Reacţia PNL, după decizia CCR privind Legea Big Brother 2: Nu este o surpriză

Co-președintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că decizia CCR în privința legii privind securitatea cibernetică nu este o surpriză.

21 ian. 2015, 13:28
Reacţia PNL, după decizia CCR privind Legea Big Brother 2: Nu este o surpriză

„Pentru mine nu este o surpriză. Am făcut această sesizare nu pentru că grupul PNL nu și-ar dori să existe garantată securitatea cetățenilor din România, nu pentru că nu ținem cont de contextul internațional și regional în care se află astăzi România, ci am făcut-o pentru că suntem convinși că putem oferi garanții constituționale și pentru dreptul la viață privată și pentru corespondența privată, putem oferi în mod egal garanții constituționale pentru absolut toate drepturile fundamental”, a precizat Alina Gorghiu.

Liderul PNL  a susținut că decizia CCR confirmă „modul” în care s-a desfășurat dezbaterea în Parlament, arătând că proiectul privind securitatea cibernetică a trecut tacit de Camera Deputaților.

Astăzi am luat în discuție poziția politică pe care PNL o va avea la momentul în care se va discuta pachetul legilor pe securitate și vreau să vă spun că avem toată disponibilitatea să ne așezăm la dialog cu tot ce înseamnă factori de decizie — Parlament, Guvern, servicii de informații—, toți cei care au un punct de vedere pe aceste legi sunt bineveniți, noi vom fi acolo, le vom discuta și vom avea grijă să îndeplinească aceste legi criteriul pe care vi l-am spus: garanții că drepturile fundamentale ale cetățenilor din România nu sunt încălcate indiferent despre ce drept vorbim și atunci o să avem un consens, legea va fi elaborată, va trece de votul Parlamentului și nimeni nu o va contesta.

CCR: Legea securităţii cibernetice este neconstituţională. Nu a avut avizul CSAT

Nu cred că o lege de asemenea amploare trebuie discutată într-un astfel de moment emoțional, ci va trebui discutată foarte riguros și foarte pragmatic, pentru că altfel ne vom afla în aceeași situație”, a spus Gorghiu.

Ea a subliniat că în cazul accesului la astfel de date este necesară o autorizație de la un judecător pentru a garanta că nu este afectată viața unui cetățean.

Curtea Constituțională a decis miercuri că este neconstituțională Legea privind securitatea cibernetică, unul dintre motive fiind lipsa avizului CSAT.

În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de deputații PNL și a decis că legea este neconstituțională în ansamblul ei, reținând că întreg actul normativ suferă de deficiențe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerență, claritate, previzibilitate, precum și sub aspectul respectării procedurii legislative prin lipsa avizului CSAT, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin. (5) din Constituție, care consacră principiul legalității, și a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuțiile Consiliului Suprem de Apărare a Țării.