Coaliţia divizată de restituirea proprietăţilor

Legea restituirii proprietăţilor naţionalizate dezbină Coaliţia. UDMR şi minorităţile nu sunt de acord cu plafonarea de până la 15 la sută a despăgubirilor acordate pentru casele confiscate de regimul comunist. Cele două formaţiuni ameninţă Coaliţia că nu vor vota proiectul de lege atunci când va ajunge în Parlament. Decizia a fost luată în şedinţa Coaliţiei din această dimineaţă.
Romania TV
17 apr. 2012, 09:30
Coaliţia divizată de restituirea proprietăţilor

UDMR pledează pentru restituirea în natură a proprietăţilor naţionalizate şi renunţarea la plafonul de 15%. Motivul principal al opoziţiei Uniunii este faptul că pragul de 15% va face imposiblă restituirea a zeci de mii de imobile deţinute anterior de către Biserica Romano-Catolică maghiară. Grupul minorităţilor naţionale are o obiecţie de principiu, anume că plafonarea cuantumului despăgubirilor constituie o limitare a dreptului la proprietate.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Uniunea nu va vota în Parlament un proiect de lege al Guvernului privind retrocedările imobilelor dacă acesta nu va prevede restituirea în natură.

„Am avut o discuţie lungă în coaliţie despre legea retrocedărilor, Guvernul este pus într-o situaţie dificilă pentru că mai are foarte puţin până găseşte o soluţie conformă cerinţelor de la CEDO şi de aceea are obligaţia de a transmite un proiect de lege coerent în Parlament. Noi am spus că nu putem accepta să scoatem din legislaţie retrocedările în natură şi nu vom vota în Parlament nicio lege, niciun proiect în care nu se regăseşte această posibilitate. Premierul are dreptul de a transmite orice proiect de lege consideră el că este bine, să degreveze Guvernul de această sarcină, dar noi am spus că, dacă în proiectul de lege nu este prevăzută restituirea în natură, noi nu vom vota legea şi vom depune amendamente pentru că în 22 ani aceasta a fost linia pe care noi am urmărit-o, retrocedările în natură. Prin această modalitate, faci dreptate foştilor proprietari şi degrevezi bugetul de stat de la plata despăgubirilor în bani”, a spus liderul UDMR.

La rândul său, preşedintele PDL, Emil Boc, a spus că proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor „nu este un subiect uşor”, că acesta se discută de peste şase luni în coaliţie şi speră ca şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară la rezolvarea acestei probleme „care ţine de România”.

Este posibil ca proiectul de lege privind despăgubirile să fie adoptat de către Guvern în şedinţa de mâine, pentru a se da curs recomandărilor Curţii Europene a Drepturilor Omului. În schimb, UDMR şi minorităţile ameninţă că vor modifica proiectul legii în Parlament.

Despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 zile.

„Atât îşi permite statul să aloce”, a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu.

Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.

Pentru depunerea dosarului de despăgubire va fi stabilit un termen de decădere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singură dată, cu maximum 30 zile.

Modificările sunt avansate de Guvern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică