Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

Semnarea Tratatului pentru Stabilitate certifica angajamentele României de a consolida finantele publice si de a aplica politici sanatoase, România fiind una dintre putinele tari UE care au adoptat deja de câtiva ani masuri mentionate în Pact, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.
Romania TV
02 mart. 2012, 19:25
Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

„România a beneficiat de crestere economica semnificativa în perioada anterioara crizei, dar nu a folosit aceasta ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finantelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesanatoase”, a spus Dragoi, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a aratat ca România a întreprins deja masuri în linia celor mentionate în pact, în sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB în 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, tinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

„România este una dintre putinele tari care au luat deja masuri în sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad în credibilitatea câstigata atât la nivel european cât si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori”, a afirmat el.

Dragoi a mentionat ca aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambitioase si va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte state membre, prin schimbul de experienta cu statele performante.

În opinia ministrului, masurile prevazute vor asigura o mai mare transparenta a politicilor implementate de state si o ocazie de a penaliza mai rapid eventualele derapaje de la o politica fiscala sanatoasa.

MFP aminteste ca deficitul structural poate avea o valoare mai mare decât cea specificata, pâna la maxim 1% din PIB, daca nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si riscurile pentru sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung sunt reduse.

Regula bugetara se introduce prin dispozitii nationale cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale sau respectiv prin alt nivel care sa garanteze respectarea în integralitate în cadrul procesului bugetar national. Regulile trebuie sa fie în vigoare în legislatia nationala în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a Tratatului.

Statele care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv instituie programe de parteneriat bugetar si economic cu caracter obligatoriu, monitorizate de catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Presedintele Traian Basescu, semnatar din partea României, a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine „jandarmul” respectarii elementelor cuprinse în Tratatul de guvernanta fiscala din UE.

Seful statului a precizat ca, „de bunavoie”, cele 25 de state semnatare împart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Legea privind materialele pirotehnice, modificată. Sancțiuni de la 1 la 5 ani de închisoare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală