Cristian Diaconescu avertizează: Există pericolul ca un partid radical să câştige puterea

Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiţiei, susţine că, aşa cum s-a întâmplat în Grecia, cazurile de corupţie din ultima perioadă riscă să creeze "un efect de respingere a clasei politice". Preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară avertizează că un partid radical, cu un lider carismatic ar putea profita de situaţie pentru a prelua puterea. 

06 feb. 2015, 13:58
Cristian Diaconescu avertizează: Există pericolul ca un partid radical să câştige puterea

Întrebat la RFI despre implicaţiile politice ale cazurilor de corupţie din ultima vreme, Cristian Diaconescu a răspuns:

 „Dacă mă întrebaţi de semnificaţiile politice, având în vedere că discutăm despre sume foarte mari de bani, discutăm de persoane publice numeroase, care la un moment dat au condus România şi care au pus proiecte în aplicare în această ţară, se poate crea un efect care, încă o dată, nu este nici pe departe imputabil instituţiilor statului, dar la care ar trebui să se gândească mai ales partidele politice: este un efect de respingere a clasei politice. Acest lucru s-a întâmplat în Grecia şi este pe cale să se întâmple în Spania.

În Grecia, după regimul coloneilor, trei familii nu numai politice, familii în sensul juridic al cuvântului, au condus viaţa economică, au condus viaţa politică, practic au împărţit puterea în Grecia, poporul s-a revoltat şi pe fundalul unei crize economice, cetăţenii greci au adus la putere o structură politică protestatară.

Nimic nu spune că şi în România un astfel de proces se poate întâmpla. Repet, mi se pare un pericol extrem de serios, un partid radical-naţionalist, cu pretenţii de suveranitate exclusivă şi având un lider carismatic poate câştiga puterea, moment în care situaţia o poate lua într-o direcţie pe care astăzi nu o putem prefigura”, spune Cristian Diaconescu.

Fostul ministru al Justiţiei avertizează că Occidentul şi-ar putea revizui poziţia faţă de România, în contextul înmulţirii cazurilor de mare corupţie.

„Am mai auzit şi teoria că astăzi când vorbim nu se poate pune problema să avem dificultăţi înăuntrul Alianţei Nord-Atlantice. Au fost unii care m-au şi insultat, spunând că s-ar putea ca în cinci ani însă să devenim indezirabili.

Dacă ne închipuim, poate cu o oarecare lipsă de bun simţ, că în România indiferent ce vom face, vom fura, vom distruge instituţiile statului, vom vulnerabiliza sistemele de securitate sau vom aduce nivelul de trai al cetăţenilor într-o zonă cât se poate de dificilă, vor veni alţii să ne apere în caz de pericol, deci o vă spun sincer, sunt stupefiat să văd că tratăm cu foarte mare simplism o situaţie în care ne aflăm astăzi nu din vina noastră şi aici mă refer la criza ucraineană, aici mă refer la evoluţiile structurilor Statului Islamic, evoluţii teroriste clare, noi însă ne permitem la Bucureşti să nu băgăm în seamă aceste demersuri, spunând că iată, astăzi NATO îşi face comandament în România, deci totul este în regulă, noi putem să ne vedem de ale noastre. Nu aceasta este realitatea, iar cei care au contacte cu partenerii noştri ştiu acest lucru şi îi chem, fiind şi lideri de partid unii dintre ei, să fie cât se poate de responsabili în ceea ce priveşte soarta României”.