Artistul mai vorbeşte în interviu despre cum a evoluat educaţia sa în arte marţiale, pe care le consideră legătura între cultură şi menţinerea păcii, dar şi despre şansele filmării celei de-a patra părţi din „Ora de vârf”, seria de filme în care este protagonist alături de actorul american Chris Tucker.
Jackie Chan va fi prezent la deschiderea Zilelor Filmului Chinezesc în România, eveniment ce se desfăşoară între 11 şi 22 septembrie, scrie Agerpres. Despre filmul „Zodiacul Chinezesc”, pe care îl regizează şi în care joacă rolul principal, Jackie Chan spune că este „copilul” lui.
AGERPRES: Aţi acceptat să fiţi ambasador al relaţiilor culturale România-China. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru?
Jackie Chan: Prin intermediul filmelor mele, publicul va afla mai multe lucruri despre cultura chineză iar, în acest fel, cred că oamenii se vor înţelege mai bine şi aceasta poate fi o metodă de menţinere a păcii.
AGERPRES: Sunteţi unul dintre cei mai celebri practicanţi ai artelor marţiale. Cum a început relaţia dumneavoastră cu acest sport?
Jackie Chan: Când aveam 6 ani, am fost înscris în Şcoala Operei Peking din Hong Kong. Acolo am învăţat stilul nordic al acestui sport dar am învăţat şi să cânt şi să dansez. După ce am absolvit această şcoală şi am început să lucrez în industria filmului, am simţit că trebuie să învăţ mai mult, să mă pregătesc mai bine. Acesta a fost motivul pentru care am început să învăţ şi stilul nordic al artelor marţiale, bai mei, judo, karate, aikido şi box.
VEZI ŞI Bărbatul care l-ar face invidios şi pe Jackie Chan VIDEO
AGERPRES: Aveţi un personaj de benzi desenate cu numele dumneavoastră. Ce v-a făcut să spuneţi ‘da’ unei asemenea propuneri?
Jackie Chan: De fapt, cei de la Sony m-au abordat în această chestiune şi au spus că vor să creeze (cartea de benzi desenate – n.r.) ‘Jackie Chan Adventure’. Apoi, un prieten din Hong Kong a creat varianta chineză a proiectului. Prin intermediul acestei publicaţii mi-am făcut mulţi fani copii.
AGERPRES: Am înţeles că producătorii sunt în discuţii pentru ‘Ora de vârf 4’ (‘Rush Hour 4’). Cum a evoluat personajul dumneavoastră din această franciză, dar şi relaţia dumneavoastră cu colegii de platou?
Jackie Chan: ‘Ora de vârf’ este un succes. Brett Ratner (regizorul – n.r.), Chris Tucker şi cu mine ne-am împrietenit foarte bine. Eu şi Chris vorbim despre o parte a patra a francizei, dar totul depinde de scenariu.
AGERPRES: Este prima dată când veniţi în România. Ce ştiţi despre această ţară?
Jackie Chan: Ca locuitor al Hong Kong-ului, cunosc România de la Olimpiadă, de la Cupa Mondială (de fotbal – n.r.) şi de la turneele de tenis. Mi-aş dori să vizitez Mamaia şi Castelul lui Dracula, dar din nefericire voi sta în această ţară doar şase ore.
AGERPRES: Ce a însemnat proiectul ‘Zodiacul Chinezesc’ pentru dumneavoastră?
Jackie Chan: ‘Zodiacul Chinezesc’ este ‘copilul meu’. Mi-au trebuit peste şapte ani să dezvolt ideea şi scenariul şi un an şi jumătate să încheiem filmările principale. Am folosit în film incidentul legat de statuile de bronz (statui de bronz ilustrând elementele zodiacului chinezesc au fost furate, în secolul XIX, din Palatul de Vară şi a fost regăsite, la o licitaţie internaţională, în 2009, caz care s-a transformat într-un scandal internaţional – n.r.) pentru a arăta publicului că artefactele ar trebui să se întoarcă în ţara de origine.