Ziua Mondială a Apei celebrată la Staţia de Tratare Arcuda

Joi, 19 martie, Apa Nova Bucureşti a celebrat în avans Ziua Mondială a Apei, care se serbează în fiecare an în data de 22 martie, printr-o vizită la Staţia de Tratare și Producție a Apei Potabile de la Arcuda.
Romania TV
19 mart. 2015, 14:49
Ziua Mondială a Apei celebrată la Staţia de Tratare Arcuda

Invitaţii, 50 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor şi ai Facultăţii de Hidrotehnică, ambele din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, precum şi 35 de studenţi ai Universităţii Ecologice, au fost pentru o zi oaspeţii Uzinei Arcuda.

Cu ocazia evenimentului, a fost inaugurat un tur de vizitare a celor trei habitate incluse în Directiva Habitate – Rețeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000. Începând cu această dată, grupurile de elevi și studenți interesate de acest subiect pot solicita societății Apa Nova București programarea și organizarea unui astfel de tur de vizitare.

În perioada 2012-2013, un grup de şase specialişti de la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică), Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică) şi Asociaţia Grădinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sârbu,  a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucureşti, pentru inventarierea şi evaluarea diversităţii biologice din perimetrul staţiei Arcuda. Rezultatele acestui studiu au dezvăluit o diversitate remarcabilă a florei (354 de taxoni), a vegetaţiei (10 tipuri de comunităţi vegetale) şi a faunei (108 taxoni), dintre toate acestea detaşându-se speciile cu valoare conservativă. Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică submersă şi emersă, vegetaţie higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile şi amfibieni.

“Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de către Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent.” a declarat coordonatorul studiului Prof. dr. Anca Sârbu.

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversităţii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea în toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (plantă European protejată), numită popular papură, din zona filtrelor vechi, în zona de la capătul predecantorului. Pentru că în zona filtrelor vechi erau programate lucrări de reabilitare, singura populaţie de Typha minima din perimetrul staţiei Arcuda, trebuia relocată într-un loc mai sigur, fapt ce s-a şi întâmplat prin sprijinul direct al conducerii şi al angajaţilor de la Apa Nova București.

Prin acțiunile sale, Apa Nova București contribuie la protejarea biodiversității și reducerea la minimum a impactului activităților sale asupra mediului înconjurător.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Uranus intră în Gemeni. De luni, 7 iulie, de la ora 8 dimineața, patru zodii sunt binecuvântate, lucruri fabuloase se întâmplă în viața lor
Capital.ro
A murit cea mai iubită actriță! S-a stins la doar 42 de ani: Era cel mai frumos suflet
Playtech.ro
Anunţul momentului! Când se termină valul de caniculă extremă. România este sub cod roşu, aerul este irespirabil
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Ciorba de salată cu slănină afumată. Rețetă din Ardeal
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Ana din Sibiu luase 9,40 la BAC la Limba Română, dar a făcut contestație. Cu ce notă s-a trezit apoi
Playsport.ro
O Dacie cât un apartament: Adevărul despre lupta românilor de rând pentru o mașină în...
Capital.ro
Obligatoriu pentru șoferii care au peste 70 de ani. Se dă un nou test pentru a obține permisul de conducere
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Anunț important pentru românii care plătesc cu bani cash!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alertă Covid! Noua variantă „super-contagioasă Frankenstein” s-a multiplicat de patru ori în doar o lună