Un cuplu din şase este afectat de infertilitate. Rata fertilităţii din România, sub media U.E

Un cuplu din șase este afectat de infertilitate, iar natalitatea a atins un prag scăzut, este îngrijorătorul semnal de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății.
Romania TV
23 apr. 2015, 14:59
Un cuplu din şase este afectat de infertilitate. Rata fertilităţii din România, sub media U.E

Eurostat arată că rata fertilității în țara noastră (conform raportului din 2013, cel mai recent) este de 1,41 copii per femeie, sub media UE28, de 1,55. Psihologii cred, totuși, că acest fenomen mondial, care se acutizează de la an la an, nu are numai cauze medicale, ci, de cele mai multe ori, cauze psihosociale.

Specialiștii consideră că mai mulți factori concură la această rată de fertilitate din ce în ce mai mică, iar viața stresantă, situația economică, vârsta din ce în ce mai înaintată la care femeile aleg să devină mame sunt cauze principale.

“Este necesar ca viitorii părinți să facă analize medicale înainte de a aduce un copil pe lume”

“Când vorbim de infertilitate, vorbim despre viaţa intimă a unui cuplu. Cauzele infertilităţii sunt diferite: feminine, masculine, mixte sau necunoscute. Este necesar ca viitorii părinţi să facă analizele medicale înainte de a aduce un copil pe lume. Există infertilitate provocată de afectarea trompelor, de anovulaţie, din cauza endometriozei. De asemenea, inflamaţiile produse de gonoree, chlamidia, mycoplasma, HPV, etc. prezintă un risc crescut al infertilităţii”, este de părere psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.


Modul de viaţă este foarte important pentru o viitoare mamă

Studiile arată că rata fertilităţii scade în rândul femeilor obeze, celor cu afecţiuni tiroidiene, fumătoarelor, consumatoarelor de alcool, droguri, medicamente. Specialistul afirmă că există situaţii în care, deşi femeia este sănătoasă din punct de vedere fizic, cuplul întruneşte toate condiţiile pentru venirea copilului, femeia nu rămâne însărcinată.  La inseminarea in vitro, sarcina este respinsă de corp.

“Întâlnim în această situaţie femeia care la modul inconştient, din punct de vedere psihologic, refuză să crească, este femeia care face regresie undeva în copilărie şi se comportă ca o fetiţă; iar o fetiţă nu poate fi mamă.Tot în această situaţie sunt femeile care au fost abuzate fizic și emoţional. Rata infertilităţii este crescută şi la femeile “amazoane”. În această situaţie sunt femeile care sunt mai bărbate decât bărbatul din viaţa lor. Infertilitatea din cauze psihoemoţionale are rezolvare în urma psihoterapiei individuale şi de cuplu”, explică psihologul Maria Verdi.

Diferența dintre femeia din Epoca de Aur și femeia modernă din ziua de azi

Psihologul explică, de asemenea, diferențele majore de mentalitate dintre femeile care alegeau să devină mame pe vremea lui Ceaușescu și cele care aleg să devină mame în era actuală.

“În anii socialismului, femeile se căsătoreau la vârste fragede. Până la acea vârstă nu aveau timp pentru a se îngriji de feminitatea lor, de cariera lor. După căsătorie, veneau şi pruncii. Avea loc o dezvoltare şi maturizare emoţională a mamei, în timpul creşterii şi dezvoltării copilului. Creşteau împreună”, affirmă psihologul Verdi.

Ca o comparație, psihologul afirmă că femeia modernă din generația actuală este preocupată de corpul ei, de senzualitatea ei, de libertate, de carieră.

“Ca şi cum ar fi preluat un testament nescris, tinerele femei recuperează libertatea pentru două generaţii, experimentează viaţa cu tot ce conţine ea până către 30 de ani. Maturizarea psihologică ar trebui să se producă la 21 de ani. Femeia implicată în studii de lungă durată acordă mai puţin timp ideii de căsătorie, de famile. Datorită nesiguranţei materiale, finaciare, tânăra generaţie este preocupată de carieră. Un job bun şi sigur presupune stabilitate fizică, financiară, emoţională. Femeia modernă, în mare procent, nu mai este dependentă fizic și material de bărbat. Implicarea în relaţia de cuplu este făcută de cele mai multe ori pentru satisfacerea nevoilor de bază. Faptul că cei doi locuiesc împreună este pentru acomodare, de multe ori pentru reducerea costurilor financiare, nu pentru ideea de căsătorie şi naştere de copii”, declară psihologul Maria Verdi.

Specialistul mai spune că, dacă un cuplu trece testul anilor, apare şi dorinţa de familie şi copil.

“Să nu uităm însă, că după 30 de ani, fertilitatea femeilor scade. Foarte interesant este  faptul că în ultimii ani se face inversare de rol în cuplu. Femeia este cea care preia conducerea, bărbatul este preocupat de administrare. Observăm o masculinizare a femeii, începând de la atitudine, vestimentaţie, comportament. Din punct de vedere hormonal, la analizele medicale făcute, femeile care nu rămân însărcinate, se confruntă cu scăderea hormonilor specifici feminini. În acelaşi timp, sesizăm efeminizarea bărbatului. Chiar în zona fashion este promovat  bărbatul cu trăsături mult feminine. În cuplul în care femeia preia controlul şi ea se ocupă de siguranţa relaţiei, bărbatul nu mai are încredere în el, rezultă diminuarea stimei de sine, tulburările sexuale sunt inerente. Este unul din motivele pentru care vânzările produselor farmaceutice pentru potenţă cresc din an în an. Consumul mărit de suplimente pentru creşterea musculară arată că bărbatul doreşte să-şi reia locul în societate. Acela de „vânător” şi cel care asigură nevoile de bază ale cuplului, familiei”, declară directorul Centrului ReCreation Life.

Psiholog: Fertilitatea nu are legătură cu obezitatea sau cu dietele de înfometare

Psihoterapeutul afirmă că fertilitatea ne duce cu gândul la femeia plină de forme, la cea care hrăneşte pruncii, la femeia senzuală, la femeia care emană prin toţi porii feminitate. Fertilitatea nu are legătură cu obezitatea, nu are legătură cu dietele de înfometare şi cu aspectul de umbră doar pentru că este în trend.

“O femeie trebuie să îşi spună permanent că este femeie. Are grijă de sănătatea ei fizică, are un program de hrană, mişcare, somn. Când nevoile primare sunt satisfăcute, se îngrijeşte de următoarele nevoi: se pregăteşte pentru cariera dorită, se dezvoltă în acelaşi timp pe toate planurile – mental, emoţional, spiritual. O femeie puternică nu este cea care preia rolul bărbatului, puterea femeii vine din interior. Fără agresivitate. Este bine să ştie că nu este în competiţie cu nimeni. Reamintesc că bărbatul din viaţa ei are darul siguranţei, protecţiei, nu este un concurent”, declară psiholog psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life


Psihologul mai spune că viaţa sexuală nu este o ruşine, iar cuplurile au nevoie de îndrumare pentru a preveni  experienţe neplăcute în ce priveşte raportul sexual, bolile sexuale.

“Este necesară educaţia sexuală, pentru a costrui o generaţie fără frustrări dar în acelaşi timp responsabilă. Este necesar să creştem tinerele femei din punct de vedere psihologic la vârsta la care să îşi asume rolul de mamă conştientă şi cu dragostea de care este capabilă o adevărată femeie. Dacă în familie, tema sexualităţii este încă o ruşine, în cadrul terapiei de grup, a terapiei individuale, în cadrul atelierelor pe tema feminităţii, această armonizare şi creştere are loc cu succes. Să nu uităm, atunci când educi o femeie, evoluează întreaga societate”, conchide psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi, directorul ReCreation Life.

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri anticipate în România. Anunțul venit în urmă cu puțin timp: Cel mai sănătos pentru viitorul acestei țări
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Răsturnare de situație. CCR, decizie privind anularea alegerilor din 4 mai
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică