Câţiva enoriaşi AU DAT BISERICA ÎN JUDECATĂ după ce aceasta a decis că nu mai au dreptul la ÎMPĂRTĂŞANIE

Enoriașii de la Biserica Sfântul Apostol Andrei din Focșani, împotriva cărora Permanența Consiliului Eparhial de la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancea a dispus măsuri de excomunicare și caterisire, au deschis acțiune în instanță. 

25 iul. 2015, 10:26
Câţiva enoriaşi AU DAT BISERICA ÎN JUDECATĂ după ce aceasta a decis că nu mai au dreptul la ÎMPĂRTĂŞANIE

Dosarul în care au calitate de reclamanți Nela Panaite, Costică Panaite, Romică Gavrilă, Toader Negoiță, Vasile Vintilă, Lucica Vintilă, Moise Bâra, Oancea Emilia și Gheorghe Vasii și prin care s-a solicitat „anulare act administrativ” se află pe rolul Tribunalului Vrancea, la Secția a II-a Civilă și de Contencios Administrativ Fiscal. Pârât în dosar este Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei–Permanența Consiliului Eparhial, scrie monitorulvn.ro.

Citeşte şi Credincioşii excomunicaţi cer ajutorul Patriarhiei. Soţia unuia dintre ei, internată după decizia bisericii

Dosarul a avut deja un prim termen de data de 15 iulie a.c atunci când s-a admis cererea de abținere a judecătorului la care fusese repartizat și s-a dispus o nouă repartizare.

Pe lângă acțiunea deschisă în instanță pe latură civilă, Nela Panaite a depus și o plângere la Parchet, prin care se solicită același lucru. Plângerea a fost trimisă de procurorii vrânceni colegilor de la Curtea de Apel Galați, care au competență să o soluționeze. Faptul că plângerea a fost înregistrată aici și trimisă la Galați, ne-a fost confirmat și de procurorii vrânceni.

„Am depus plângere la Parchet împotriva deciziilor luate de membrii Consiliului Eparhial. Aceasta a și ajuns la Galați pentru că am primit comunicare și așteptăm să vedem ce se întâmplă. De asemenea, am deschis și o acțiune în instanță prin care am solicitat anularea deciziilor. Plângerile sunt făcute împotriva ÎPS Ciprian Cîmpineanu și a membrilor Consiliului Eparhial”, -a precizat Nela Panaite, excomunicată din Biserica Ortodoxă Română.

Dragoș Olteanu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, a spus vineri, că nu are cunoștință despre aceste acțiuni ale persoanelor menționate. „Nu pot face comentarii pe marginea unor astfel de reclamații. Am comunicat la momentul respectiv tot ce a fost de comunicat. Vom vedea ce se va întâmpla. Noi avem consilier juridic care se va ocupa de acestă problemă. Eu personal nu știu nici de plângere și nici de acțiunea în instanță”, a declarat Dragoș Olteanu.

Citeşte şi Decizie ULUITOARE luată de Biserica Ortodoxă Română. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de secole întregi

În luna mai a.c., după o perioadă îndelungată de nemulțumiri legate de „pedepsirea” preotului Giorgică Vatră și trimiterea acestuia la mănăstire pentru o perioadă de 30 de zile, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au luat măsuri drastice în cazul mai multor credincioși, care ar fi avut un „comportament sectar”.

În cazul a trei dintre ei s-a dispus excomunicarea (excluderea) din Biserica Ortodoxă, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei considerând că cei trei sunt „o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”. Ulterior, o persoană dintre cele trei excomunicate a fost iertată.

Măsuri nu au fost dispuse doar față de cei trei, ci și față de alte opt persoane, care au fost canonisite „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia „Sf. Ap. Andrei”. Aceștia din urmă au fost practic opriți de la Sfânta Împărtășanie până când vor face pocăință în fața comunității.