Studenţii români plătesc TAXE de ŞCOLARIZARE din ce în ce mai mari. Vezi HARTA celor mai scumpe facultăţi

În ultimii ani numărul studenţilor s-a înjumătăţit. Dacă în 2007 aveam peste un milion de studenţi la facultăţile din Romnia, astăzi doar puţin peste 500.000 încep cursurile. Rezultatele proaste de la Bacalaureat, dar şi taxele mari de şcolarizare au golit universităţile în ultimii ani. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a realizat un studiu în care prezintă valorile celor mai importante taxe pe care studenţii sunt nevoiţi să le plătească în 21 de universităţi din ţară.
Ionela Marcu
29 sept. 2014, 15:24
Studenţii români plătesc TAXE de ŞCOLARIZARE din ce în ce mai mari. Vezi HARTA celor mai scumpe facultăţi

Constanta subfinanțare a educației cu care se confruntă România, alimentată an de an de finanțări tot mai mici alocate din bugetul de stat, a făcut sistemul de învățământ superior românesc tot mai greu accesibil pentru studenți datorită costurilor mari pe care acesta le impută, se arată în studiul ANOSR.

40% dintre studenții care se înscriu în anul I de studii abandonează studiile universitare până la finalizarea acestora, conform datelor primite de ANOSR de la universități la începutul acestui an, principalele motive ale abandonului fiind imposibilitatea financiară de a suporta costurile educației sau probleme legate de alegerea greșită a facultății din cauza neconcordanței facultăților cu așteptările studenților.

Din 21 de universități analizate, 8 dintre ele (38%) au crescut taxele de şcolarizare în ultimul an universitar.

Mai mult decât atât, analizând taxele de școlarizare din ultimii 3 ani, observăm că în 81% dintre universități au existat creșteri ale acestora. Altfel spus, aproape toți studenții la „cu taxă” din România au simțit în buzunarul propriu efectele subfinanțării educației.

Pe lângă creșterile constante ale taxelor de școlarizare, un alt aspect interesant de urmărit este legat de diferențele între taxele de școlarizare ale acelorași programe de studiu de la o universitate la alta. Deși costurile pentru organizarea unui program de studiu similar ar trebui să fie aceleași sau cel puțin la un nivel apropiat, în cele mai multe situații taxele de școlarizare pentru același program de studiu sunt foarte diferite de la o universitate la alta. Analizând situația la nivelul mai multor universități din țară, observăm că aceste diferențe nu sunt influențate de costurile reale ale programului de studiu respectiv, ci de prestigiul universității, de cererea care există pentru programul de studiu respectiv sau de poziționarea în țară a universității.

Taxele de școlarizare de la programele de Drept, licență, forma de învățământ la zi, variază între 2000 de lei – la Universitatea Româno-Americană și 3600 de lei la Universitatea Babeș-Bolyai. Practic, diferența de costuri între programul oferit de Universitatea Româno-Americană și Universitatea Babeș-Bolyai ar trebui să fie de 1600 de lei.

În cazul Științelor Economice, licență, forma la zi, taxa de școlarizare variază între 1500 de lei la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad (de stat) și Universitatea „Vasile Goldiș” din Arad (privată) și 3500 de lei, deci mai mult decât dublu, la Academia de Studii Economice din București. Altfel spus, diferența de cheltuieli între programul oferit de Academia de Studii Economice din București și cele două universități din Arad ar trebui să fie de 2000 de lei.

În cazul specializării Medicină, diferența între taxele de studiu de la diferite universități din țară este și mai mare: de la 4800 de lei la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, până la 9000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Cu alte cuvinte, studenții pot plăti cu până la 4200 de lei mai mult de la o universitate la altă, deși resursele investite sunt în general aceleași.

În cazul programelor de studiu de la Psihologie, diferențele sunt de la 1500 de lei, în cazul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, până la 3100 de lei în cazul Universității din București. În acest caz, vorbim de o diferență de 1600 de lei.

Și în cazul programelor de Automatică și Calculatoare sau Calculatoare și Tehnologia Informației diferențele sunt semnificative, cea mai mică taxă de școlarizare fiind tot la Universitatea ”Aurel Vlaicu” din Arad – 1900 de lei, iar cea mai mare la Universitatea Politehnica din București – 4000 de lei. În acest caz, vorbim de o diferență de 2100 de lei.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Orașul din România unde poți cumpăra o garsonieră la doar 5.000 de euro. Ai în apropiere un magazin Penny, transport în comun, dar și școli și grădinițe
Capital.ro
Doliu în familia muzicii populare românești. Va rămâne mereu în amintirea românilor. Drum lin!
Playtech.ro
Ce meserie are Ilinca Simion și cât câștigă pe lună. Detalii mai puțin știute despre soția liderului AUR
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cutremur după alegeri. Demisie în bloc, haos pe scena politică
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu! Judecătorul a luat decizia. Scapă de...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
Prima reacție a lui Putin după rezultatul obținut de George Simion la prezidențiale
MediaFlux
Taxa obligatorie pentru toți șoferii din România! Trebuie achitată în mai puțin de 24 de ore altfel primești amendă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele