Mugur Isărescu, despre datoria publică a României: Banii împrumutaţi nu sunt donaţi

Datoria publică a României reprezintă o temă amplu analizată în Raportul anual asupra Stabilității Financiare, realizat de Banca Națională a României (BNR), și lansată spre dezbatere publică, inclusiv pentru clasa politică, astfel încât să se evite ca România să ajungă în situația Greciei, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Iulian Tudor
06 oct. 2015, 10:44
Mugur Isărescu, despre datoria publică a României: Banii împrumutaţi nu sunt donaţi

„Tema principală referitoare la datoria publică este dezbătută pe mai multe fațete. (…) Nu este epuizată și nu dăm verdicte, o lansăm către dezbaterea publică. Această dezbatere va cuprinde, mai devreme sau mai târziu, și clasa politică pentru că este vorba de viitorul României, de o integrare sustenabilă, serioasă, de durată în Uniunea Europeană și, de asemenea, de apropierea sănătoasă a nivelului de trai. Adică dezbaterea să ducă la acea situație ca pentru România să nu se facă un clip publicitar cu formula pe care o auzim în prezent pentru Grecia „ne-am culcat bogați și într-o dimineață ne-am trezit săraci”. (…) Reclama reflectă faptul că banii împrumutați nu sunt donați! Și momentul în care trebuie să dai bani înapoi este dramatic, nu numai pentru o țară, dar și pentru orice familie”, a precizat guvernatorul BNR în cadrul conferinței de lansare a Raportului asupra Stabilității Financiare.

România a plătit o datorie de 4,7 milioane de euro către UE

Potrivit acestuia, în prezent datoria publică este sustenabilă și poate să mai crească, însă doar odată cu economia, astfel încât ponderea datoriei publice în produsul intern brut (PIB) să rămână constantă. „Creșterea continuă a ponderii datoriei în PIB poate deveni periculoasă, contraproductivă și să ducă spre situații extrem de dificile”, a mai spus Isărescu.

Șeful băncii centrale a subliniat faptul că sustenabilitatea din perspectiva stabilității macroeconomice este o componentă esențială a creșterii economice de durată. În acest context, guvernatorul consideră că trebuie să se stabilească o traiectorie a datoriei publice pe următorii ani, astfel ca aceasta să fie sustenabilă, indiferent de evoluția creditării, care crește odată cu economia și scade în perioadele de stagnare sau de recesiune. „Creditul este prociclic, pentru că așa funcționează piața. (…) Politicile macroeconomice trebuie să fie anticiclice pentru a contracara caracterul prociclic al piețelor financiare”, a precizat Mugur Isărescu.

Un alt mesaj cuprins în Raportul BNR se referă la necesitatea explicării și respectării MTO (medium terme objectiv — n.r.). „Am remarcat două sau trei confuzii majore (cu privire la MTO): că este o cifră aruncată, cineva a pus-o acolo cu asemenea răutate încât nu ne lasă să ne dezvoltăm, că e o conspirație. A doua este că România nu se poate îndatora (din cauza acestui MTO — n.r.). Ambele sunt confuzii majore. Chiar cu un MTO de 1% România se poate îndatora (…) iar dacă economia crește cu 3%, ponderea datoriei în PIB scade. Deci asiguri două lucruri dintr-o dată: pe de o parte readuci datoria publică pe o traiectorie descendentă pentru a te pregăti pentru viitoarea recesiune, care apare inevitabil, și în al doilea rând te gândești la acel deficit structural de 1% …ce faci cu el? Finanțezi în continuare consumul, cheltuieli sociale, sau începi să te gândești a la long”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a mai spus că Raportul conține teme de maximă importanță pentru menținerea echilibrului macroeconomic și pentru dezvoltarea sustenabilă și de durată a României. Însă, în opinia sa, micșorarea decalajelor dintre România și celelalte țări europene reprezintă un proces care nu se face peste noapte, ci este de durată și trebuie făcut sistematic. „Este un proces pe generații! Nu trebuie făcut peste noapte, după care să urmeze o cădere rapidă. Foarte important este ca, în România, creșterea economică, superioară mediei din UE, să fie a la long. De aceea vorbim și despre PIB-ul potențial: cât poate crește economia ca această creștere să fie de durată, nu pe termen scurt”, a explicat Isărescu.

DailyBusiness
Bani cu măsură din partea Ministerului Educației. Bursele elevilor și studenților se schimbă radical
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Alimentul cel mai contaminat de pe glob – este numărul 1 la pesticide și nu are adversar. Mulți români îl consumă cu drag
Capital.ro
Doliu în fotbal! A murit unul dintre cei mai emblematici jucători ai Generației de Aur
Playtech.ro
Țara care va dispărea de pe fața pământului în maxim 25 de ani. Transformările pe care le vom vedea cu toții până în 2050
DailyBusiness
Benzina şi motorina se vor scumpi masiv de la 1 august. Cât va costa un plin după majorarea accizelor
Adevarul
Orașul din România ocolit de străini în anii '90: „Pe hărțile turistice europene, în dreptul lui este capul de mort”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Călin Georgescu, terminat! Acuzații imposibil de contestat, care aduc ani grei de pușcărie
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
VIDEO | „Atacați de ursoaică”. Doi motocicliști s-au filmat lângă o ursoaică și puiul ei, pe Transfăgărașan
Cancan.ro
Cum se fac hamsiile, de fapt. Ce a putut găsi Piedone într-o cherhana de pe litoral
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Adevărul despre Elena Udrea. Nu mai e niciun secret. Alexandrov a renunțat să mai ascundă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Ce i-a spus regretatul Mihai Leu lui Titi Aur, de pe patul de spital: „Era într-o rezervă, având-o alături pe soția sa, Anna. Când am intrat la el, deși fizic se vedea că nu este bine, era optimist”
MediaFlux
Scoți bani de la bancomat? Urmează o nouă schimbare majoră
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Coreea de Nord a inaugurat cu fast un mega-resort pe litoral, dar turiștii străini lipsesc