Zeci de ţări s-au angajat să combată EVAZIUNEA FISCALĂ

Peste 80 de ţări s-au angajat miercuri, la Berlin, să înfiinţeze până în 2017 sau 2018 un sistem de schimb automat de informaţii financiare, un progres notabil în lupta împotriva fraudei fiscale şi totodată o lovitură la adresa secretului bancar, relatează AFP, citată de Agerpres.
Filip Stan
29 oct. 2014, 16:44
Zeci de ţări s-au angajat să combată EVAZIUNEA FISCALĂ

Un acord multilateral în acest sens a fost încheiat în finalul Forumului mondial privind transparenţa şi schimbul de informaţii, care a găzduit circa o sută de delegaţii marţi şi miercuri în capitala germană.

Dintre statele semnatare, 51 s-au angajat să înceapă schimbul de informaţii din septembrie 2017, urmând ca fiecare dintre ele să stabilească în acest scop o autoritate naţională însărcinată cu colectarea şi transmiterea către alte state a informaţiilor bancare referitoare la străinii cu drept de şedere pe teritoriul său. Obiectivul urmărit astfel este ca fiecare administraţie fiscală să ştie ce active financiare au plasat contribuabilii săi în străinătate.

Între semnatare se numără statele membre ale Uniunii Europene, dar şi principate ataşate secretului bancar ca Liechtensteinul sau paradisuri fiscale cum sunt Insulele Cayman sau Insulele Virgine britanice.

Alte 30 de state s-au angajat, într-un acord separat, să se alăture acestor schimburi din 2018, între ele figurând ţări ca Austria, dar şi Elveţia, etalon al secretului bancar, şi importante pieţe financiare cum sunt insulele Bahamas sau Emiratele Arabe Unite.

Acordul anunţat miercuri are la bază normele internaţionale CRS (Common Reporting Standard) ale OCDE (Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică), iar ‘declanşatorul’ acestor măsuri l-au reprezentat Statele Unite Unite ale Americii cu legea Facta, care obligă băncile străine să declare sistematic la autorităţile fiscale federale conturile şi depozitele clienţilor americani.

Citeşte şi GATA cu SECRETUL BANCAR: Elveţia a semnat acordul internaţional de combatere a evaziunii fiscale

Ulterior, cinci ţări europene, în frunte cu Franţa şi Germania, susţinute apoi de Uniunea Europeană şi G20, au cerut generalizarea schimbului automat de informaţii pe baza normelor OCDE. După un angajament formal al UE cu privire la 2017 anunţat acum două săptămâni, forumul de la Berlin a permis depăşirea cadrului european.

‘Secretul bancar sub vechea sa formă şi-a trăit traiul’, a afirmat ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schaeuble, gazda conferinţei, citat în cotidianul Bild de miercuri, apreciind că fraudatorii se vor confrunta de acum înainte cu un risc ‘foarte mare’ de a fi descoperiţi.

Ţările care nu participă la schimbul automat de informaţii vor face obiectul unei liste oficiale a OCDE, susceptibilă să îndepărteze unele organizaţii internaţionale şi fonduri de investiţii exigente. Totuşi, această ameninţare este considerată drept ‘slabă’ de unii experţi în combaterea fraudei fiscale, cum este Andres Knobel de la grupul de presiune internaţional Tax Justice Network, potrivit căruia acordul de la Berlin constituie ‘o primă etapă importantă’, dar nu semnalează ‘sfârşitul secretului bancar’.

Normele OCDE prezintă mai multe deficienţe, conform unui recent raport realizat de Tax Justice Network. Astfel, pentru a transmite informaţii din 2017, băncile vor colecta date începând din 2016 cu privire la conturile de peste 250.000 de dolari. Or, acest interval le permite fraudatorilor să-şi distribuie averile în mai multe conturi sub această limită, remarcă autorii raportului.

Citeşte şi Niţă: Taxele şi impozitele vor putea fi reanalizate când statul va colecta 37%-38% venituri în PIB

În acelaşi timp, în pofida acordului multilateral, statele vor putea alege, de la caz la caz, cu cine schimbă automat informaţii. De exemplu, Elveţia a anunţat deja că nu le va transmite informaţii decât ţărilor ‘considerate drept importante /…/ pentru industria financiară’ helvetică – sau, cu alte cuvinte, eventualele depozite făcute de cetăţeni bogaţi ai unor ţări sărace riscă să rămână necomunicate.

În fine, cei care fraudează se vor putea ascunde în continuare în spatele unor societăţi-paravan, întrucât băncile nu vor fi obligate să dezvăluie identitatea beneficiarilor decât în legătură cu veniturile obţinute din investiţii, şi nu din activităţi comerciale, de exemplu.

Circa 5.800 de miliarde de euro sunt ascunşi în paradisuri fiscale, ceea ce se traduce prin pierderi de 130 de miliarde pe an pentru administraţiile fiscale din lumea întreagă, potrivit economistului Gabriel Zucman, specialist în probleme de fraudă fiscală.

DailyBusiness
Cât costă o cameră la hotelul din Mamaia al lui Gică Hagi în vara lui 2025. Tocmai a fost renovat!
Spynews
Povestea cuplului londonez care a renunțat la carierele de succes din Marea Britanie pentru a locui pe Riviera Franceză. De ce au luat această decizie
Bzi.ro
Irina Columbeanu, dispusă să se angajeze în România! Ce a determinat-o să ia această decizie
Fanatik.ro
Ce religie are, de fapt, Nicușor Dan. Unchiul său a dezvǎluit adevărul
Capital.ro
Informație de ultimă oră despre Ion Iliescu. Ce se întâmplă cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Adevarul
Povestea cutremurătoare a minorelor forțate să devină mirese. România, alături de Afganistan, India și Yemen, printre țările unde fetele se căsătoresc înainte de majorat
wowbiz.ro
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Spynews
Geanina Ilieș, dezvăluiri din culisele interviului cu Jennifer Lopez! Ce subiecte a abordat prezentatoarea în discuția cu artista
Spynews
Polițiștii au descins la casa uneia dintre fostele iubite a lui Emil Gânj, bărbatul care ar fi ucis-o pe Anda. Când l-a văzut ultima dată. Femeia se teme pentru viața ei
Evz.ro
Bucureștiul fierbe toată ziua, apoi vine furtuna
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
kanald.ro
Un avion a explodat într-o bilă uriașă de foc, la scurt timp de la decolarea din Londra
Cancan.ro
Ilie Bolojan şi Doamna au cinat în secret, sub paza SPP. A sărbătorit intim la un restaurant italian, în separeu
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare cântăreață. N-o vom uita niciodată! Melodiile ei au marcat o generație întreagă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Apariție electrizantă a Andreei Bălan. Imagini cu iubita lui Victor Cornea, în costum de baie
stirilekanald.ro
Lacrimi și durere fără margini la înmormântarea Luizei, tânăra mamă de 24 de ani care a murit după o cezariană: „L-a pupat pe băiețel, i-am făcut și poze. Cu astea am rămas”
Horoscop zilnic pentru toate zodiile – 13 iulie 2025. O zi de duminică plină de surprize
MediaFlux
Crește din nou vârsta de pensionare în România! Omul lui Bolojan a avertizat: „Gata cu privilegiile”
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sex, sunet și destrămare lentă: de ce trebuie să vezi Daisy Jones and The Six