Acţiunile unor bănci europene s-ar putea dubla, după împrumuturile de la BCE

Acţiunile unora dintre băncile europene, precum BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo, s-ar putea dubla în acest an, în urma celei de-a doua runde de împrumuturi nelimitate din partea Băncii Centrale Europene (BCE), potrivit unor manageri de fonduri, citaţi de Bloomberg.
Romania TV
29 feb. 2012, 15:46
Acţiunile unor bănci europene s-ar putea dubla, după împrumuturile de la BCE

Manageri ai fondurilor Mandarine Gestion şi MainFirst Bank anticipează că acţiunile BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franţa, dar şi ale altor instituţii de credit, ar putea creşte cu până la 50%.

Bănci italiene ca Banca Monte dei Paschi di Siena şi Banca Popolare di Milano Scarl vor avea cel mai mult de câştigat în urma iniţiativei BCE care are rolul să ajute băncile să se împrumute în perioada crizei datoriilor, a declarat Nicolas Walewski, care administrează active de 2 miliarde de euro la compania de investiţii Alken Asset Management.

Băncile comerciale au împrumutat 530 miliarde euro de la BCE în cadrul operaţiunii de refinanţare pe trei ani derulată miercuri, rezultat uşor peste aşteptările analiştilor.

„Preşedintele BCE Mario Draghi şi-a demonstrat disponibilitatea de a pompa atâţia bani cât este nevoie în sectorul bancar european”, a spus Walewski.

În prima rundă de de refinanţare pe termen lung, băncile au împrumutat în decembrie de la BCE 489 miliarde de euro, pe termen de trei ani.

Indicele calculat de Bloomberg pentru 43 de bănci şi companii de servicii financiare europene a crescut cu 35% de la un minim al ultimilor doi ani atins în noiembrie, înregistrând cel mai mare avans pe parcursul a trei luni după 2009.

Acest indice a urcat miercuri cu 1,3%, iar Monte Pachi, a treia mare bancă din Italia, are cea mai bună performanţă, cu un avans de 4,3%.

„Acţiunile băncilor italiene au fost tranzacţionate până nu demult la preţuri derizorii, iar unele pot uşor să se dubleze”, a arătat Walewski.

Titlurile băncilor europene s-au prăbuşit cu 41% de la începutul anului trecut, din cauza temerilor că Grecia va intra în încetare de plăţi, iar criza se va extinde în restul Europei.

În noiembrie, acţiunile băncilor europene erau tranzacţionate la jumătate din capitalizarea lor de piaţă de la începutul anului trecut.

Chiar şi după revenirea din ultimele luni, „sectorul bancar este cel mai subevaluat din piaţă”, a declarat Yohan Salleron, co-manager al Mandarine Valeur Fund, care administrează active de 925 milioane de euro, inclusiv acţiuni BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo.

Salleron consideră că băncile ar trebui tranzacţionate la 1,2 ori valoarea activelor, comparativ cu nivelul actual de 0,7-0,8 ori, ceea ce implică o creştere de 50% a preţului acţiunilor.

Acţiunile Credit Suisse, BNP Paribas şi Intesa Sanpaolo s-au apreciat cu 11%-25% după prima operaţiune a BCE de refinanţare.

Potrivit programului BCE, băncile se împrumută cu o dobândă de 1% şi pot investi banii spre exemplu în obligaţiuni suverane italiene pe termen de zece ani, cu un randament de 5,35%.

În acest fel, băncile îşi pot creşte profiturile cu 5%-10% şi să îşi îmbunătăţească lichidităţile.

Cererea mai mare pentru obligaţiuni guvernamentale a contribuit la scăderea randamentelor, facilitând finanţarea ţărilor din sudul Europei.

Randamentul obligaţiunilor spaniole pe termen de cinci ani a scăzut la 3,58%, de la 6,24% în momentul anunţării programului BCE, în noiembrie.

„Dacă economia zonei euro se va redresa dupşă declinul de 0,3% din ultimul trimestru al anului trecut, acţiunile băncilor ar putea urca cu minim 30%”, a declarat Olgerd Eichler, care administrează active de 640 milioane de euro la Main First Top European Ideas Fund în Frankfurt.

Fondul lui Eichler deţine 20% din active în acţiuni bancare, între care BNP, Banco Santander, ING şi UBS.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Singurul bulevard din București care are două nume. Faci doar 3 minute de la un capăt la celălalt cu metroul, are numai 1 kilometru și leagă două puncte strategice ale Bucureștiului
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit actor și prezentator: A plecat ca un adevărat gentleman
Playtech.ro
Cât va costa un apartament de 130.000 € după majorarea TVA din 1 august. Calculul care îi descurajează pe cumpărători
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Măcelul pornit de la propagandă, două înmormântări și o crâșmă închisă. Cronica sfâșietoare a uciderii evreilor din Dorohoi
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Prințul Harry, umilit în văzul lumii: Nu are niciun talent remarcabil
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
BREAKING! Ștefan Popescu A MURIT. Avea doar 40 de ani și o dorință banală
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Canicula și „nopțile albe”. Sindromul nocturn care afectează, anual, zeci de mii de români
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin