S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Funcţia de procuror-şef al DIICOT este vacantă de când Alina Bica a fost arestată într-un dosar de corupţie privind retrogedări ilegale, iar dintre cei şase care au depus dosare pentru a prelua postul, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a ales să-l propună pe Daniel Constantin Horodniceanu, în prezent procuror-şef al DIICOT Iaşi.
Ionela Marcu
09 apr. 2015, 17:05
S-a găsit înlocuitor pentru Alina Bica. Daniel Horodniceanu, propus pentru şefia DIICOT

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a trimis, joi, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) recomandarea sa privind numirea în fruntea DIICOT a lui Daniel Constantin Horodniceanu.

Horodniceanu a fost ales de Cazanciuc dintre cei şase procurori care au depus dosarul pentru şefia DIICOT datorită celor 16 ani vechime în funcţia de procuror, dintre care în şase ani a ocupat funcţii de conducere. Alt capitol la care Horodniceanu s-a evidenţiat în raport cu contracandidaţii săi a fost cel al experienţei manageriale dobândite ca procuror-şef al DIICOT Iaşi, funcţie pe care a ocupat-o în două rânduri, în perioadele 2006-2009 şi 2012-2015. În mandatele sale, DIICOT Iaşi s-a remarcat prin numărul foarte mare de arestări şi percheziţii care au dus la destructurarea unor reţele de contrabandă cu tutun la graniţa dintre România şi Republica Moldova.

Procurorul Daniel Horodniceanu, în vârstă de 41 de ani, este formator în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii în probleme de etică şi deontologie profesională a magistratului, formator în domeniul ascultării copilului în cadrul procedurilor judiciare, precum şi în domeniul protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane.

Potrivit Ministerului Justiţiei, el a participat la numeroase forme de pregătire profesională organizate în ţară şi în străinătate. Horodniceanu a absolvit cursuri postuniversitare în domeniul dreptului penal, al eticii şi deontologiei profesionale a magistraţilor, protecţiei victimelor infracţiunilor de violenţă şi trafic de persoane, infracţionalităţii informatice, consolidării capacităţii sistemului judiciar din România de a face faţă noilor provocări legislative şi instituţionale. El este autor al unor articole de specialitate juridică.

Traseul profesional al lui Daniel Horodnieanu a început în 1998, la Consiliul Judeţean Iaşi, unde a ocupat un post de consilier juridic, între lunile august şi decembrie. Din ianuarie 1999 a devenit procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni, post pe care l-a ocupat aproape un an şi jumătate, înainte de a ocupa posturi similare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Paşcani şi la Iaşi.

În noiembrie 2005 a devenit procuror DIICOT Iaşi, iar după numai un an a ajuns procuror-şef al Biroului Teritorial. După încheierea mandatului de trei ani a revenit pe postul de procuror la DIICOT Iaşi, iar în 2012 a obţinut un nou mandat la conducerea instituţiei.

În toţi anii de activitate la Ministerul Public, în evaluările periodice, acesta a obţinut calificativul de „foarte bine”. Este specializat, printre altele, în audierea copiilor în procedurile judiciare şi în combaterea şi înţelegerea fenomenului traficului de femei în Europa.

Contracandidaţii lui Daniel Horodniceanu la şefia DIICOT au fost adjunctul procurorului şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cea care asigură interimatul postului de şef al DIICOT, Nicolae Lupulescu, procuror militar şef adjunct secţie în cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, din Direcţia Naţională Anticorupţie, Adrian Glugă, procuror şef al DIICOT Craiova, Ioana-Bogdana Albani, procuror şef în cadrul Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, de la Structura centrală a DIICOT şi Cătălin Laurenţiu Borcoman, şeful DIICOT Braşov.

Conform legii, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM, principalele criterii de eligibilitate fiind o vechime de minimum zece ani în funcţia de judecător sau procuror. Mandatul de procuror-ef al DIICOT este de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
De ce indică, de fapt, Waze o viteză diferită față de cea pe care o are mașina. Mulți șoferi nu știu
Capital.ro
Taxa obligatorie în România. Șoferii trebuie să achite neapărat. NU puteți circula în caz contrar
Playtech.ro
Probleme pentru pensionarii din România. Ce se întâmplă cu pensiile, amânări pentru sute de mii de oameni
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Zodia care are o cumpănă până pe 10 mai 2025. Viața îi pare o cursă fără pauză
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
E ȘTIREA NOPȚII: Diaspora face istorie Surprizele sunt uriașe
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Românii, somați să achite de urgență. Se declară tot. Termen legal 30 mai. NU se poate scăpa de plată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Stare de urgență într-un oraș de la Marea Neagră
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Ce înseamnă exact cuvântul ”președinte”. Un termen cu multe semnificații
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile