DULCEAŢĂ DE VIŞINE: Secrete de la bunica pentru un desert perfect

O dulceață perfectă de vișine are nevoie, în primul rând, de fructe sănătoase, puțină știință de la mama de acasă și multă pasiune, sau plăcere de a găti. Atunci, cu siguranță, toate dulcețurile, siropurile și compoturile pe care le faci îți vor ieși de minune, a mărturisit, pentru Agerpres, Elisabeta Ecaterina Rus, din Turda, participantă la Târgul 'Produs în Cluj', organizat în premieră în Bihor.
Alina Costache
20 iul. 2015, 10:28
DULCEAŢĂ DE VIŞINE: Secrete de la bunica pentru un desert perfect

Mai mulți meșteșugari și producători autohtoni de alimente din zona Ardealului și-au expus, în perioada 3-5 iulie produsele în cadrul unui târg organizat de Asociația ‘Produs de Cluj’ în parteneriat cu Primăria Oradea și Consiliul Local Oradea, în parcul 1 Decembrie, din centrul municipiului.

‘Prima condiție este ca fructele să fie sănătoase. Vișinele, după ce le scoatem sâmburii, vor lăsa o zeamă. Le punem la foc, până ce încep să clocotească, după care le dăm la o parte, le lăsăm să se mai răcorească și se strecoară. Zeama se folosește pentru sirop, calculând la un litru de zeamă un kilogram de zahăr. Cu miere nu este recomandat pentru că se cristalizează sau fermentează. Siropul cu zahăr se pune în sticle și apoi la sterilizat. Vișinele strecurate, se cântăresc și socotim la fiecare kilogram câte 800 — 900 grame de zahăr, în funcție de cât de acre sunt vișinele. Punem vișinele la fiert și le lăsăm să scadă bine, bine. Când vedeți că are o consistență mai groasă, puneți zahărul și mai fierbeți 15-20 de minute’, relatează Elisabeta Rus.

Producătoarea de dulcețuri subliniază că, de la bun început, niciun fruct să nu fie pus la fiert cu zahăr pentru că își pierde culoarea.

‘Orice fruct să-l fierbeți fără zahăr. Un semn al consistenței și al momentului în care trebuie să adăugăm zahărul — se observă bine mai ales într-o cratiță lată — este când trageți cu lingura și rămâne ca o vale în care se vede fundul vasului. Deja este suficient de groasă compoziția și după ce ați pus zahărul, nu fierbeți mai mult de 15-20 de minute, amestecând continuu. Să vedeți ce frumoase rămân vișinele, o culoare vie, nu devin maro. Dacă fierbeți de la început cu zahăr, și poate greșiți și fierbeți prea mult, atunci se poate carameliza și se întărește în borcan de nu se mai poate scoate’, precizează ea.

La dulcețurile făcute în mod tradițional, conservant nu se pune deloc.

Lăsați vasul pe foc la o flacără foarte mică și începeți să puneți în borcane. Borcanele trebuie să fie spălate și uscate în cuptor, pentru că vor crăpa punând dulceața fierbinte dacă sunt reci. Cu o mănușă de silicon, țineți fiecare borcan. Și capacele trebuie să fie uscate, spălate cu apă cât se poate de fierbinte, ele se usucă dacă le pregătiți mai devreme. Să nu fie nimic ud, nici borcanul nici capacele. După ce ați umplut borcanul, nu de tot, până la marginea unde se îngustează, puneți capacul și răsturnați borcanul cu gura în jos. Să stea așa cam zece minute fiecare. Apoi le întoarceți. Nu se pun la dunstulit, la sterilizat. Ar fi bine să le etichetați, ca să știți anul în care le-ați făcut pentru că rezistă destul de mult timp.

‘Secretul — pe care l-am învățat de la mama mea — este să fie fructele sănătoase și să se lucreze curat și uscat. Etichetă, eu am pus și când nu eram producătoare. Mi-era așa de drag, era o relaxare să scriu luna și anul. Scriam ce conține, desenam fructul. Sunt și etichete autocolante și se pot face și pe calculator’,mărturisește Elisabeta Rus.

Femeia este specialistă nu numai în dulcețuri, oferta ei, în cadrul târgului cuprinzând siropuri din flori de soc, salcâm, cimbrișor, lavandă sau chiar mentă.

„În primul rând, florile trebuie macerate la rece în apă. Ca regulă, la fiecare kilogram de apă se pune unul de zahăr. Se pun la macerat cu jumătate din cantitatea de zahăr în apa necesară și se țin cel puțin cinci-șase zile la macerat ca să își primească aciditatea, dar se poate adăuga și lămâie. După șase zile, se scurge, se adaugă diferența de zahăr, se amestecă la rece până se topește zahărul. Se pune în sticle și la sterilizat normal, ca acasă. De la primul clocot, se ține 15-20 de minute, în funcție de cât de mari sunt sticlele. Pentru socată, ca să iasă bună la gust, să nu fie amăruie, trebuie îndepărtată partea verde de la floare, codițele, tijele, ca să rămână doar florile. Dacă vreți să puneți lămâie, eu recomand să radeți lămâia, așa încât să puneți doar coaja galbenă, deoarece partea albă e amară. Dacă nu-i destul de acru, mai puneți lămâie atunci când puneți diferența de zahăr. Dar lămâie, nu sare de lămâie, dacă vreți ceva natural. Și cu orice floare așa se procedează. Chiar și cu lavanda. Care are un gust puțin amărui. Eu am făcut și o bem seara, cu un pahar de apă, pentru că ne odihnim mai bine’, spune producătoarea.

La compoturi, Elisabeta Rus ne spune metoda personală.

‘Eu pun fructele în borcan, de obicei până la jumătate, pentru că ne place să bem zeama de pe ele, apoi pun cinci linguri de zahăr și câte o cuișoară. Adaug apă până la gulerul borcanului, pun capacul și sterilizez. Dar pe ele le las cam 30 de minute. De obicei, când se vede că au crăpat, este gata. La pere, ca să rămână albe, le curăț, le pun în apă cu sare de lâmâie până le decojesc pe toate, ca să nu se înnegrească prin oxidare, apoi le așez în borcane. Tot cu un fir de cuișoare. Pentru că le dă o aromă deosebită. La gutui, pun foarte puțin scorțișoară. La fructele dulci, nu e nevoie să punem cinci linguri de zahăr, se poate și mai puțin, după gust’ ne-a mai spus Elisabeta Rus.

DailyBusiness
Cum alegi un pepene copt fără să îi dai cep. 6 metode prin care te asiguri că o să ai pe masă cel mai dulce şi mai roşu pepene
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Scandal la Beach, Please! Jandarmii au amendat o trupă celebră pentru limbaj vulgar
Capital.ro
Elena Udrea, devastată. Adio, eliberare din închisoare?! Nu regretă faptele și sfidează justiția
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Tupeul nu are limite! Se dă spor de gen la stat. Bărbații sunt plătiți în plus doar pentru că au o femeie în conducere
Adevarul
Moartea suspectă a ministrului Transportului din Rusia, fisura care zguduie sistemul de putere de la Kremlin
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Românii din fotoliile de lux, chemați la arme. Ce prevede noul proiect de lege
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Detalii de ULTIMĂ ORĂ: unde a fost văzut Emil Gânj, criminalul Andei
Playsport.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Capital.ro
Vârsta de pensionare va crește. Bolojan nu mai are răbdare cu românii: Mai există undeva așa?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Noua listă cu medicamente al căror consum însemnă pierderea carnetului. Ce se întâmplă cu mare parte a analgezicelor
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Producţia de vodcă, în declin. Rușii se dau pe tequila, rom și whisky