Monica Macovei: Klaus Iohannis nu prea s-a ţinut de promisiunile din campania electorală

Monica Macovei a declarat, duminică, că președintele Klaus Iohannis, pe care l-a susținut în turul doi la alegerile prezidențiale, nu și-a ținut promisiunile din campanie.
Ionela Marcu
20 sept. 2015, 17:09

"Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el", a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că "politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți". "Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția", a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

"Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate", a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. "Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari", a explicat Macovei.

"Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)", a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că "asta este viața, așa se întâmplă".

"Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici", a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

„Nu credeam că o să aducă ceva bine niciunul dintre ei (n.r. Victor Ponta și Klaus Iohannis), de aia am intrat în competiție. În turul doi, am vorbit cu Iohannis și a aprobat cele 10 principii. Mai mult nu se ține de ele. De câte ori a promis votul prin corespondență? A susținut în campanie, singur, nu eu am cerut asta, alegerea primarilor în două tururi. Ce a făcut? A promulgat legea cu alegerile din primul tur. Aici se contrazice pe el”, a spus Macovei, la B1 TV.

 

Liderul partidului M10 a mai spus că nu înseamnă să lupți cu corupția dacă spui că „politicienii, ca să nu mai fie corupți au nevoie de bani mai mulți”. „Iartă-mă, te rog, dar pentru mine nu asta înseamnă lupta cu corupția”, a spus Macovei.

Monica Macovei a vorbit şi despre dosarul Turceni-Rovinari, pentru care premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală.

Macovei a spus în 2009 că parlamentarii nu ar trebuii să fie avocați în funcție pentru a nu exista posibilitatea de corupție.

„Când am făcut aceste afirmații publice, la o școală de vară a PNL, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie și avocați în funcție, tocmai pentru că o să facă contracte și cu statul și fiind deputați sau senatori pot să își ia din banii publici. Vroiam să introduc noțiunea de incompatibilitate”, a spus Macovei.

Ea a mai precizat că despre Turceni-Rovinari se scria în presă încă din 2005. „Eu rețin că erau articole în presă din 2005, poate să fie 2007, dar îmi aduc aminte și de un titlu: Cum fac băieții deștepți bani de la Complexele Turceni și Rovinari”, a explicat Macovei.

„Foarte mulți fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor și este ilegal. Cred că își imaginează că nu o să fie prinși. Și Oprescu a continuat când un consilier al lui a fost luat cu puțin înainte (n.r. să ia șpagă)„, a afirmat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că „asta este viața, așa se întâmplă”.

Cu cât ești mai mare în funcție și furtul este mai mic, cu atât este mai grav, pentru că atunci este corupție de sistem, este generalizată. Sumă mică, corupție de sistem. Este deja un mod clasic de a fura din acești bani publici”, a mai spus Macovei.

Premierul Victor Ponta a fost trimis joi în judecată, în stare de libertate, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălarea banilor și complicitate la evaziune fiscală în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar, senatorul Dan Șov a fost trimis în judecată, în control judiciar. 

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc