Codul Fiscal a fost aprobat în şedinţă de Guvern. Vezi MODIFICĂRILE FISCALE

Proiectul de Cod Fiscal a fost aprobat în cadrul şedinţei de Guvern de miercuri. Proiectul prevede măsuri de relaxare fiscală a căror intrare în vigoare este eşalonată pe mai mulţi ani.
Filip Stan
25 mart. 2015, 11:21
Codul Fiscal a fost aprobat în şedinţă de Guvern. Vezi MODIFICĂRILE FISCALE

Potrivit sintezei Codului dată publicităţii de către Guvern, taxa pe valoare adăugată va fi redusă de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016. În momentul de faţă, România este a cincea ţară din Uniunea Europeană ca nivel al TVA, după Ungaria, Danemarca, Croaţia şi Suedia, motiv pentru care frauda fiscală din TVA reprezintă 5,7% din PIB. Tot de la 1 ianuarie 2016, TVA-ul la produsele alimentare de bază şi pentru accesul la evenimente sportive va fi redud la numai 9%.

Impactul bugetar al acestor măsuri va fi în anul 2016 o reducere a încasărilor cu 5,5 miliarde de lei. Măsurile legate de TVA vor avea ca efecte confirmarea voluntară a contribuabililor, extinderea relaţiilor de piaţă din agricultură şi crearea de noi locuri de muncă, concomitent cu scoaterea din economia neagră a altor joburi.

Un alt set de măsuri vizează contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate. De la 1 ianuarie 2018 va fi redusă contribuţia de asigurări sociale la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%. Reducerile se impun datorită faptului că circa 1,1 milioane de români lucrează în economia ascunsă, iar fiscalitatea ridicată a muncii din momentul de faţă obstrucţionează crearea de noi locuri de muncă.

Guvernul speră că reducerea CAS va duce la o creştere economică de 0,6%, crearea a circa 90.000 de locuri de muncă în anii 2018 şi 2019 şi reducerea evaziunii fiscale.

În al treilea rând, se vor lua măsuri de stimulare a microîntreprinderilor printr-o impozitare mai redusă a profitului acestora. Impozitul pe profit pentru IMM-urile cu un singur salariat va fi de 3%, pentru cele cu doi salariaţi de 1%, iar cele fără salariaţi vor trebui să plătească un impozit pe profit de 3% şi o sumă fixă, de 1530 de lei, trimestrial.

Guvernul vrea să menţină cota unică şi în anii următori. Mai mult, din 2019 va fi redusă la 14%. În acel an, impactul bugetar va fi de 2,56 de miliarde lei care nu vor mai ajungela bugetul de stat, dar banii vor asigura o finanţare suplimentară pentru mediul de afaceri sau vor merge în consumul populaţiei. Se estimează că reducerea va determina apariţia a 50.000 de locuri de muncă noi şi va duce la o creştere a investiţiilor cu 1,1%.

Nu în ultimul rând, din 2016 va fi eliminată taxa de stâlp.

 

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Locul spectaculos din România, ascuns în Munții Retezat, pe care trebuie să-l vizitezi neapărat. Nu oricine poate să ajungă aici
Capital.ro
Putin cutremură planeta. Anunț ISTORIC la Moscova: Să fie conștienți cu ce se joacă
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Vestea momentului! Se acordă 2 zile libere în plus pentru o categorie de români!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Marii favoriți la Primăria Capitalei. Câți bani puteți câștiga, dacă pariați
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Ipoteză terifiantă în cazul morții Raisei, copila dispărută din Dolj și găsită fără suflare într-o râpă! Localnicii din zonă spun că ar fi fost spânzurată
Capital.ro
S-a decis interdicție totală în România. Nimeni nu mai are voie din 9 iunie, ora 07:00
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Se dau 500 de lei de la STAT! Trebuie completată o banală hârtie
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'