Îngrăşămintele artificiale au EFECTE DEVASTATOARE

Profesorul Stephen Carpenter, directorul Centrului de Limnologie al universității statului Wisconsin, a criticat utilizarea exagerată a îngrășamintelor artificiale precum cele fosfatice și azotoase pentru faptul că acestea depășesc 'limitele planetare' care permit existența vieții pe Pamânt, notează Agerpres.
Alina Costache
18 ian. 2015, 17:35
Îngrăşămintele artificiale au EFECTE DEVASTATOARE

„Începem să atingem și să trecem dincolo de limitele biofizice care îngăduie existența civilizației umane, așa cum o cunoaștem”, susține Carpenter.

Pământul reprezenta un mediu de viață mult mai bun în epoca holocenului (ultima perioadă a erei cuaternare) pentru că atunci civilizația a îmbunătățit viața omului și a dus la o dezvoltare mai rafinată în domeniile social, politic și religios.

„Tot ceea ce este important pentru civilizație” — spune Carpenter — „s-a petrecut înainte de 1914”. Dezvoltarea agriculturii, înălțarea și declinul Imperiului Roman, revoluția industrială au fost unele dintre cele mai bune fenomene care s-au întâmplat în lumea noastră, dar numai pâna acum circa o suta de ani, când activitățile omului au început să distrugă planeta, consideră sursa citată de thewestsidestory.net.

Profesorul Carpenter și echipa sa de cercetatori au examinat problema încălzirii globale datorate emisiilor de carbon și impactul acesteia, modul în care aceasta afectează creșterea nivelului mărilor și pierderea diversității, printre altele. Ei au descoperit că „noi, oamenii, am determinat schimbarea amplă a ciclurilor naturale ale azotului și fosforului mult mai mult decât oricare alt fenomen”, creșterea fiind de ordinul a 200 până la 300 la sută.

Spre deosebire de aceasta, creșterea carbonului a fost de numai 10-20 la sută, însă a stârnit o adevărată zarvă în privința climei, a mai spus sursa citată.

Cercetătorii au declarat că folosirea fosforului și azotului artificial pentru sporirea producției agricole în SUA nu este necesară pentru că pământul conține deja o bogăție de substanțe nutritive care favorizează recoltele-record. Folosirea excesivă a acestor elemente pe terenuri unde ele sunt deja abundente are un impact asupra planetei Pamânt, determinând incapacitatea ei de a susține viața dincolo de limitele planetare.

Întrucât fosforul și azotul nu au o distribuție egală în sol, concentrația este mai bogată în Statele Unite decât în Africa. De aici și problemele pe care le au africanii în producerea hranei fără sprijinul îngrășamintelor artificiale. „Sunt unele părți ale lumii care sunt suprapoluate cu azot și fosfor, precum și alte părți unde oamenii nu dispun de cantitățile necesare pentru a produce hrana de care au nevoie”, spune savantul.

Sfatul său este ca proprietarii fermelor de tip industrial să reducă folosirea nesabuită de îngrășaminte fosfatice sau azotoase pentru că astfel ei dezechilibrează ecosistemul. „S-ar putea ca civilizația umană să trăiască și în alte condiții decât cele din holocen, dar acest lucru n-a fost încercat pâna acum. Noi știm că civilizația poate supraviețui în condiții de holocen și tocmai de aceea pare rezonabil să încercam să menținem aceste condiții”, a mai spus Carpenter, citat de thewestsidestory.net.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
”Credeam că va fi pentru tot restul vieții”. Alina Sorescu, confesiuni emoționante despre căsătoria cu Alexandru Ciucu
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a recunoscut totul: „Sunt dependent de fiole!”
Fanatik.ro
Călin Georgescu rupe tăcerea după pierderea alegerilor: „Mă rog pentru Nicușor Dan!” Ce spune despre George Simion
Capital.ro
George Simion, blocat total după alegeri. A primit astăzi verdictul. Are interdicție
Playtech.ro
Pensionarii pot avea coasiguraţi? Ce spune legea în 2025
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Mesajul ferm al ministrului Daniel David pentru diaspora care amenință că vine să-și ia țara înapoi
wowbiz.ro
„Vai și amar de voi, sunteți niște terminate” Culiță Sterp TUNĂ ȘI FULGERĂ, după ce soția lui a fost criticată în urma imaginilor de la botez. Ce mesaj ȘOCANT a transmis
Spynews
Trei zodii protejate de divinitate. Totul va merge în viața lor așa cum își doresc
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, în proces cu fiul ei cel mare! Vedeta s-a prezentat în instanță fără avocat : ”Nu am apărător, o să văd ce fac”
Evz.ro
Televiziunea care a dat lovitura de alegeri. Audiențe uluitoare
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
kanald.ro
Cine este Daniela, românca de 48 de ani, găsită moartă în propria casă, în Italia. Ce spun autoritățile italiene despre decesul ei
Cancan.ro
Curs valutar 19 mai 2025. Cât a ajuns să coste 1 euro, după ce Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu: Se termină! Lovitură după ce George Simion a pierdut alegerile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Ce a postat Mădălina Ghenea în ziua în care noua iubită a milionarului Grigor Dimitrov, fostul partener al româncei, a scris că adoră „fiecare centimetru” din el
stirilekanald.ro
Mămica a doi copii, răpită din fața casei și abandonată într-o mașină în flăcări. Mesajele cumplite pe care le-a primit soțul de la răpitori
Mihai Voropchievici, Horoscop Runic pana pe 26 mai 2025. Racii vor sustine o mica batalie, Scorpionii se afla pe o pojghita de gheata, Capricornii sunt marii castigatori
MediaFlux
Prima reacție oficială de la Kremlin după alegerile prezidențiale din România! Rusia nu renunță la Călin Georgescu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Plăţile cu unghia pe post de card bancar devin realitate într-un stat UE, de luna viitoare