Cea mai RECE dimineaţă de 12 iulie din ultimii 50 de ani: 0,9 grade, la Miercurea Ciuc

Duminică a fost cea mai rece dimineaţă de 12 iulie din ultimii 50 de ani, în mai multe localităţi din Transilvania, Muntenia şi Moldova, informează România TV. La Miercurea Ciuc, termometrele au arătat 0,9 grade Celsius.

RomaniaTV.net
12 iul. 2015, 07:20
Cea mai RECE dimineaţă de 12 iulie din ultimii 50 de ani: 0,9 grade, la Miercurea Ciuc

Cea mai scăzută temperatură din țară, din zonele locuite, s-a înregistrat duminică dimineața, la Miercurea Ciuc, unde termometrele au arătat 0,9 grade Celsius.

Meteorologul Nicolae Rusan, de la Centrul Meteo Sibiu, a declarat pentru Agerpres că valoarea de 0,9 grade Celsius s-a consemnat în jurul orei 5,00, după care a început să crească ușor.

Potrivit sursei citate, pe tot teritoriul județului Harghita, în noaptea de sâmbătă spre duminică, s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute, generate de o circulație a aerului rece care a venit din Nord-Nord-Vest.

La Joseni au fost 1,4 grade Celsius, la Toplița s-au înregistrat 1,8 grade, la Bucin s-au consemnat 3,5 grade, iar la Odorheiu Secuiesc au fost 6,7 grade Celsius.

Meteorologul Nicolae Rusan a precizat că astfel de temperaturi scăzute s-au mai înregistrat în Harghita și în alți ani, județul fiind cunoscut pentru vremea mai rece decât în alte zone ale țării.

De altfel, minima absolută a lunii iulie, în Harghita, a fost de zero grade Celsius și s-a consemnat la Miercurea Ciuc în mai mulți ani, începând din 1962 până în 2010.

„Temperatura de un grad de la Miercurea Ciuc reprezintă cea mai rece dimineaţă de 12 iulie din 1961 şi până acum”, a declarat şi meteorologul Gabriela Băncilă.  

Prognozele arată că, în cursul zilei de duminică, vremea va fi predominant frumoasă, temperaturile vor ajunge în Harghita până la 24 grade Celsius, urmând ca luni și marți să se înregistreze precipitații.

CITEŞTE ŞI PROGNOZA METEO. Vremea va fi frumoasă duminică. Ce ne aşteaptă la începutul săptămânii

Meteorologii anunţă pentru zilele următoare  o vreme în general instabilă. Luni, pe arii extinse în Maramureş, Transilvania şi la munte, local în Moldova, Crişana şi Banat vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Vor fi condiţii de grindină, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp.

Marţi, temporar cerul va avea înnorări când se vor semnala averse şi descărcări electrice în Maramureş, Transilvania, în zonele de deal şi de munte, local în Crişana, Moldova, Muntenia, Dobrogea şi doar izolat în restul teritoriului. Cantităţile de apă vor putea depăşi 15 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Vântul avea unele intensificări la munte, în Oltenia şi pe arii restrânse în rest. Temperaturile maxime se vor încadra între 22 in nord si centru şi 31 de grade in sudul Olteniei.