Mecanism de prevenire a conflictului de interese, instituit la nivelul ANI

Guvernul a aprobat, miercuri, un proiect de Lege privind instituirea unui mecanism de verificare ex ante în scopul prevenirii conflictului de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție publică inițiată prin sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), astfel încât aceste conflicte de interese să poată fi înlăturate fără a fi afectate respectivele proceduri.
Ionela Marcu
09 sept. 2015, 12:38
Mecanism de prevenire a conflictului de interese, instituit la nivelul ANI

Proiectul de act normativ propune constituirea, în cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI), a unui sistem informatic integrat pentru prevenirea și identificarea potențialelor conflicte de interese, denumit Sistemul Prevenție, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Acesta va funcționa pe baza datelor din formularele de integritate prelucrate, potrivit legii, de SEAP, în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziție publică. Potrivit proiectului de Lege, mecanismul de verificare ex ante se exercită de către ANI, prin Sistemul Prevenție și activitatea specifică a inspectorilor de integritate, prin raportare exclusivă la persoanele prevăzute în art. 1 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, cu modificările și completările ulterioare.

Autoritățile contractante vor avea obligația de a asigura completarea și actualizarea unui formular de integritate, care face parte din documentația de atribuire, atât înainte de transmiterea spre publicare în SEAP a acesteia, cât și pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractelor de achiziție publică. De asemenea, fiecare autoritate contractantă are obligația de a desemna, prin act administrativ, una sau mai multe persoane responsabile cu completarea, actualizarea sau modificarea formularelor de integritate aferente autorității respective.

Proiectul de Lege instituie termene pentru completarea, actualizarea sau modificarea formularului de integritate în funcție de situații și de momentul procedurii. De exemplu, completarea Secțiunii a II-a a formularului de integritate trebuie făcută în termen de 5 zile de la deschiderea ofertelor, în caz contrar generându-se o alertă în cadrul SEAP, atât către autoritatea contractantă cât și către ANI.

Sistemul Prevenție preia informațiile colectate în mod automat în formularele de integritate din interconectarea cu SEAP și determină emiterea unor notificări privind potențiale conflicte de interese. Dacă, în urma analizei specifice, inspectorii de integritate detectează elemente ale unui potențial conflict de interese, ei sunt obligați ca, în maxim 3 zile lucrătoare de la data primirii completării Secțiunii a II-a a formularului, să transmită avertismentul de integritate emis de Sistemul Prevenție.

Avertismentul de integritate emis de ANI este disponibil prin intermediul SEAP autorităților contractante, precum și autorităților cu atribuții de verificare, monitorizare și control a procedurii de achiziție publică. Totodată, ANI are obligația de a comunica avertismentul, prin mijloace electronice, persoanei responsabile cu completarea, actualizarea sau modificarea formularelor de integritate, care este obligată să-l transmită de îndată persoanei vizate, precum și conducătorului autorității contractante. În sarcina acestuia din urmă intră dispunerea tuturor măsurilor necesare pentru evitarea conflictului de interese.

Neluarea de măsuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necomunicarea măsurilor dispuse, declanșează din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, după finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv la persoanele față de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010.

Proiectul de act normativ face precizarea expresă potrivit căreia lipsa unui avertisment de integritate sau lipsa unei măsuri dispuse de conducătorul autorității contractante ca urmare a emiterii unui avertisment de integritate nu împiedică desfășurarea de proceduri de identificare, evaluare, cercetare și tragere la răspundere – civilă, disciplinară, administrativă, contravențională sau penală – a persoanelor față de care se constată încălcări ale prevederilor legale. De asemenea, proiectul de Lege nu aduce atingere aplicării altor prevederi legale privind prevenirea conflictului de interese, iar procedurile în vigoare de verificare a procesului de achiziție publică sunt și rămân aplicabile.

Proiectul a fost elaborat în cadrul unui Grup de lucru constituit la ANI, grup din care au făcut parte experți din cadrul ANI, Ministerului Justiției, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerului Fondurilor Europene, ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), Unității pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ai Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, ai Agenției pentru Agenda Digitala a României din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și ai Departamentului pentru lupta antifraudă – (DLAF) din cadrul Guvernului României.

Agenția Națională de Integritate a avut în derulare, în perioada 7 decembrie 2013 – 7 iulie 2015, proiectul „PREVENT – Sistem informatic integrat de prevenire a conflictelor de interese în achizițiile publice”. Pe parcursul derulării proiectului, au fost duse la îndeplinire o serie de obiective, printre care implementarea unui Sistem informatic de prevenire a conflictului de interese prin care se urmărește îmbunătățirea furnizării de servicii privind emiterea unui avertisment de integritate autorităților contractante implicate în proiectele cu finanțare europeană în care apar cazuri de conflict de interese, eficientizarea şi creșterea transparenței în comunicarea cu beneficiarii serviciilor publice desfășurate de A.N.I. .

 

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Catastrofă economică pentru România. Explozie în buzunare
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală