PATRU PERSOANE din dosarul MEDIAFAX GRUP, propuse pentru arestare preventivă

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a PÎCCJ au propus instanţei arestarea preventivă a inculpaţilor Daniela Cozac, Roxana Grigoruţă, Sorin Dinu şi Gheorghe Chiş, care fac parte din conducerea Mediafax Grup, aflaţi în stare de reţinere pentru evaziune fiscală, spălare de bani sau complicitate la aceste infracţiuni.
Iulian Tudor
12 dec. 2014, 15:14
PATRU PERSOANE din dosarul MEDIAFAX GRUP, propuse pentru arestare preventivă

Mediafax Group precizează că îşi va promova cu vigoare în justiţie punctul de vedere diferit de cel al procurorilor şi inspectorilor antifraudă care încadrează drepturile de autor la evaziune fiscală, potrivit Mediafax. „În fapt, procurorii şi inspectorii antifraudă califică activităţile de drept de autor independente ca dependente şi le încadrează la evaziune fiscală. Avem un punct de vedere diferit asupra faptelor şi îl vom promova cu vigoare în justiţie„, se arată în comunicat.

Raportul inspectorilor antifraudă făcut la cererea procurorilor şi sechestrul asigurator au fost desfiinţate de instanţă în data de 25 noiembrie 2014. Procurorii au impus imediat un nou sechestru făcând imposibilă plata salariilor jurnaliştilor.

Acţiunea în forţă a procurorilor împotriva Mediafax Group a fost determinată de soluţia pronunţată de Judecătoria Sector 2 prin care au fost desfiinţate măsurile asiguratorii instituite de inspectorii antifraudă faţă de Mediafax Group în urmă cu aproximativ trei luni şi jumătate. Pretinsul prejudiciu estimat de inspectorii antifraudă s-a bazat pe recalificarea veniturilor din drepturi de autor în venituri din activităţi dependente, deşi legea interzice expres acest lucru„, precizează Mediafax Group.

Decizia pronunţată de Judecătoria Sectorului 2 are autoritate de lucru judecat relativă şi în faţa procurorilor.

La două ore după deblocarea conturilor bancare de catre ANAF ca urmare a sentinţei pronunţate de Judecătoria Sector 2, procurorii au instituit din nou măsurile asiguratorii faţă de Mediafax Group, într-un dosar penal având ca obiect o presupusă evaziune fiscală rezultată din recalificarea veniturilor din drepturi de autor.

În fapt, acţiunea procurorilor decredibilizează nejustificat Mediafax în faţa clienţilor şi a furnizorilor creând premisele rapide pentru lichidarea forţată a societăţii. Şi aceasta se întâmplă într-o ţară a Uniunii Europene în 2014.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus, la data de 11 decembrie 2014, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de: SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani; COZAC DANIELA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală; GRIGORUŢĂ ROXANA DORINA (aflată în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani; DINU SORIN NICOLAE (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani; CHIŞ GHEORGHE DRAGOŞ (aflat în stare de reţinere), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani;

Vineri, Grigoruţă Roxana Dorina, Dinu Sorin Nicolae, Chiş Gheorghe Dragoş au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

În referatul cu propunere de arestare se arată că, printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societăţii comerciale MEDIAFAX GRUP SA eşalonarea la plată pe o perioadă de 24 de luni a obligaţiilor fiscale exigibile, în sumă totală de 3.949.358 lei.

DOSARUL MEDIAPRO. Directorii şi angajaţii erau PREMIAŢI cu bani proveniţi din evaziune fiscală

În acest context, societatea comercială menţionată, reprezentanţi ai acesteia, precum şi persoane din cadrul unor cabinete de avocatură implicate în avizarea legalităţii actelor acestei societăţi, au creat şi aplicat, în mod continuat, o schemă de sustragere de la plata taxelor şi impozitelor, implicând constituirea unor societăţi fantomă pe numele unor persoane lipsite de posibilităţi materiale, profitând tocmai de situaţia acestora, societăţi ce au fost antrenate în circuitul comercial astfel alcătuit.

Potrivit procurorilor, în acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejată, responsabilitatea plaţii taxelor şi impozitelor fiind transferată în sarcina celorlalte societăţi, împotriva cărora se declanşau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor şi executare silită a acestora, proceduri inutile deoarece nu deţineau în patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

„Din probele administrate până la acest moment, a rezultat că reprezentanţii de drept ai societăţilor comerciale fantomă nu au exercitat în fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de către inculpaţii Grigoruţă Roxana, Cozac Dana şi Dinu Sorin, persoane cu funcţii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, aceştia erau cei care dispuneau emiterea facturilor în numele societăţilor fantomă, indicând sumele ce trebuiau facturate, plăţile către colaboratorii societăţilor respective (deja angajaţi cu contract individual de muncă la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societăţi din grup), coordonând, totodată, activitatea persoanei desemnată de către aceştia pentru a se ocupa de organizarea contabilităţii societăţilor fantomă.

Persoanele beneficiare ale drepturilor de autor, din care o parte semnificativă erau angajate şi la societăţile din grup cu contracte individuale de munca, erau determinate de angajaţii de la resurse umane să semneze contracte de cesiune drepturi de autor cu aceste societăţi, fără a intra în contact direct cu reprezentanţii legali, în sensul existenţei unor negocieri a clauzelor de contractare a muncii acestora, de termene de livrare a produselor, etc.

Reţineri în dosarul de evaziune şi spălare de bani privind Mediafax Group

Practica semnării contractelor de cesiune drepturi de autor, între persoanele angajate ale MEDIAFAX GRUP SA şi societăţile controlate de persoanele cercetate, se perpetua de la o luna la alta prin semnarea de acte adiţionale la aceste contracte (în cadrul cărora se modifica doar suma remuneraţiei), angajaţii fiind puşi în faţa faptului împlinit ori de cate ori erau chemaţi la departamentul resurse umane al MEDIAFAX, unde le erau prezentate spre semnare respectivele înscrisuri, cei mai mulţi dintre angajaţi semnându-le fără a le mai citi, activitatea fiind o pură formalitate.

Semnarea contractelor de cesiune drepturi autor se făcea fără a exista o negociere prealabilă, cu toate că această condiţie era o prevedere contractuală. Mai mult, decizia rezilierii şi semnării unor noi contracte cu alte societăţi nu se făcea la iniţiativa angajaţilor, aceştia fiind practic transferaţi prin decizia conducerii MEDIAFAX către alte societăţi comerciale în care modul de colaborare (angajare) se desfăşura identic.

Prejudiciul total produs bugetului general consolidat al statului, prin activitatea infracţională derulată de inculpaţi, este în cuantum de 16.809.964 lei„, se arată în comunicat.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Zodiile care fac bani și din piatră seacă până la începutul lunii iunie. Au noroc în planul financiar și la serviciu
Capital.ro
Marea dezvăluire despre Călin Georgescu. S-a detonat bomba despre familia sa
Playtech.ro
Care este distanța legală pentru a construi un gard nou între două proprietăți. Ce prevede legea
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Un medic urolog explică de câte ori pe zi e normal să mergi la toaletă, în funcţie de vârstă
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Orban, acuzat că a luat-o pe urmele lui Putin. Legile care au stârnit furia opoziției din Ungaria
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 15 mai 2025: Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE. Report de peste 18,60 de milioane de lei la Joker
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
7.000 lei, plătiți la pensie. Casa de Pensii din România virează lunar banii. Cine îi va lua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Gafa care schimbă totul în alegerile prezidențiale. Răsturnare de situație
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an