Şefa Institutului Cultural Român de la Paris a demisionat în urma scandalului invitaţiilor jignitoare

Directorul Institutului Cultural Român de la Paris, Yvette Fulicea, a demisionat din funcţie în urma scandalului invitaţiilor transmise alături de adnotări jignitoare. Demisia sa a fost acceptată de preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), se arată într-un comunicat al ICR.

RomaniaTV.net
13 feb. 2015, 13:50
Şefa Institutului Cultural Român de la Paris a demisionat în urma scandalului invitaţiilor jignitoare

Demisia lui Yvette Seraphina Ivona Fulicea vine după ce preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, a propus marţi declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al ICR de la Paris.

„Institutul Cultural Român a luat act de concluziile discuţiei pe acest subiect din cadrul Biroului Permanent al Senatului României de luni, 9 februarie a.c., cât şi de propunerile Comisiei de Politică Externă a Senatului de marţi, 10 februarie a.c. În urma dialogului purtat cu preşedintele Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Institutului Cultural Român, domnul Lilian Zamfiroiu, în conformitate cu Art. 18, aliniat (3) din Legea nr. 356/2003 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului Cultural Român, republicată, a propus marţi, 10 februarie a.c., declanşarea procedurii de revocare din funcţia de director al Institutului Cultural Român de la Paris a doamnei Yvette Seraphina Ivona Fulicea”, informează ICR într-un comunicat de presă. 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus de urgenţă, în urma finalizării cercetărilor interne, încheierea misiunii permanente la Ambasada României din Franţa a diplomatei responsabile de incidentul de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă ale acesteia cu Ministerul Afacerilor Externe. 

„În urma finalizării investigaţiilor efectuate la nivelul MAE de către Corpul de Control şi Evaluare Diplomatică, a fost confirmată responsabilitatea celor două persoane cu privire la incidentul produs la Paris. În consecinţă, în cazul diplomatei din cadrul ambasadei României de la Paris, în urma finalizării cercetării interne, ministrul afacerilor externe a dispus de urgenţă încheierea misiunii permanente la Ambasada de la Paris, precum şi încetarea detaşării şi a raporturilor de muncă cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arată într-un comunicat al Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Scandalul a izbucnit după ce scriitorul Radu Portocală, fost președinte ICR din Paris, a dezvăluit public că a primit un e-mail cu lista invitaților la această recepţie, în care apăreau comentarii ofensatoare la adresa unor invitaţi, cum ar fi „indezirabil” sau „scârbos”.