei natale Vorţa. Va dati seama, care este sansa statistica, ca o firma de la tara cu cativa angajati sa incaseze zeci de milioane de euro de la stat!!!

Baronul Molot insa nu are de ce sa doarma linistit, pentru ca este acuzat ca a platit ilegal bani grei acestei firme de la tara – pentru lucrari de drumuri pe care nu le-a executat. Molot mai are un proces greu de incompatibilitate cu agentia de integritate si cateva acuzatii ca i-a dat bani de la CJ Hunedoara chiar ginerelui sau, care, ce sa vezi are si el firma de constructii. Marea greseala a acestor baroni locali este ca ei cred ca nimeni nu are chef sa le dezgroape afacerile puturoase aflate la sute de kilometri de Bucuresti. Nu tot ce este bagat in asfalt, dl Molot, este ingropat pentru vesnicie.