SCANDAL la Comisia de cod electoral. Presa a fost dată afară. DISCUŢII în contradictoriu Zgonea-jurnalişti

Şedinţa Comisiei de cod electoral s-a desfăşurat, miercuri, cu uşile închise. Presa nu a fost lăsată să participe la lucrările comisiei, care sunt în general publice. Valeriu Zgonea a susţinut că jurnaliştii nu au dreptul să ia cuvântul şi că tulbură activitatea din şedinţă. "Nu se pot lua deciziile de faţă cu presa", a concluzionat şeful Camerei Deputaţilor.
Ionela Marcu
14 ian. 2015, 15:11
SCANDAL la Comisia de cod electoral. Presa a fost dată afară. DISCUŢII în contradictoriu Zgonea-jurnalişti

Valeriu Zgonea a discutat în contradictoriu cu jurnaliştii, după ce le-a spus că nu au acces la lucrări. Zgonea a fost susţinut de mai mulţi parlamentari în decizia de a da presa afară din sală.

Şeful Camerei a invocat un Regulament de funcţionare al Comisiei de cod electoral: „Am văzut că în 2008 şi 2004 s-a făcut un proiect de hotărâre pentru aprobarea condiţiilor generale privind accesul reprezentanţilor mijloacelor de informare în masă la lucrările comisiei comune şi, dacă vreţi, sincer, l-am copiat pe acelaşi. Adică dezbaterile când le avem pe text rămânem între noi, în rest presa este invitată fără nicio problemă, oportunităţi la început, la sfârşit un preşedinte sau un vicepreşedinte pe temele care sunt agreate de toată lumea comunică presei, aşa cum s-a făcut în ultimii ani fără nicio problemă„, a precizat Zgonea.

Jurnaliştii l-au rugat pe Zgonea să clarifice dacă presa are sau nu acces pe parcursul şedinţelor, în integralitatea lor. „Pe aceleaşi principii care au fost în ultimii 20 de ani, nimic în plus„, a replicat el, menţionând că înainte de anul 2000 presa nu avea acces la şedinţelor comisiilor parlamentare.

Acest punct de vedere a fost susţinut şi de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, scrie Mediafax. „Deci, cinci minute de oportunităţi la început, la final comunicarea publică care se face în numele comisiei”, a mai spus Zgonea.

Jurnaliştii i-au transmis că şedinţele comisiilor parlamentare sunt publice, conform Regulamentul Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi pentru a nu fi publice este necesar un vot al parlamentarilor. „Astea sunt principiile pe care funcţionezi întotdeauna când construieşti legi electorale„, a replicat Zgonea.

Preşedintelui Camerei Deputaţilor i s-a precizat că la Comisia de revizuire a Constituţiei a fost permis accesul presei pe parcursul lucrărilor. „După ce se termină şedinţa vă răspund la întrebări”, a continuat Zgonea.

Deci, noi vrem o comisie care să lucreze şi care să aibă rezultate pentru toată lumea”, a mai spus el.

Zgonea a fost întrebat cu ce împiedică jurnaliştii desfăşurarea lucrărilor comisiei dacă asistă la acestea. „Dar ne împiedicaţi cu nimic, dar nu se pot lua deciziile de faţă cu presa. Nici la Guvern nu aveţi oportunitate. Aşa se lucrează în toată lumea, să ştiţi. Haideţi să nu facem dintr-o comisie care are un rol important în societate în acest moment să facem o ambiţie personală a unor colegi care vor să stea”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Şi deputatul PSD Eugen Nicolicea a atenţionat că se poate aplica Regulamentul în situaţia în care continuă discuţia cu jurnaliştii. „Aşa cum se face în fiecare comisie permanentă, din Parlamentul României, au acces doar parlamentarii. În rest,vor fi invitaţi, îşi vor exprima punctele de vedere şi se va vota. Aveţi acces la stenograme, aveţi acces la toate chestiunile”, a mai afirmat Zgonea.

Jurnaliştii i-au precizat că la şedinţele comisiilor permanente jurnaliştii au acces, conform Regulamentului, de la începutul până la sfârşitul şedinţei, dar se poate vota să aibă loc o şedinţă cu uşile închise. „Eu cred că dumneavoastră nu aţi citit ce am publicat noi în Monitorul Oficial acum doi ani şi jumătate. Vă rog să mă iertaţi că vă spun, cred că există o lipsă de atenţie a dumneavoastră şi vreţi să creaţi un eveniment”, a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

De asemenea, deputatul UDMR, Marton Arpad a intervenit pentru a preciza că indiferent dacă o şedinţă a unei comisii parlamentare este cu accesul presei sau fără, „reprezentanţii presei nu au drept de intervenţie în timpul activităţii comisiei sau a plenului”.

Membrilor Comsiei de cod electoral li s-a cerut din partea jurnaliştilor să existe un vot privind accesul presei la lucrările comisiei, înainte ca jurnaliştii să fie scoşi din sala de şedinţă. „Nu aveţi drept de propunere de procedură”, a replicat Marton Arpad.

Vă rog să citiţi ce am publicat acum doi ani şi jumătate. Nu am publicat eu, a publicat Monitorul Oficial”, a continuat Zgonea.

La şedinţa Comisiei de cod electoral au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, alături de deputatul PSD Eugen Nicolicea, deputatul Varujan Pambuccian, deputatul PNL Dan Motreanu, deputatul PDL, Ioan Oltean, deputatul UNPR, Luminiţa Adam, deputatul UDMR Marton Arpad, deputatul PNL Victor Paul Dobre, senatorul PNL Puiu Haşotti, senatorul PDL, Alin Tişe.

Conform Hotărârii Parlamentului din februarie 2013, „şedinţele Comisiei nu sunt publice”, dar „condiţiile în care reprezentanţii mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările Comisiei se stabilesc de plenul acesteia”. Votul din cadrul Comisiei de cod electoral este prevăzut de hotărârea menţionată ca fiind unul deschis.

Potrivit Regulamentul Camerei Deputaţilor, „Şedinţele comisiilor Camerei Deputaţilor sunt publice, cu excepţia cazurilor în care plenul acestora prevede altfel”.

O prevedere identică se regăseşte şi în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea o vară ca în povești. L-au prins pe Dumnezeu de un picior
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere. Șoferii trebuie să obțină un nou document. Taxa care se achită obligatoriu
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Vreme furioasă în România. Vin fenomene extreme
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Amendă 2.000 de lei pentru șoferii care spală mașina. Decizie direct de la primărie. Devine interzis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală