Un an de la misterul dispariţiei avionului malaezian deasupra Oceanul Indian. Ce s-a întâmplat cu el, de fapt

Dispariţia avionului MH370 al companiei Malaezia Airlines, la 8 martie 2014, continuă să stârnească controverse. Duminică se împlineşte un an de când avionul malaezian cu 239 de oameni la bord a dispărut fără urmă. Aeronava, care efectua o cursa de la Kuala Lumpur la Beijing, a fost căutată de echipaje din zeci de ţări, însă în zadar. Între timp, premierul australian a anunţat joi că în mod clar nu se poate prelungi căutarea la nesfârşit". În lipsa unor ipoteze clare, misterul dispariţiei avionului malaezian a dat naştere multor teorii ale conspiraţiei. 
Romania TV
08 mart. 2015, 09:21
Un an de la misterul dispariţiei avionului malaezian deasupra Oceanul Indian. Ce s-a întâmplat cu el, de fapt

Deşi a trecut un an de la dispariția zborului MH 370 al companiei Malaysia Airlines, aceasta rămâne în continuare o enigmă. În pofida faptului că au fost demarcate cele mai ample căutări din istoria aviaţiei, avionul cu 239 de oameni la bord parcă “s-a evaporat”.

La nicio oră după ce decolase de la Kuala Lumpur, contactul cu piloţii s-a înrerupt. Ultimele cuvinte ale echipajului au fost: “noapte bună! 370 malaezian”.

Datele zborului rămân în continuare incerte, vorbindu-se iniţial de două arcuri, unul care se întinde spre nord, în Asia Centrală, iar celălalt care se întinde spre sudul Oceanului Indian, unde au fost apoi concentrate operaţiunile de căutare. Deși datele transmise de sateliţi sunt inexacte, Oceanul Indian a fost identificat ca fiind zona cea mai probabilă de prăbuşire a avionului.

Căutările s-au concentrat în primă instanţă pe ruta programata a avionului, ca mai apoi acestea să fie mutate din Marea Chinei de Sud spre Strâmtoarea Malacca, apoi spre o zonă din sudul Oceanului Indian.

După îndelungi căutări la suprafaţa apei, eforturile de căutare sau mutat în ultimul an spre cercetarea fundului oceanului. Costul total al acestor căutări ar putea ajunge la câteva sute de milioane de dolari, scrie presa străină.

În acest caz există mai multe întrebări care nu şi-au găsit răspunsul: de ce a dispărut avionul de pe radare, de ce a continuat să zboare timp de şapte ore după aceea, a fost un act premeditat sau o defecţiune, a fost chiar căpitanul aeronavei autorul unui atac sinucigaş sau o încercare eşuată de deturnare din partea unor terorişti?

Teorii despre dispariţia avionului Malaysia Airlines

Misterul din jurul acestei dispariţii a alimentat o serie de teorii conspiraţioniste. De la argumente ştiinţifice până la cele mai bizare ipoteze, toate teoriile iau în considerare faptul că lipseşte o piesă din puzzle.

 Tim Clark, directorul companiei aeriene Emirates Airlines şi-a exprimat în noiembrie îndoiala cu privire la transparența autorităților malaeziene. Potrivit acestuia, unele informaţii sunt ţinute secrete, însă Guvernul malaezian a negat ferm acest lucru.

Printre cele mai populare teorii privind dispariţia aeronavei se numără deturnarea avionului, altele o posibilă eroare tehnică sau de pilotaj. Alte scenarii merg însă mult mai departe, de la ideea că ar fi fost doborât în mod accidental, sau că zborul MH370 ar fi de fapt avionul MH17 doborât în iulie în Ucraina. Altele merg până la varianta conform căreia avionul a fost răpit de extratereştri sau de talibanii din Pakistan pentru a fi folosit ulterior în scopuri teroriste.

Autorul cărţii „Cursa MH370 Misterul”, Nigel Cawthorne, a scris că avionul ar fi putut fi doborât accidental în timpul unor exerciţii militare comune americano-thailandeze, în Marea Chinei de Sud.

De o părere asemănătoare este şi fostul director al companiei franceze Proteus Airlines, Marc Dugain. El consideră însă că aeronava ar fi putut fi doborâtă intenţionat de armata americană, de teama unui atentat asemănător celor de la 11 septembrie, care viza baza navală a SUA din insula Diego Garcia, situată în Oceanul Indian.

Jeff Wise, fostul pilot şi expert CNN crede însă că avionul ar putea fi intact şi s-ar afla în Rusia, după ce ar fi aterizat în Kazahstan în cadrul unui complot orchestrat de ruşi.  Inițiativa ar fi fost a lui Vladimir Putin pentru a intimida Occidentul în contextul crizei ucrainene ori pentru a contacta un pasager sau a prelua un obiect ascuns de la bordul avionului.

O teorie similară are şi un locotenent-general american în rezervă. Acesta a lansat ideea că avionul ar fi fost deturnat de talibani şi dus în Pakistan, pentru a fi folosit la transportul armelor de distrugere în masă, necesare unui atac asupra Israelului. Ideea a fost susţinută de patronul de presă Rupert Murdoch, care a scris pe Twitter: „Poate nu prăbuşit, ci furat, efectiv ascuns, poate în Pakistan, ca ben Laden”.

O altă teorie a conspiraţiei relevă faptul că avionul MH370 ar fi de fapt cursa MH17, aparţinând tot companiei Malaysia Airlines, care a fost doborâtă în estul separatist al Ucrainei la 17 iulie 2014.

Totuşi, una dintre cele mai ciudate teorii este că avionul ar fi fost răpit de extratereştri. În acest sens, un sondaj CNN/ORC International efectuat la două luni după dispariţia avionului malaezian a arătat că aproape 10% dintre americani cred că extratereştri sau fiinţe dintr-o altă dimensiune au fost implicate în acest caz.

Cert este că orice s-ar fi întâmplat cu avionul, rudele victimelor rămân neconsolate. Ele aşteaptă să primească un răspuns.

Cu toate acestea, cazul de faţă a favorizat punerea în aplicare a unor măsuri suplimentare pentru a reduce riscul dispariţiei unui avion. Australia, Indonezia şi Malaysia au anunţa că vor testa o nouă metodă de urmărire a curselor de lung curier după dispariţia zborului MH370. Sistemul va permite urmărirea avioanelor la fiecare 15 minute, faţă de 30-40 de minute în prezent.

Cazuri precedente similare în aviaţie

În 1962 un avion a companiei americane Flying Tiger Line, închiriat de armata SUA, a dispărut între insulele Guam și Filipine cu 107 persoane la bord. Soarta lui rămâne în continuare necunoscută.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică