Preşedinta ICCJ, obligată să plece din fruntea instanţei supreme dacă se aplică lustraţia

Prevederile Legii lustraţiei, recent adoptată în Parlament, o vor afecta pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Potrivit site-ului Lumea Justiţiei, Stanciu a fost procuror în timpul regimului comunist, fapte pentru care nu mai poate îndeplini funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie timp de 5 ani.
Romania TV
05 mart. 2012, 10:43
Preşedinta ICCJ, obligată să plece din fruntea instanţei supreme dacă se aplică lustraţia

Judecătoarea Livia Stanciu va fi obligată să îşi părăsească funcţia în care a fost numită, în 90 de zile, odată cu intrarea în vigoare a Legii lustraţiei.

Livia Stanciu a fost înainte de 1989, conform CV-ului publicat pe site-ul instanţei supreme, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, ceea ce echivalează, în accepţiunea Legii lustraţiei, cu apartenenţa la “structurile de putere şi aparatul represiv al regimului comunist”.

Cei care au ocupat înainte de 1989 funcţia de procuror nu pot, timp de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii, să ocupe funcţia de preşedinte ori vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cei care ocupă o astfel de funcţie în momentul intrării în vigoare a Legii lustraţiei încetează exercitarea acesteia la 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Potrivit articolului 1 al Legii lustraţiei, aşa cum a trecut aceasta de Camera Deputaţilor, camera decizională ”au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist, încălcând prin atribuţiile de serviciu pe care le-au exercitat, aşa cum rezultă din Nomenclatorul de funcţii al partidului comunist, drepturile omului, Constitutia din 1965 sau legile în vigoare la acea dată sau convenţiile şi tratatele internaţionale semnate şi ratificate de România în acea perioadă(…) persoana care a exercitat funcţia de preşedinte sau preşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct în cadrul unităţilor de procuratură, precum şi persoana care a îndeplinit funcţia de secretar de partid în oricare dintre instanţele judecătoreşti”.

Articolul 2 arată că persoana care a fost procuror înainte de 1989 nu poate, timp de cinci ani, să fie numită în funcţia de preşedinte ori vicepreşedinte al instanţei supreme şi, conform ultimului articol din lege, dacă ocupa această funcţie în momentul intrării în vigoare a legii, este obligată să plece. “Persoana care se afla în vreuna dintre situaţiile prevăzute la art. 1 nu poate fi numită pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru urmatoarele demnităţi şi funcţii publice: h) preşedinte sau vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, procurori generali, prim – adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurori generali adjuncţi, procuror sef şi procuror şef adjunct ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prim – procurori”.

Conform articolului 6 al acestei legi, “exercitarea funcţiei pentru persoana numită aflată în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege încetează la 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Spynews
Mama Mădălinei Cojocari, fetița dispărută în Carolina de Nord, și-a recunoscut faptele! Femeia a pledat vinovată. Bunica ei a trecut la acuzații dure
Bzi.ro
Carmen Harra a spus adevărul despre împăcarea dintre Anamaria Prodan și Laurenţiu Reghecampf! „Amândoi s-au blocat!”
Fanatik.ro
Țara bogată care oferă burse pentru studenții români. Se poate aplica online: “Credem foarte mult în sistemul educațional românesc”
Capital.ro
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Playtech.ro
Ruby, ţinută de INFARCT la TV! S-a văzut tot, dar nu i-a păsat. Telespectatorii s-au lipit de televizoare
DailyBusiness
Legea care ar putea influența veniturile românilor, la un pas să fie votată în Parlament
Adevarul
Biserică din secolul al XIX-lea, pusă la pământ. Ambulanța pentru Monumente a ajuns prea târziu VIDEO
Spynews
Tzancă Uraganu, înțepătură la adresa lui Bogdan de la Ploiești? „Pentru cele mai frumoase foste...”. Cum îi face manelistul „reclamă” colegului de breaslă
Spynews
Unde are loc priveghiul Ionelei și al lui George, doi dintre tinerii morți în accidentul din Vaslui! Decizia neașteptată pe care a luat-o familia: ”Au fost aduși...”
Evz.ro
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
wowbiz.ro
Mădălin Ionescu, în doliu! Prezentatorul TV a dat vestea cumplită printre lacrimi: „S-a stins. Am trăit cu o durere imensă ultimele lui clipe”
Cancan.ro
Crimă de Sfinții Constantin și Elena! Și-a găsit părinții morți în casă 😲
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un asemenea preț
Capital.ro
Se dau 500 DE LEI OBLIGATORIU în România. Marcel Ciolacu: E directivă europeană
StirileBZI
Se anunță tarife mai mici vara aceasta la biletele de avion! Despre ce destinații este vorba
Prosport.ro
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de dolari și la câteva zile s-a despărțit de ea!
stirilekanald.ro
Breaking news despre Florin Piersic!
substantial.ro
Ortodoxia celebrează pe 21 mai pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, apărători emblematici ai creștinismului
MediaFlux
Guvernul „arde” bătrânii la buzunare. Cine sunt seniorii care nu primesc nimic în plus la pensie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'