De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

În special în zilele toride de vară, ai tendinţa să te îndrepţi rapid către sticla de plastic uitată în maşină, în care mai găseşti câteva guri de apă menite să îţi potolească setea nebună. Doar că un astfel de obicei este orice, mai puţin sănătos. Motivul? Substanţele nocive ascunse în atât de răspânditele sticle de plastic care, în urma expunerii la temperaturi ridicate, se scurg în apa din recipient!
Alina Costache
13 iun. 2015, 22:16
De ce nu ar trebui să bei apă din sticle de plastic care au stat la soare

Ambalajele de plastic sunt folosite la o multitudine de produse din comerţ, de la caserole la biberoane şi banalele sticle de apă şi de băuturi răcoritoare. Însă, în ultimii ani, experţii în domeniu au atras atenţia asupra pericolului pe care folosirea excesivă a acestor ambalaje – şi, mai grav, expunerea lor la temperaturi ridicate – îl poate avea asupra sănătaţii.

Testele au arătat că, atunci când plasticul – cel obţinut din polietilenă tereftalat – este expus la temperaturi ridicate (ca în cazul în care o sticlă de plastic este lăsată în bătaia directă a soarelui sau o caserolă de plastic cu mâncare este încălzită în cuptorul cu microunde), substanţele care îl compun se scurg în conţinutul recipientului, fie el lichid ori solid.

Compuşii nocivi din sticlele de plastic

Sticlele de apă pe care le preferăm adesea pentru a înlocui consumul de apă de la robinet ne expun unor pericole nevăzute, dar cât se poate de reale pe termen lung. Mai concret, este vorba despre expunerea la compuşii regăsiţi în materialul plastic care, deşi ajung în organismul nostru în cantităţi infime, în timp riscă să se acumuleze şi să favorizeze o varietate de boli potenţial grave.

Iată-i pe cei mai comuni şi mai periculoşi:

1. Bisfenolul A (BPA)

Bisfenolul A este una dintre cele mai problematice substanţe regăsite în materialele plastice. Fiind un compus organic care imită estrogenul, BPA influenţează sistemul endocrin şi buna sa funcţionare, periclitând şi activitatea creierului, a metabolismului şi a sistemului imunitar.

Un studiu publicat în luna septembrie a.c. şi efectuat de cercetători de la Universitatea din Florida, SUA, a analizat 16 branduri distincte de apă îmbuteliată în recipiente de plastic şi a ajuns la câteva concluzii îngrijorătoare: asemenea sticle, expuse la temperaturi ridicate (de peste 70 grade Celsius), măresc concentraţia de bisfenol A care ajunge în lichidul din recipiente.

2. Ftalaţii

Ftalaţii sunt acei compuşi care conferă elasticitate plasticului – aşa cum se întâmplă în cazul tipului folosit la fabricarea sticlelor de apă. La fel ca BPA, şi ftalaţii sunt disruptori endocrini care, pe termen lung, riscă să aibă efecte nocive asupra ficatului, rinichilor şi sistemului reproducător, atât la femei, cât şi la bărbaţi.

3. Dioxinele

Dioxinele sunt substanţe extrem de periculoase, iar cantitatea acestor compuşi care ajunge în sânge în urma expunerii sticlelor de plastic la soare nu este deloc neglijabilă. În cazul unui consum de apă pe termen lung din recipiente de plastic cu un conţinut ridicat de doxine, rişti să te confrunţi cu dereglări hormonale, boli reproductive, diabet, disfuncţii ale sistemului imunitar, afecţiuni ale sistemului nervos, cancer etc.

DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Declarații răscolitoare despre Mihai Leu. Amănunte neștiute au ieșit la iveală
Fanatik.ro
Destin groaznic! Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de când făcuse nunta! Trei copii au rămas orfani
Capital.ro
Vârstnicii care vor încasa 140 de pensii. Mihai Gâdea, în stare de șoc: Scuipă în ochii românilor!
Playtech.ro
Actul fără de care nu se poate face retrocedarea unui teren, în 2025. Ce spune legea?
DailyBusiness
Știi care este ”vampirul” energetic din casa ta? Te usucă la factura de curent!
Adevarul
Artificiile statului pentru plata unor bugetari de lux: angajați cu leafă la mai multe ministere și indemnizații în multiple Consilii de Administraţie
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Vacanțele românilor, date peste cap de caniculă. Ce se întâmplă la graniță
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
BREAKING NEWS Un motociclist a fost atacat de urs și tras într-o râpă, în Argeș! Bărbatul ar fi murit
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Ilie Bolojan a făcut anunțul mult așteptat
Playsport.ro
Amendă de 1.600 de lei și suspendarea permisului pentru o greșeală banală în trafic. Mare atenție la...
Capital.ro
Înscenare pentru Călin Georgescu? Dezvăluirea care cutremură România: Făcătură
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Este știrea care face înconjurul României. Decizia de ultima oră luată de Nicușor Dan
MediaFlux
Câți bani pierd pensionarii după aplicarea CASS de 10%. Ilie Bolojan a dat un exemplu
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs