Decizie ULUITOARE luată de Biserica Ortodoxă Română. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de secole întregi

Trei focşăneni au fost excomunicaţi din Biserica Ortodoxă de către Permanența lărgită a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. O asemenea decizie nu a mai fost luată în cadrul Bisericii Ortodoxe Române de sute de ani, fiind o măsură specifică mai mult începutului creştinismului.

RomaniaTV.net
13 mai 2015, 13:52
Decizie ULUITOARE luată de Biserica Ortodoxă Română. Nu s-a mai întâmplat aşa ceva de secole întregi

La ședința din data de 7 mai a Permanenţei lărgite a Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, Nela Panaite, Elena Daniela Baneș și Romică Gavrilă au fost sancţionate pe motiv că „sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”,  din cauza unor declarații făcute verbal și în scris.

Surse bisericești citate de Monitorul de Vrancea susţin că această măsură nu a mai fost luată în Biserica Ortodoxă Română de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creștinism. Totuşi, cei excomunicați au şansa de a reveni în sânul bisericii dacă își cer iertare Arhiepiscopului şi dacă acesta acceptă.

Alte opt persoane au fost canonisite, adică oprite de la Sfânta Împărtășanie, până când vor face pocăință în fața comunității „pentru manifestările lor repetate de contestare a deciziilor luate de Centrul Eparhial”.

Cele 11 persoane au fost sancţionate după ce preotul din Parohia „Sf. Ap. Andrei” a fost transferat, iar în locul său au fost aduşi alţi doi părinţi.