Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit pe străzile din Petroşani au întrerupt protestul

Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit, marţi, pe străzile din Petroşani, întorcându-se apoi în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH), au întrerupt protestul marţi seară, până miercuri dimineaţă, la cererea unui lider de sindicat.
Romania TV
06 mart. 2012, 18:00
Minerii şi personalul TESA care au mărşăluit pe străzile din Petroşani au întrerupt protestul

Liderul de sindicat Petre Nica le-a cerut ortacilor, marţi seară, să plece acasă, iar miercuri dimineaţa la ora 8.00 să revină toate cele patru schimburi în faţa CNH pentru a continua protestul, transmite Mediafax.

Petre Nica le-a cerut sindicaliştilor să întrerupă protestul din cauza frigului de afară şi a faptului că nu au dormit pe parcursul nopţii de luni spre marţi, fiind foarte obosiţi.

Înainte de plecare, minerii au cântat imnul ortacilor.

Ei au declarat că menţinerea acestei stări tensionate şi fără soluţii reprezintă dovada lipsei de respect pentru ei, care demonstrează „încă o dată că Valea Jului nu face parte din România”.

În plus, ortacii au spus că ar vrea să plece la Bucureşti în locul guvernanţilor, iar aceştia să meargă în locurile lor, să găsească soluţii pentru scoaterea cărbunelui, pentru evitarea pericolelor din subteran şi să trăiască în fiecare zi cu salariile mari pe care spun că le au minerii.

Minerii au spus că până marţi seară nu au primit niciun răspuns din partea guvernanţilor la problemele lor.

Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH.

Minerii au intenţionat să blocheze accesul în Petroşani, însă au renunţat deocamdată la acest gest pentru că au fost informaţi de liderii lor că la ora 16.00 problemele lor vor fi rediscutate în cadrul unei reuniuni a coaliţiei de guvernare.

Ulterior, liderul de sindicat Petre Nica i-a informat pe minerii întorşi în curtea CNH că şedinţa de Guvern s-a încheiat fără un răspuns concret, că la Ministerul Economiei se discută acum preţul gigacaloriei pentru huilă şi că la ora 16.00 coaliţia de guvernare se va reuni şi va analiza problemele din Valea Jiului.

Liderul sindical a făcut apel la răbdare şi la manifestări paşnice, apreciind că minerii trebuie să aştepte la fel de paşnici şi rezultatul discuţiilor care sunt în desfăşurare.

Minerii se declarau hotărâţi să nu renunţe la protest până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a dispus marţi, după discuţii cu conducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) Petroşani, ca producătorul de cărbune să plătească începând de miercuri minerilor disponibilizaţi anul trecut sumele compensatorii promise de fostul ministru Ion Ariton.

„CNH va demara din 7 martie procedurile pentru sumele necesare plăţilor compensatorii şi drepturilor pensionarilor cuvenite în baza aprobării notificării de ajutor de stat. Acestea vor fi virate în contul Trezoreriei Hunedoara şi vor asigura plata celei de-a treia tranşe a plăţilor compensatorii pentru disponibilizaţii din 2011 şi a facilităţilor pensionarilor aferente primului trimestru al anului 2012”, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul CNH.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani – au refuzat să intre în subteran şi protestau în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea.

Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

În paralel, pe tot parcursul zilei de luni au existat discuţii între conducerea CNH, minister şi sindicate pentru ca revendicările minerilor să fie soluţionate.

Liderii minerilor din Valea Jiului care au fost la negocieri cu conducerea CNH au decis, luni după-amiază, să refuze noi runde de negocieri care ar fi urmat să aibă loc marţi şi miercuri la Bucureşti, cu reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, anunţând că vor rămâne în curtea CNH.

Potrivit liderului de sindicat Petre Nica, sindicaliştii au refuzat propunerea Ministerului Economiei de a continua negocierile, marţi şi miercuri, la Bucureşti, apreciind că această soluţie reprezintă doar o „tărăgănare” a problemelor minerilor din Valea Jiului.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care este pe prima poziție. E o poveste captivantă la care se pot uita copiii, dar și adulții
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Marea actriță ne-a părăsit. Era cea mai frumoasă: A devenit o stea pe cer
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african