Şcoli ca în Evul Mediu: Nu au apă potabilă şi toalete VIDEO

Cu câteva zile înainte de începerea şcolii, mii de copii se tem să se întoarcă în clase. O mulţime de unităţi de învăţământ nu au apă potabilă, iar toaletele arată ca în Evul Mediu. În această situaţie sunt peste 40 de şcoli din judeţul Constanţa, dar şi din judeţul Harghita.
Iulian Tudor
11 sept. 2014, 09:44
Şcoli ca în Evul Mediu: Nu au apă potabilă şi toalete VIDEO

În comuna Independenţa din Constanţa, autorităţile spun că au modernizat şcoala. Au construit toalete înăuntru. Degeaba însă, pentru că şcoala nu are apă curentă.

Nu avem apă, cărăm cu găleata. Din păcate, nu am avut autorizaţie de funcţionare sanitară. Acolo nu este apă curentă, ci este o cişmea care alimentează satul„, a spus Monica Răguşilă, directorul şcolii din satul Fântâna Mare, judeţul Constanţa.

VEZI ŞI: SCHIMBĂRI IMPORTANTE în anul şcolar 2014-2015. Ce se întâmplă din septembrie

În satul Olteni, lucrurile stau şi mai rău. „Nu avem apă trasă în şcoală, toaletă nu avem. Sunt doar cele de tip latrină. În spatele şcolii sunt toalete construite din piatră, vechi. Este un recipient special în care colectăm apa, un fel de lavoar cu robinet şi cu un lighean si copiii se spală acolo„, a mai spus Monica Răguşilă.

În judeţul Harghita, cele mai multe probleme sunt la Voşlăbeni şi Valea Ghimeşului. Şcolile şi grădiniţele nu au autorizaţie sanitară.

Alimentarea cu apă se face dintr-o fântănă publică, iar sistemul de canalizare lipseşte. Din păcate, copiii sunt nevoiţi să folosească latrina uscată din curte„, a spus Georgeta Bucur, directorul şcolii din Voşlăbeni.

În multe şcoli din Harghita se munceşte de zor pentru ca elevii să poată intra la clase pe 15 septembrie. Dar nu toate vor fi gata la timp. Inspectorii şcolari speră ca lucrările de modernizare să fie gata până la primăvară.

CITEŞTE ŞI: SCANDAL în Buzău. Viceprimarul, la un pas să fie linşat de părinţii care se tem că şcoala nu se va deschide

Mai mult de jumătate dintre unităţile de învăţământ din judeţul Botoşani nu au autorizaţii sanitare de funcţionare, potrivit raportului final întocmit de Instituţia Prefectului, în urma verificărilor efectuate la toate grădiniţele, şcolile şi liceele din judeţ.

Datele centralizate de Prefectură arată că 269 din cele 528 de unităţi de învăţământ, ceea ce reprezintă 50,95%, nu deţin autorizaţie sanitară. Neemiterea de către Direcţia de Sănătate Publice a autorizaţiei sanitare are la bază lipsa apei curente la majoritatea unităţilor şcolare din mediul rural.

De asemenea, există unităţi unde s-au realizat instalaţii de apă curentă, dar sursele de apă sunt secate sau debitul este foarte scăzut, ceea ce face ca instalaţiile să fie nefuncţionale. „Apa de băut în şcolile din mediul rural în care nu este apă potabilă se asigură prin intermediul sticluţelor individuale ale elevilor şi din surse nemonitorizate. În unele unităţi există dozatoare pentru apă potabilă din surse autorizate„, se afirmă în raport.

În ceea ce priveşte grupurile sanitare, comisiile care au efectuat inspecţiile în teren au constatat că la majoritatea şcolilor din mediul rural ele sunt în exteriorul şcolilor. Acelaşi document arată că „în cele mai multe unităţi lucrările de igienizare sunt realizate în proporţie de 80-90%”, iar ‘la unele unităţi aceste lucrări sunt realizate 100%’.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Statul român impune „taxa pe pierdere”! Articol-manifest despre ipocrizia fiscală și cum profită statul de suferința celor vulnerabili, fără să ajute cu nimic
Capital.ro
Regulă nouă pentru permisul de conducere. Cursul a devenit obligatoriu de la 1 iulie
Playtech.ro
Vești proaste pentru cei care stau în chirie. Vor fi afectați direct de creșterea impozitului pe locuințe
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Visa Waiver pentru români. Ce condiții mai trebuie îndeplinite
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Din 7 iulie, Digi, Orange, Vodafone și Telekom vor bloca apelurile din afara României care afișează în mod înșelător...
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Scapi de toate problemele cu inima! Un singur lucru trebuie adăugat la fiecare masă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună