Klaus Iohannis cheamă partidele la a doua rundă de CONSULTĂRI. Tema: reforma electorală

Klaus Iohannis, preşedintele României, a transmis oficial invitaţia partidelor politice de a participa, miercurea viitoare, la seria de consultări de la Cotroceni legate de priorităţile legislative ale sesiunii parlamentare ce stă să înceapă.

23 ian. 2015, 10:11
Klaus Iohannis cheamă partidele la a doua rundă de CONSULTĂRI. Tema: reforma electorală

„Pe agenda discuțiilor se vor afla mai buna organizare a votului in străinătate, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Calendarul consultărilor este următorul:
• ora 10.00 – Partidul Social Democrat;
• ora 11.00 – Partidul Naţional Liberal;
• ora 12.00 – Uniunea Naţională pentru Progresul României;
• ora 14.00 – Partidul Conservator;
• ora 15.00 – Uniunea Democrată Maghiară din România;
• ora 16.00 – Grupul parlamentar al Minorităţilor Naţionale;
• ora 17.00 – Partidul Poporului – Dan Diaconescu.

Ca şi la primele consultări, pe tema bugetului Apărării, PMP şi PLR nu au fost chemate la consultări. 

Organizarea eficientă a votului în diaspora, finanțarea campaniilor electorale și a partidelor politice, cât și accelerarea procedurilor privind ridicarea imunității parlamentare sunt câteva dintre temele de interes pentru cetățenii României. Am invitat săptămâna viitoare partidele și formațiunile politice din Parlamentul României la consultări pe aceste teme, în contextul stabilirii priorităților legislative pentru următoarea sesiune parlamentară„, a scris, şi pe Facebook, Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, la joi, că va chema partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări în ceea ce priveşte reforma legislaţiei electorale.

Klaus Iohannis a apreciat că reforma electorală este necesară ca parte a reformei clasei politice, făcându-se deja paşi importanţi în această direcţie imediat după alegerile prezidenţiale. „Alegerile au arătat că trebuie un altfel de politică, nu doar un om care face o altfel de politică. Foarte mulţi politicieni au înţeles deja acest lucru. O reformă a clasei politice se face din interiorul partidelor. Vă amintiţi că acea blestemată lege a amnistiei a fost respinsă de Parlament imediat după alegeri, iar Parlamentul a autorizat pe bandă rulantă cererile justiţiei. Însă reforma partidelor înseamnă să se distanţeze şi de colegii care nu ajută la reforma partidului şi care aduc prejudicii de imagine”, a declarat Iohannis.

Acesta crede că după reforma partidelor ar trebui să urmeze reforma Parlamentului prin schimbarea legislaţiei electorale. „Toată lumea e de acord că Parlamentul e prea mare. Concluzia: avem nevoie de un Parlament mai mic, mai eficient care să recreeze încrederea într-o instituţie fundamentală. Am invitat partidele la consultări în zilele următoare exact pe această temă: să vedem ce pachete legislative propun partidele, Spre exemplu, eu cred că trebuie să se lucreze la Codul Electoral„, a spus preşedintele.

El a evitat să spună care ar fi cea mai bună variantă de sistem electoral pentru România susţinând că este nevoie să se ajungă la o soluţie consensuală după consultări. De asemenea, Iohannis s-a pronunţat pentru reluarea subiectului regionalizării şi descentralizării, însă este nevoie de consultare amplă pe această chestiune înainte de adoptarea unor soluţii.

Nu în ultimul rând, Iohannis s-a pronunţat şi pentru o modernizare a Constituţiei. „Este obligatorie pentru că anumite lucruri care există de facto nu sunt prinse în Constituţie (…) Am avut situaţii complicate şi toată lumea a învăţat ceva. Ar fi păcat ca lucrurile învăţate cu mari sacrificii să nu fie incluse acolo”, a mai spus Iohannis.