Inițial, mass media făcuse referire la un cargou american, dar ulterior, s-a dovedit că nava aparține companiei daneze Maersk.
Potrivit presei britanice și saudite, vasul comercial ar fi intrat fără permisiune în apele teritoriale ale Iranului. Cargoul a fost escortat către portul Bandar Abbas, pe coasta sudică a Iranului. Potrivit Pentagonului, navele iraniene ar fi fost în număr de cinci.
Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că nava se numește MV Maersk Tigris și se află sub pavilionul Insulelor Marshall. Echipajul cargoului a ignorat inițial navele de patrulare iraniene care i-au cerut să pătrundă mai mult în apele teritoriale, dar în cele din urmă s-a conformat după mai multe salve de avertisment, a declarat col. Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului. Totuşi, el a apreciat că decizia forțelor navale iraniene de a trage focuri de avertisment în apropierea provei navei a fost ‘nepotrivite’ şi a precizat că un distrugător american se îndreaptă spre zona unde s-a produs incidentul. De asemenea, au fost trimise o navă de patrulare americană și avioane de recunoaștere. Potrivit Reuters, nu se știe dacă SUA au vreo obligație în materie de apărare față de Insulele Marshall.
‘La prima vedere pare să fie vorba despre un comportament provocator, dar încă nu cunoaștem toate faptele’, a spus col. Warren.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, MV Maersk Tigris, care nu avea cetățeni americani la bord, se afla în Strâmtoarea Ormuz când s-a produs incidentul.
Avioane americane și distrugătorul USS Farragut au răspuns unui apel SOS al navei capturate și monitorizează în prezent situația, a mai precizat sursa citată.
Potrivit Reuters, care citează date privind monitorizarea navigației, cargoul Maersk Tigris s-ar fi aflat în apropiere de portul Bandar Abbas în jurul orei 15.30 GMT, în condițiile în care destinația sa anunțată era portul Jebel Ali, din Emiratele Arabe Unite.
Contactat de Reuters, administratorul cargoului a refuzat să comenteze despre situația navei. MV Maersk Tigris este operat de compania Rickmers Ship Management din Singapore, care face parte din grupul Rickmers, cu sediul la Hamburg.
Potrivit agenţiei iraniene Tasnim, incidentul nu are o dimensiune politică sau militară.
‘Nu există nicio legătură cu chestiuni politice, ci mai degrabă civile pentru care poate răspunde autoritatea portuară’, a declarat sursa citată de Tasnim.
O altă agenție iraniană, Fars, precizează că nava a fost capturată la solicitarea autorității iraniene maritime și portuare. ‘Nava a fost capturată în baza unui ordin judecătoresc’, a precizat sursa ‘informată’ citată de Fars, referindu-se la dispute între autoritatea portuară și proprietarul navei, care nu este numit.
Echipajul cargoului MV Maersk Tigris, capturat marți de forțele navale iraniene, este format în principal din est-europeni și asiatici, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al companiei Rickmers Ship Management, cu sediul în Singapore, care operează vasul