Bărbatul căruia i-au fost implantaţi electrozi în creier pentru tratamentul epilepsiei este bine

Bărbatul căruia i-au fost implantaţi şapte electrozi intracerebral pentru tratamentul epilepsiei se simte bine la o zi de la intervenţie, starea acestuia fiind monitorizată două săptămâni, a declarat, joi, Ioana Mândruţă, medic neurolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Romania TV
01 mart. 2012, 15:04
Bărbatul căruia i-au fost implantaţi electrozi în creier pentru tratamentul epilepsiei este bine

Echipa formată din chirurgi, neurologi şi biofizicieni din România a făcut, în premieră pentru România, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală, această operaţie complexă de implantare de electrozi intracerebrali pentru identificarea exactă a locului în care se află focarul epileptic, în vederea extragerii lui ulterioare pentru vindecarea epilepsiei, a spus medicul Ioana Mândruţă.

Intervenţia a avut loc miercuri, în Clinica de neurochirurgie funcţională de la Spitalul Bagdasar-Arseni, condusă de directorul medical Mircea Gorgan, şi a fost realizată de o echipă multidisciplinară condusă de medicul Jean Ciurea.

Din echipa de specialişti implicaţi în acest caz medical, premieră pentru România, au mai făcut parte Alin Răşină, Ioana Mândruţă, Cristina Gorgan şi Andrei Barborică.

„Scopul nostru este de a vindeca afecţiunea, de aceea aceste înregistrări realizate cu ajutorul electrozilor au ca scop delimitarea clară a zonei de unde pornesc crizele şi relaţia acesteia cu ariile vizuale, care trebuie conservate în timpul intervenţiei chirurgicale”, a mai spus Ioana Mândruţă.

Potrivit medicului neurolog, acest tip de intervenţie se adresează celor care nu-şi mai pot controla crizele cu tratamentul medicamentos adecvat. După o astfel de intervenţie, pacientul poate lucra şi poate fi integrat social.

Pacientul care a fost supus acestui implant are 37 de ani şi suferă de epilepsie focală, care este localizată în zona vizuală a creierului.

După implantarea electrozilor, pacientul va fi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în Unitatea de Monitorizare pentru Epilepsie – Secţia de neurologie condusă de profesor doctor Ovidiu Băjenaru, unde va fi testat timp de două săptămâni prin înregistrarea activităţii electrice a creierului în diverse zone de interes.

Metoda folosită se numeşte „stereoelectroencefalografie” şi a fost pusă la punct de către o echipă de medici francezi condusă de Jean Talairach şi Jean Bancaud, în Spitalul Saint Anne din Paris, la mijlocul anilor ’70.

Timp de peste 30 ani, metoda a fost folosită în centrele moderne de chirurgie a epilepsiei din Franţa şi Italia cu rezultate spectaculoase, care au consacrat-o ca pe o procedură sigură şi cu mare randament în ce priveşte delimitarea focarului epileptic, care apoi poate fi rezecat chirurgical fără afectarea zonelor funcţionale ale creierului.

România se află printre primele ţări care adoptă această metodă, a cărei dificultate constă în a reuşi implantarea electrozilor fără a afecta vasele de sânge ale creierului şi a feri pacientul de complicaţii hemoragice.

Spynews
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Bzi.ro
Cătălin Botezatu iubește din nou! „Nu îmi plac femeile îngălate!”
Fanatik.ro
Ce să le pui ardeilor dacă vrei să ai o recoltă bogată. Vor crește mari și frumoși dacă faci acest lucru
Capital.ro
Veste SOC pentru Elena Udrea. Judecătorii au luat decizia
Playtech.ro
Imagini indecente cu Simona Halep. Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt incendiare
DailyBusiness
Pensii de 5.800 de euro pe lună în România. Cine primește banii?
Adevarul
Ucraina a distrus ultima navă purtătoare de rachete staționată în Crimeea
Spynews
Cum arată Erika Isac nemachiată. Artista s-a afișat complet naturală. Cântăreața și-a uimit fanii: „Ce față de inocentă...” / FOTO
Spynews
Ce s-a întâmplat la parastasul de 40 de zile al lui Mădălin, băiatul mort din Olt. Imagini sfâșietoare de la mormântul său: ”Ne-ai distrus” / VIDEO
Evz.ro
O mâncare ideală pentru sezonul cald. Nu îți va ajunge doar o porție!
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate călugări! Transformarea fizică e incredibilă și e imposibil de recunoscut, la 52 de ani
wowbiz.ro
Nuntă în cer! Ionela și George, înmormântați împreună în ziua în care aveau să devină soț și soție
Cancan.ro
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este cutremurător
Playsport.ro
Cazacu, dezvăluiri bombă despre Ramona Olaru. A spus, în sfârșit, ce nu mai zisese niciodată
kanald.ro
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp ce urmărea un motociclist care îi furase ceasul în valoare de 40.000 de euro. Ce s-a întâmplat cu hoțul
Capital.ro
Intră în vigoare în toate județele din România. Schimbare uriașă pentru români de pe 24 septembrie
StirileBZI
Avertismentul economistului Ionuț Dumitru: „Ne întindem mai mult decât ne este plapuma la împrumuturi!”
Prosport.ro
FOTO. Bomba sexy care s-a iubit cu fiul lui Cristi Borcea continuă să facă ravagii cu imaginile provocatoare cu ea!
stirilekanald.ro
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
substantial.ro
Daniel Bană, de la naveta zilnică pentru fotbal la goluri pentru Universitatea Craiova: povestea inspirațională a noii speranțe a fotbalului oltenesc
MediaFlux
Greseala care lasă românii fara BANII de la stat. Avertismentul guvernanților
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'